Monday, December 28, 2009

kalau x nak tulis tajuk bley?

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

1. Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,

2. dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu,

3. yang memberatkan punggungmu?

4. Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu,

5. Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,

6. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.

7. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,

8. dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.

Surah 94

Salam

insyaAllah di pagi (kwsn Russia dan sewaktu dengannya) ini, sekadar sebuah perkongsian rasa hati.. Bukan cubaan untuk mengupas dengan dalam apatah lagi memberikan tafsir. Sebarang kesalahan harap dimaafkan. Harapan agar tidak tersalah maksud, tiada niat untuk berbuat demikian. Yang baik diambil, yang salah harap ditegur. InsyaAllah = )

Surah ini dibincangkan pada usrah kali lepas bersama-sama 2 surah lain : Ad-Duha dan Al-Alaq. Semua pun terkesan di hati tapi yang akan dicoret mungkin sedikit pagi ni.

Setiap hari membaca terjemahan Al-Quran membuatkan saya terasa kadang hilang 'kebasahan' di hati. Itu terjadi bila saya sekadar cube mengejar mutabaah yang masih tidak lengkap buat hari tersebut. Lain kan bile sesuatu dibuat bukan kerana 'nak' tetapi telah menjadi rutin. Seperti juga hal khusyuk dlm sembahyang.

Satu perkara yang cube saya lakukan apabila membaca terjemahan Al-Quran adalah cuba membacanya dengan nada yang cuba disampaikan. Maksudnye, jika ayat itu ayat yang diturunkan Allah untuk memujuk Nabi S.A.W, maka nada bacaan pun seolah2 sedang memujuk.

Jadi cuba baca semula ayat 1-3 dengan nada yang sesuai >> mode memujuk wif full of love n care, macam mak kte pujuk kite~ hee..

Dah ke belum?

So u see, in a way Allah nak mengingatkan bukan kah dah lapang dada kite? Bukankah dah siap urusan? Dah dipermudahkan? So, kenapenye lagi ni ~

And in another way, boleh jugak rasa yang Allah nak INGATKAN yang actually yang kite rasa lapang dada, kte rasa urusan dipermudahkan tu, semua sebab Dia yang buat, bukan sebab usaha kite yang konon-kononye banyak sangat tuh.. Ingat.. Ingat..

Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan

Sampai dua kali ayat ni diulang.

Entah la, saya terperasan kadang2 apabila kte ade problem n kte cite kat kawan kite.. N kawan tu bagi nasihat ke, cadangan ke, kte tends tu cakap " tapi kan…." .. N without realizing kteactually telah secara tidak sengajenye menidakkan ape yg die cube nak katakan.. Sepatutnye take time untuk absorp ape yang die cuba nak gtau kat kite. Ini tidak, reject at the first moment.

Ayat kat atas ni wat saya terfikir semula sebelum nak mengeluh or nak beri alasan lain..

Faham ke pe yg saya cakap nih? Camni la..

Bile baca ayat 5: Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan

Dlm hati sendiri: adoi, tapi kesulitan ini terasa sangat susahnye, bile la nak dipermudahkan ni >>(contoh bajet2 x terima, rejecting at the first moment)

Pastu baca plak ayat 6 : sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan

Allah nak memperkuatkan n menegaskan semula >> sungguh ni! Setiap kesulitan ada kemudahan. Ye betul ni. X tipoo..

Cam gitu la lbey kurang~

Pastu keyakinan yang kemudahan itu akan datang jua pun tertanam lah dalam hati.. N kte pun terpujuk n rasa tak kisah or terganggu pun dek kesulitan yang telah dibentangkan Allah. And at the moment yang hati kite sgt2 tak kesah utk disusahkan tu Allah bagi pula ayat 7, menyuruh kte bekerja keras lagi bila satu urusan tu da siap. Cuba bayangkan kalau awal2 surah diletakkan ayat ni. Tengah berasap2 letih n penat wat something, disuruhnya kte wat kerja lagik, x ke rasa lagi panas!.. Huhu.. Sebab tu awal2 die pujuk, kata kan da abis ni, da dimudahkan everything. Kan da cakap after setiap kesusahan tu ada kemudahan. Kan betul kan? Kan? So skarang kene la keje lagi, ok?

