Skip to main content

Popular posts from this blog

Puting bayi / pacifier - bagus atau tidak ?

Bismillah. 
* post ni panjang ye – warning awal-awal *
Pagi tadi semasa scroll di facebook, ada rakan share article keibubapaan bertajuk : Don’t Fight It, Just Give ‘Em The Damn Pacifier. It’ll Be Fine.
Semua orang akan, atau pernah merasai menjadi first time parent. Saya ingat lagi perasaan sebelum dan sejurus selepas mendapat bayi pertama. Rasa bimbang dan takut macam mana nak didik anak amanah Allah. Semua orang mahukan yang terbaik untuk anak masing-masing. Buku demi buku, artikel demi artikel ditulis untuk menjadi panduan ibu bapa mendidik / mengasuh anak.
Saya sendiri pernah menyimpan impian atau pernah berprinsip macam-macam tentang bagaimana hendak membesarkan anak. Kalau boleh tak nak ajar anak pakai puting, nak anak pandai mengenal huruf atau membaca atau mengaji seawal yang mungkin, tak nak expose anak pada gadget, anak mesti duduk dalam car seat sejak dari lahir dan macam-macam lagi. Kalau orang lain boleh buat, kenapa tidak kita.
But as time goes by, kita akan sedar yang iany…

Assalamualaikum Yusuf Aydan :)

Assalamualaikum wrt.


Yusuf Aydan bin Mohd Nadzrul Shah.
Dah hampir dua bulan umur anak lelaki kedua abi dan ummi. Alhamdulillah setakat ni kedua-dua ummi dan baby sihat dan telah selamat lepas tempoh berpantang.
Ummi saja nak catatkan kisah kelahiran Yusuf di sini. Supaya ummi sentiasa ingat dan boleh baca semula bila-bila.
Merancang itu kerja kita, mengizinkan itu kerja Allah.
Yusuf Aydan datang memang dirancang. Abang ‘Ayyan dah nak hampir 2 tahun umurnya. Memang dah sesuai untuk tambah ahli keluarga. Pada masa yang sama abang ummi , Farris merancang nak kahwin bulan 7, 2017. Bila dah kerja jadi doktor ni, cuti susah sikit nak dapat. Nak ambil cuti banyak pulak tu, kenduri belah perempuan, kenduri belah lelaki. Jadi ummi plan supaya cuti bersalin 3 bulan tu jatuh pada bulan sekitar Julai 2017.

Bila ummi kira-kira, ummi kena conceive dalam bulan 8 atau 9 2016. Jadi dalam bulan 6 ummi dah bukak implanon. Ummi teringat pesan MO OnG ummi di UM dulu, kena ada satu normal period dulu before …

My Breastfeeding Journey

Bismillah
‘Ayyan Aufa dah berumur satu tahun sepuluh bulan semalam. Rasa macam baru semalam melahirkan budak comel seorang itu.
Hari ini hari sabtu. Saya tidak bekerja. Suami pula sedang AM shift di jabatan kecemasan. ‘Ayyan Aufa sedang tidur. Masa yang sesuai untuk membuat sedikit coretan di blog yang sudah usang ini.
Hari ini topik yang nak dikongsikan adalah perjalanan menyusukan ‘Ayyan ketika kecil dahulu. Saya tidak berjaya menyusukannya selama dua tahun. Saya hanya berjaya menyusukannya dengan susu ibu sehingga kira-kira 9 bulan. Pelbagai faktor menyumbang kepada kegagalan itu. Tapi saya nekad untuk tidak gagal buat kali kedua.
Hari pertama kelahiran. Saya melahirkan ‘Ayyan Aufa sejurus sampai ke hospital. Baju pun tak sempat salin. Selepas lahir ke dunia, ‘Ayyan terus diletakkan dalam position skin-to-skin dengan saya. Alhamdulillah dia terus memulakan sucking dan susu pun keluar. Memang ada sesetengah ibu yang susunya lambat keluar. Mungkin hari kedua atau ketiga baru keluar. Tap…