Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

Diabetes Mellitus Type 2

1. The prevalence of DM T2 (read : Diabetes Mellitus Type 2) is 4-5% of the world population. 20-30 years ago the prevalence of this disease is seen somewhere in North America and the Europe. But in years to come, the prevalence of this disease will be in India, Brazil, South East Asia, places where there are growth of middle class people. This is due to the 'Coca-Colanization' of the people. LIKE.
-endocrinology class, 17/5/2011-

2. Kakak X : Fatih nak minum air kakak ke? Tapi air ni ada gas sikit.. ( Air Lemon Fresh kegemaran kanak2 (student2) Malaysia di Moscow) Fatih : Air gas tu air Israel. Tak boleh minum. Kakak X : .... LIKE.
-kakak X dan fatih almost 5 tahun(ye ke?), rehlah, 15/5/2011-


Bila lecturer cakap the word coca-colanization, ramai yang tergelak tersenyum.Betul lah kan apabila kita melihat di Malaysia sendiri ramai yang memilih makanan segera, atau makanan di luar (restoran, kedai mamak, warung). Coca-cola represents segala maka…

Air Mata

Alhamdulillah.
=)
Spring kali ini diserikan lagi dengan Rehlah sisters di Lake Spartivnaya.15 May 2011.Bertepatan dengan hari an-nakbah.Menjadi tema rehlah kali ini.With the cute pink badges, and palestinian flag colours as the theme of event.Everyone came with clothes in red, white, green and black.Yang kreatif sampai ada semua 4 colour dalam satu outfit. Tudung merah, baju hijau, seluar hitam and beg putih.Like.
Pagi ini agak sejuk. Tapi alhamdulillah hujan tidak turun mengizinkan kami untuk bermain di luar.Nafas baru. Saya merasakan kelainan dalam rehlah kali ini.Mungkin sejak malam sebelumnya ada yang berkampung di Kautsar,ada yang bertungkus lumus buat menyediakan makanan potluck bersama usrah mate,atau yang bangun di awal pagi untuk menyiapkannya,atau yang sekadar menyinggah meramaikan suasana,Kautsar havoc,Pagi nya pula ajk dari seluruh moscow berkumpul untuk last briefing.mungkin sebab saya hanya jadi peserta kali ni.teruja sikit Bermain. Berlari.Memegang panji.Berkenalan.Team hi…

save gaza