Subhanallah, indah sungguh susunan ayat2Nya~

Bercakap soal bekerja ni.. Saya nak petik sangat tulisan salim a. fillah dari blog postnye : Berkerja, Maka Keajaiban. Sangat motivasional kata2 nye.

Sila baca di bawah ini if malas nak bukak tab baru or pegi blog die.. Saya dah paste utk anda, so tinggal nak baca je

Iman itu terkadang menggelisahkan. Atau setidaknya menghajatkan ketenangan yang mengguyuri hati dengan terkuaknya keajaiban. Mungkin itu yang dirasakan Ibrahim ketika dia meminta kepada Rabbnya untuk ditunjukkan bagaimana yang mati dihidupkan. Maka saat Rabbnya bertanya, “Belum yakinkah engkau akan kuasaKu?”, dia menjawab sepenuh hati, “Aku yakin. Hanya saja agar hati ini menjadi tenteram.”

Tetapi keajaiban itu tak datang serta merta di hadapannya. Meski Allah bisa saja menunjukkan kuasaNya dalam satu kata “Kun!”, kita tahu, bukan itu yang terjadi. Ibrahim harus bersipayah untuk menangkap lalu mencincang empat ekor burung. Lalu disusurnya jajaran bukit-berbukit dengan lembah curam untuk meletakkan masing-masing cincangan. Baru dia bisa memanggilnya. Dan beburung itu mendatanginya segera.

Di sinilah rupanya keajaiban itu. Setelah kerja yang menguras tenaga.

Tetapi apakah selalu kerja-kerja kita yang akan ditaburi keajaiban?

Hajar dan bayinya telah ditinggalkan oleh Ibrahim di lembah itu. Sunyi kini menyergap kegersangan yang membakar. Yang ada hanya pasir dan cadas yang membara. Tak ada pepohon tempat bernaung. Tak terlihat air untuk menyambung hidup. Tak tampak insan untuk berbagi kesah. Keculai bayi itu. Isma’il. Dia kini mulai menangis begitu keras karena lapar dan kehausan.

Maka Hajar pun berlari, mencoba mengais jejak air untuk menjawab tangis putera semata wayangnya. Ada dua bukit di sana. Dan dari ujung ke ujung coba ditelisiknya dengan seksama. Tak ada. Sama sekali tak ada tanda. Tapi dia terus mencari. Berlari. Bolak-balik tujuh kali. Mungkin dia tahu, tak pernah ada air di situ. Mungkin dia hanya ingin menunjukkan kesungguhannya pada Allah. Sebagaimana telah ia yakinkan sang suami, “Jika ini perintah Allah, Dia takan pernah menyia-nyiakan kami!”

Maka kejaiban itu memancar. Zam zam! Bukan. Bukan dari jalan yang dia susuri atau jejak-jejak yang dia torehkan di antara Shafa dan Marwa. Air itu muncul justru dari kaki Isma’il yang bayi. Yang menangis. Yang haus. Yang menjejak-jejak. Dan Hajar pun takjub. Begitulah keajaiban datang. Terkadang tak terletak dalam ikhtiar-ikhtiar kita.

Mari belajar pada Hajar bahwa makna kerja keras itu adalah menunjukkan kesungguhan kita kepada Allah. Mari bekerja keras seperti Hajar dengan gigih, dengan yakin. Bahwa Dia tak pernah menyia-nyiakan iman dan amal kita. Lalu biarkan keajaiban itu datang dari jalan yang tak kita sangka atas kehendakNya yang Maha Kuasa. Dan biarkan keajaiban itu menenangkan hati ini dari arah manapun Dia kehendaki.

Bekerja saja. Maka keajaiban akan menyapa dari arah tak terduga.

Mulailah. Karena dalam keberanian memulai itulah terletak kemudahannya. Bukan soal punya dan tak punya. Mampu atau tak mampu. Miskin atau kaya. Kita bekerja, karena bekerja adalah bentuk kesyukuran yang terindah. Seperti firmanNya;

“..Bekerjalah hai keluarga Daud, untuk bersyukur. Dan sedikit sekali di antara hambaKu yang pandai bersyukur.” (Saba’ 13)

Best kan penulisan die. Sesungguhnya Allah telah memberi akh ni dengan kebolehan menulis yang sangat menyentuh hati saya.

