Tuesday, August 10, 2010

Superhero KITA

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Allah panjangkan umur untuk once again mendaftar diri ke dalam madrasah tarbiah ramadhan.
Di mana segala tarbiah sepanjang sebelas bulan lalu di'bukti'kan, di'materialize', di'physicalized'(can't find the right word now)..



Ramadhan

Ramadhan tahun ini lain bagi saya sebab setelah bertahun2 berpuasa di rantauan, tahun ini most of ramadhan will be spent here in Malaysia,insyaAllah. (smile!!)

Rata-rata TV programmes dipenuhi dengan perbicaraan mengenai ramadhan. In short, banyak chit-chat tentang how to go through kelaparan-kehausan, diet ramadhan, how to get your kids to enjoy ramadhan and so on.

Rupa die macam negatif kan?

But there is one worth mentioning here, which saya suuuuka sangaaatt!!! of course. From a panel in one of the talkshow that i usually watch in the morning.




LET'S ENTER THE ADVENTUROUS JOURNEY OF .....RAMADHAN!!
(cakap dengan nada2 iklan koko crunch>> dan coklat pun jatuh mencurah-curah ke ladang gandum, dan jadilah ......KOKO CRUNCH!!)

We all do and we all know that hidup kita dipenuhi dengan cerita2 superheroes. Be it malaysia superheroes like hang tuah,jebat,cicakman, sehingga ke power rangers, superman, batman, and all the '...man' u can name.

Jadi use this concept in conquering ramadhan.

Be your own superhero. Unveil the superhero in you!!YEAH!!~

Superhero perlu kekuatan to battle the evil ( evil out there, evil inside you). Jadi kekuatan itu harus disiapkan. Dengan bangun qiamnya. Lengkap dengan bangun sahurnya. As parents, or kakak n abang, you should set an example to the younger ones. Bapak2 pun kene bangun awal teman the wives siapkan sahur. Boleh tak ultrafather? Kita yang dah besar2 ni kadang2 malas kan nak bangun sahur? Bangun, dan dapatkan pahala sunat bersahur. As a credit point to your strength. Kata nak jadi superhero kan? Lepas tu boleh subuh berjemaah kan. Alang2 satu bulan ni dah boleh bangun awal, nanti later2 pun boleh la teruskan betul tak, my superheroes out there?

(so, strength point= qiam+sahur+subuh berjemaah)

Then, what's next?

In this holy adventure, superhero bukan je tak makan n minum.

(Tak power la kalau itu je dia boleh buat kan?)

Abis tu ape lagi?

In order to win this fight successfully, superhero semua kena control anger, control mulut jangan cakap bukan2, nanti strength kurang kan. watch all his doings, jangan buat benda-benda tak berfaedah, lepas tu dia kena banyak tolong orang, give helping hands because this is a month of giving kan. banyak lagi la, kiranya puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, but much more to it.


Magic points!!

Haa... ada magic points lagi???.


Selalunya waktu pagi, kat sekolah ke, office ke mesti ada waktu makan pagi kan, or waktu rehat. around 10 am gituh rite?

Semua superheroes yang nak dapat magic points can do it easily dengan mengerjakan solat sunat dhuha. Tak lama pun kan. Kadang2 makan pagi lagi lama kot. Campur dengan borak2 kedai kopi dengan kawan2, dah brape minit tu?

(=sunat dhuha, amalkan!!)

Geng superheroes!!

Whoa.. superheroes pun ada geng ka?

Sape penah tengok ultraman? Die kan ada ultraman father, ultraman seven, ultraman daia, n macam2 lagi kan? Dia ada geng2 die. So sape geng2 kita sebenarnya?

Sila cari cerita superheroes KITA (=ISLAM). Do you know that the battle of Badar is in the holy month of Ramadhan. Talk about real superheroes!! Jom kita cari cerita2 ahlul badar yok!!

Superheroes perempuan pulak mcm mane???!!

Jangan tak tau, perempuan pun hebat kot!! WOOT!!WOOT!!

"Tangan yang menghayun buaian bisa menggoncang dunia"

1. Khadijah - the main backbone dalam perjuangan Rasulullah. Need i say more?

2. Asma abu bakar - berjalan jauh menghantar bekalan buat bapa dan Rasulnya biar perut mengandungkan anak. Hello, susah kot pregnant woman nak gerak jauh2? Subhanallah hebatnya!!

3. Nusaiba - perisai Rasulullah!!

Yang saya bagi ni nama2 famous, tak aci.. jom cari lagi biografi srikandi KITA!!

(=homework kan diri anda!!)


nampak tak macam mana senangnya kita nak tukar perspektif kita daripada





puasa-lapar-dahaga-letih-layu wal kuyu








to









kuat-bertenaga-battle-pejuang agama Allah dan Rasul.



at the end of the day, we don't want to be all layu n kuyu. Rugilah kita sekiranya di akhir puasa yang kita dapat hanyalah lapar n dahaga.


What a waste!!Tak mauu~


so,i hope it's clear to you~
practice it with your friend n family.


LEPAS TU, CREATE YOUR CUSTOMIZED VERSION OF SUPERHERO STORY??
SHARE WITH ME HOW YOU PLAN TO BATTLE THIS... BATTLE(ape ye word lain)
ok, dah jumpa... FIGHT THIS BATTLE??
what's your superhero story?



BOOSTER KIT!!

1. watch this 10 minutes short video click here

2. pictures to adorn your desktop