At last kite sampai ke penghujung surah di mana Allah meningatkan kte untuk berharap hanya kepada Dia. Die dah suruh kte bekerja, and lumrahnye bekerja di jalan Allah itu penuh onak n duri, n bile kte tersalah meletak pengharapan, contohnye kte mengharapkan keberhasilan program ke, kte mengharap pada orang ke(penerimaan org tu), n harapan tu x tercapai bukankah kecewa? Sebab tu adanye a small YET BIG reminder from Him untuk LETAKKAN JE SEGALA PENGHARAPAN PADA DIA…lepas da wat sume yang ko rase ko bley wat, now jez harap je kat Allah n let him do the rest~

…hurm, legaa~

Wednesday, December 23, 2009

of 3 cups of coffee n sleepless nights


assalamualaikum readers..

bismillah..

alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah
udah selesai final mcq microb..
minggu lepas weather russia tunggang terbalik.. hampir ke -30 celcius.. begitu jugaklah tunggang terbaliknye hidup saya.. terlalu lah banyaknye bahan bacaan yg harus diselesaikan dalam waktu yang sedikit.. sampai kan 1 malam 3 cawan kopi.. setiap cawan 2 sudu besar serbuk kopi.. sampai katil pun x jumpe beberapa malam.. huhu.. pastu kene marah ngan nenek2 bertauliah bilik Y2H.. (padan muke diri sendiri)

tidak seperti tahun2 yg lain exam final letaknye hampir penghujung bulan 1..
tahun ini hujung bulan 12 sudah selesai urusan exam..
maka secara otomatisnye ( wujud kah di dalam kamus dewan versi ke 4?) cuti musim sejuk saya bermula (walau secara teknikalnya ada zachot id n patho yg masih blum dituntut drpd lecturer) sehingga minggu pertama bulan februari tahun hadapan = 2010! fuhh.. sebulan 2 minggu la lebih kurang~ adakah banyak masa itu? sebenarnye, kalau x diguna sebetulnye akan hilanglah masa itu, pergilah masa itu bak air yang mengalir deras di sungai.. (main hentam gune bahasa melayu, dewan bahasa n pustaka, sila blacklist saya)..

demi masa, sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian, kecuali org2 yg beriman dan mengerjakan kebajikan serta menasihati unyuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran (surah 103:1-3)

buat yang harus menunggu 10 hb, tahniah, anda org2 yg beruntung!! kerana setiap masa yang anda gunakan untuk study (provided niat study itu untuk apa) insyaAllah akan diberkati oleh Allah, sungguh Allah itu amat teliti. kepada yang dah x perlu menunggu 10 hb, sila sedar diri n bangkit!! jangan dibelenggu syndrome post-exam-balas-dendam-tgk muvi-tdo2-makan chipsi x hengat diri-shopping jualan mega segale ye.. sila sedar masa yang banyak ini adalah satu ujian (ambil cermin tgk diri sendiri juge = peringatan untuk diri sendiri juga)

ape nak buat?? - i the very dunno wat 2 do lo...
1. sile kemas buku2 anda sebab saya tahu minggu zachot ni anda keluar segala anak mak bapak buku n letak x cantek2 atas rak itu.. sila susun ikut ketinggian, warna n saiz mengikut cita rasa anda..

2. sila ambil pen n kertas.. (pen warna warni pun okeh jugak, supaya anda x rasa bosan n setiap kali tgk kertas, anda akan menghargai kecantikan warna yg ada di bumi n nikmat mata yang ALLAH beri).. now, silelah anda menulis dengan jayanya ape yang anda fail nak buat sepanjang semester lepas (contohnye: nak baca buku itu ini, nak dengar mp3 itu ini, ayuh kite habiskan) ye, mungkin anda berasa betapa skema nye langkah ini. ye!! memang skema!! at least saya sedar betapa banyaknye bende yg saya x baca n dengar lagi! n berapa banyaknye masa yg terbuang (sila rujuk surah 103 semula) >> skema itu menawan~ haha..(xde kaitan.. abaikan)

3. tambah2 la mutabaah amal.. ye, sungguh tidak bergunalah kite sekiranya pertambahan masa berkadar songsang dengan amal kita ye.. (cikgu fizik, sile berasa bangga..huhu).. sungguh rugi lah kertas mutabaah amal menghiasi dinding tetapi tidak dilaksanakan.. sungguh sat g kertas tu merajuk saya x tau.. aiyoo~ ape kata, cuti2 ni kte double kan amount ke.. huhu.. tapi if x nak pun xpe.. sebab istiqamah itu penting.. sat g, duk jenuh pi tambah2.. langsung x buat, lagi haru( saya bukan org utara, sila ambil perhatian) ingat "istiqamah di dalam jalan ini sama pentingnye dengan memulakan perjalanan ini" (konteks agak salah, tapi point di sini>> istiqamah)

4. isi la sendiri
5. isi la sendiri
6. isi la sendiri

ps: kpd miss *angel*, pliz make sure nad x wat mende2 yg x faedah ye.. n tegur nad if nad wat salah ye miss *angel*... huhu...

ps lagik: lain yang nak tulis lain yang tertulis.. post len kali la.. tu la sape suruh x tulis trus ape yg nak ditulis.. wat keje lain lagik(hantar buku-brli shaurma-amik tiket flight(YE, SAYA BALIK!!)-beli santan>>pengat pisang-perghh)..

Friday, December 4, 2009

yakinlah dan pejamkan mata

bismillah..

teringat kata2 seorang sister hari tu, "perasan x bile kte dalam tarbiyyah, ape pun yang terjadi, kte xkan terlalu up n terlalu down.. ble kte rasa susah,sdey n celaru, kte akan pujuk hati kite, ini ujian n tarbiyyah from Allah n kte pun akan letak pergantungan kat Dia.... n if kte nyer hidup lancar n smooth, kte akan jadi berwaspada, sebab mungkin xde ujian tu lah ujian yang sedang Allah bentangkan kat kite.. biasalah, ujian kesenangan n kelapangan tu kan sebenarnye lagi susah.. "(lbey kurang kata2 sister tu.. afwan curi ayat.. hehe)

rasa lain sungguh dgn dulu

pantang sungguh if nak down skarang... mesti ada insan2 istimewa yang akan hantar msg, emel and whateva la yang akan menceriakan org yg "berseri2" ni.. haha

kerana dia berkongsi dengan saya penulisan yang istimewa ini, saya pun nak bagi korg2 sume baca juga..

insyaAllah, pasni kita YAKIN N PEJAMKAN MATA ok?
tekan n baca tau!!! wajib!! hehe..

http://salim-a-fillah.blog.friendster.com/2009/12/yakinlah-dan-pejamkan-mata/

Wednesday, December 2, 2009

cuaca hari ini mendung

bismillah.. segala puji bagi Allah yang memegang hati2 kita..

bekalan makanan tengah hari saya tadi, cuaca hari ini mendung..

"apabila telah aku bebankan kemalangan(bencana) kepada salah seorang hambaKu pada badannya,hartanya atau anaknyam kemudian ia menerima dengan KESABARAN yang SEMPURNA, maka Aku merasa enggan menegakkan timbangan pada hari kiamat atau membukakan buku catatan amal baginya.." hadits qudsi~

kenyang alhamdulillah..
insyaallah cuaca esok lebih cerah berbanding hari ini~

Sunday, November 29, 2009

another reminder~

Atau apakah manusia akan mendapat segala yang dicita-citakannya? TIDAK! Maka milik Allah-lah kehidupan akhirat dan kehidupan dunia. (53: 24-25)

(Yaitu) mereka yang menjauhi dosa-dosa besar dan perbuatan keji, kecali kesalahan2 kecil. Sungguh Tuhanmu Mahaluas ampunanNya. Dia mengetahui tentang kamu dari tanah lalu ketika kamu masih janin dalam perut ibumu. Maka janganlah kamu menganggap dirimu suci. Dia mengetahui orang yang bertakwa.(53:32)

Sunday, November 22, 2009

a new home!!~

bismillah

alhamdulillah cupcake2ku ada rumah baru~

pliz click on this link!!>> http://cupcakebirusaya.blogspot.com/



marilah membantu menjana ekonomi muslimah!! hehe..

Saturday, November 14, 2009

Cupcake anyone?

Bored of the normal plain looking cake sold in shops in Moscow?
Wants to try something "different" than the plain old round cake?
Short on cash but still wants something that looks( and taste) great?

Feast your hunger as well as your eyes with these very cute cupcakes.
Surprise your loved ones with one of these.

These cute little cupcakes can be yours from as low as 80 rubles. Read on~






minimum order is 3
from 80 rubles
(picture : orange cupcakes with buttercream icing-swirly topping)


same flavour but with flat topping... many prefer this one as the swirly is too much on the icing!! (tp, yg swirly lagi comel kan??)



next available number is 6
from 150 rubles


next : 12 cupcakes (2 is missing from the picture.. believed to be stolen by an unidentified muffin lover.. haha)
from 300 rubles
(perfect for birthdays!!)

this round box might be substitute with 2 piece of 6 cupcake container.
subject to availability. the round box is harder to get.. soweee~
we also have the non decorated cupcake..
suitable for the health conscious person~
available from 70 rubles
for full price listing, refer below..
(picture: blueberry cupcakes-will be a bit pricey,blueberry is expensive..
a cheaper option: banana)

Flavour : currently we are offering VANILLA flavored cupcakes. Filling (eg: blueberry, chocolate chip, oranges, banana) are available and negotiable. Slight additional price may need to be added according to season and availability. (As u know, strawberries will be extra cheap during spring~!!)

Topping: Vanilla Buttercream icing or Chocolate Glazed.
  • Topping will be sweet and suitable for sweet tooth and choc-lovers!!. Therefore for health conscious person, you may order our non-decorated cupcakes >> simply put: a muffin!!


Cupcakes design will vary from time to time.


Themed design is available upon request (eg: birthday, winter,etc).


Pricing
3 pcs 80 (Decorated) 70 (Non-decorated)
6 pcs 150 (Decorated) 130 (Non-decorated )
12 pcs 300 (Decorated) 250 (Non-decorated)



Payment method
Cash on deliveries
Deliveries will be made to major hostel: spartivnaya, kahovskaya, yugo-zapadnaya, pushkin, m2. Place of collection for people living in other unmentioned location will be informed prior to order.


Placing an order
Order must be made before Thursday of each week. Delivery will be made on Saturday and Sundays. Special request of specific delivery day is negotiable. (we care for your special day~... hehe
By mouth: Meeting me personally.. haha..
By phone: I’m just a phone call away >> +7926 002 6304 (matrix.. not megafon k~ sape yg jage kredit msg je la ek)
By email: email me at dhirah_90@hotmail.com


*please contact me for further information.. : )

*marilah membeli sambil berinfaq-mari membantu memenuhkan tabung kita~

Sunday, November 8, 2009

Kisah Sebatang Pokok Kelapa

Bismillah..

Salam readers, harapnya berada dalam kesihatan yg baik..

Kisah Sebatang Pokok Kelapa

Saya sebatang pokok kelapa. Nama saya Nur Aminah. Saya ada adik bernama Sara. Pada suatu hari tuan saya,..

Hehe..

Bukan ini ceritanya..

Kisah sebenar:

Bukan "kisah" sebenarnya.. juz something to share tentang pokok kelapa.
semua tahu kan apa kelebihan pokok kelapa?
drpd pokok kelapa sendri bley dpt macam2 kan?

contohnya ape? (sila anak2ku jawab~ sila jawab dgn nada budak darjah 1 innocent2 n comel2 belaka rasa nak cubit2 pipi)

contohnya bley wat penyapu lidi, ley wat jambatan, sabun, minyak kelapa, ubat nyamuk( ceh, ini baru cari tadi), ley wat ubat.. n macam2 sangat lagi. in fact hampir sume bahagian pokok ni kte leh pakai.. dr akar sampai ke sabut.. btul x.. n di hari2 yang sgt panas n terik, bler nampak org jual air kelapa.. konfem kte akan riang dan gembira sambil berkata "wah, air kelapa~" ( macam upin ipin jumpa AYAM GORENG>> wah, ayam goreng~... ringtone phone sape entah)

so, kirenye banyak la bende2 yg akan kite kehilangan if pokok kelapa ni xde kan?
what if pokok kelapa ni xde kat dunia dah, mana nak dapat santan? ha, x makan kari la kau.. huhu..

so perlunyalah pokok kelapa ni mengekalkan kemandiriannya dengan membiakkan dirinya.. sape ingat ape cara pokok kelapa membiak?? ha, sains sekolah rendah ni.. sape x ingat g repeat darjah 4.

walaupun pokok kelapa ni kte leh tebang n gunakan sehabis habisan dr hujung ke hujung, still kte perlu untuk sesetengah buah tu untuk ditanam dan supaya bertumbuh menjadi pokok2 kelapa yang baru, gagah n hebat n dapat mengeluarkan hasil2 yang WAH-LA-WEI HEBATNYE... (supaya manusia akan tetap dpt makan kari).

kesimpulannya>> pokok baru harus sentiasa ada!!

haha.. ape la yang penting sgt ngan crite kelapa ni? adakah sebab saya suke makan kari?.. dan saya ingin memastikan santan sentiasa ada? atau mungkinkah saya sangat menyukai penyapu lidi? itu bukan jawapannya..

ha.. sape bley teka, saya kasi hadiah..
~10 biji cupcakes perisa orange~

Wednesday, October 28, 2009

sila jangan baca jika tiada masa.

sebab saya tiada apa2 pun nak tulis. haha
hanya nak menaip sebab sudah berkurun tidak menulis apa2. dan sudah dikomplen oleh kak aisyah. baiklah kak aisyah saya sedang menyapu habuk2 dan sawang2 di belog ini. uhuk2(batuk sebab banyak sangat habuk). terima kasih XP cabuk saya sebab berjaya mendetect cek mek YOTA yang berjasa kepada kami kerana mamat tenet tgkt 4 yg memboikot emel daripada saya yang dah tahap stalker.

saya ada satu teori. mungkin XP cabuk saya tahu saya ada exam 3 minggu berturut2, maka dia x mo detect cek mek YOTA. sebab abis exam microb(exam terakhir) semalam, saya balik, bajet2 nak mula baca mcq pharma di laptop, tetiba XP cabuk saya berjaya meng'connect'kan dirinya kepada YOTA yang tersayang. maka window mcq pharma pun di'close'kan.aduh. dan sampai sekarang x baca lagi. dan lagi 2 jam saya dah kene pergi kelas. x mo jawab.

kak aisyah, sila jangan malu2 nak comment.ngeh2. xpe2.. sila simpan komen hingga ke kelas pharma. saya terima komen berbentuk lisan. maaf, komen brbentuk lisan hanya untuk kak aisyah kerna beliau malas untuk menulis email nye. hendak bajet anonymous(btul ke eja?)hehe..jumpa di barikad.

masa untuk baca mcq~

Sunday, August 16, 2009

pelempang kelas 1

dengan nama Allah yg maha pengasih lagi maha penyayang.

salam saya ucapkan.
sudah seberapa lama menyepi, insyaallah hari ni ada sesuatu yg saya ingin nak berkongsi.
sepanjang menyepi itu, banyak yg telah difikirkan. adakah semua yg saya dah dapatkan jawapannya, allah saja yg tau.

alhamdulillah beberapa hari yg lepas, waktu camping, kami dapat bermain PAINTBALL. syok jugak bler dapat tau dapat men paintball. al maklum la sblom ni x penah main. masa tgk org len main kat dalam field tu, rasa cam best. pastu marshall yg bertugas panggil kami utk briefing ttg peraturan n cara main. bahaya la jugak sebab dah ada beberapa org yg buta kat malaysia ni sebab x dgr briefing betul2 or terlupa ttg rules sewaktu bermain. waktu tu dah ada sket takut dah~

tp chill je pastu, x main la nak takot2 nih..

sampai masanya, marshall suruh amik mask n marker(paintball gun). cuak sudey~ nak tembak pun x reti. gun yg x berat sgt tuh rasa cam berat sgt2 time tu.. dah cuak punye pasal.
pakai vest, bersarung mask, marker di tangan , kami pun masuk ke field. berjalan nak masuk field tu cam macho la jugak rasenye, cam btol nk g perang je. time tu takot. sblom tu da rancang strategi. x tau jd ke x.

time marshall jerit game start, terus lari ke depan cari tempat nk hide, pastu dah x ingt strategi dah, redah n tembak je.. lari cepat2, yg tau nak dptkan flag je. ok, kat sini bukan nak cite pasal game. tp, kesimpulannya, mmg best n sebagai satu saguhati ada lebam kat tangan sebab kene tembak jarak dekat.

Crite ni saya x crite sesaje.. ada sebab.

pernah tak anda semua, belajar something, n terus kene letak dalam medan tu n diuji sejauh mana anda faham bende tu sbenarnye. n bley ke anda sume buat bende yg baru blajar tu?
ini bukan macam SPM, yg banyak sgt2 buku latihan, siap ada trial. kalau budak mrsm, sampai ada 2 trial. pastu koleksi kertas trial pulak berfail2. banyak sgt.

ini memang xde latihan. sme tu bergantung adakah kte btul2 faham. kalau sebelum ni org lain buat, rasa cam boleh je buat. tapi bile sendiri buat, baru tau susah senangnye. sblom ni tgk rasa cam "ok, insyaallah boleh.. faham kot".. tapi bile buat sendiri, baru tau betapa banyaknye kekurangan, betapa jauhnye lagi perjalanan, betapa banyak persediaan yg septutnya dibuat, dan mcam2 lagi. dan bila dah silap tu, rasa cam kene lempang bertalu2. terpana, terkedu, terpaku, cakap je la ape. insyaallah sume ada. macam kene tembak kat tangan, x expect pulak nak sakit cam tu. bajet x sakit cam tu. tapi bile dah kene berdesing la jugak. dah 3 hari pun lebam x surut lagi.

so, apa akan jadi pasni? kte nak duduk diam n x buat pape ke? give up n x nak lagi? xkan sebab lebam yg sikit ni, saya xnk main paintball lagi? lepas ni, kene la tau, bler dah cover belah kanan, jngan lupa tangan kiri tu masih x terlindung kat sebalik pokok. cbe muhasabah di mana silap kte. pastu, kadang2 kte kata, org lain yg salah. macam2 alasan kte kasi. sebab kte takut nak mengaku silap kte. tp, sbenarnye, ruang nak buat salah tu akan menjadi kecil sekiranya kte btul2 bersedia.

saya x tahu penulisan saya kali ini boleh difahami atau tidak. mungkin juga point yg saya nak terangkan tu tak tersampai. itu, pembaca sendiri lah yg decide kan. lain org, lain ape yg difahami. tapi saya berharap dpt la pengajaran yg cbe sy nk sampaikan.

saya minta maaf.

sblom ni lepas solat bersalam dgn org, saya cakap saya minta maaf. jujur, saya x pernah btol2 merasakan permintaan maaf itu, sbb saya x rasa ape yg perlu dimaafkan. tapi kali ini, saya sebak mengucapkannya. maafkan saya.

maafkan saya.

Friday, July 17, 2009

Jika anda org yg prihatin

copied from iman's fb

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera..

Mungkin ada yang sudah tahu, bapa Sarah Nabila (MMA, 2nd year going into 3rd year) masuk IJN kerana masalah jantung. Keadaannya agak kritikal dan memerlukan pembedahan SEGERA!! (bypass tak silap...) Kos pembedahan adalah sebanyak RM 60 000!!! Family dia dah try nego dgn IJN untuk bantuan tapi x dilayan. Maka, kini, fmily dia tgh bertungkus lumus nak cekau RM 60K tuh!!! Bantuan yg kita hulurkan maybe tak sebanyak mana, tapi, sekurang2nya ada juga bhgn kita di sana.

Saya dah cuba call Sarah utk tanya hal2 tertentu, tp x angkat. Jadi, saya x dpt lg nak tau no akaun dia. Juga, nak tanya dia OK ke kalau PPIM nak lancarkan tabung derma kilat dan war2kan di blog dan wacana2 lain. (notes ni private & hanya boleh diview org2 tertentu!!!)

Jadi, buat masa sekarang, antara yg kita boleh bantu:
a) solat hajat dan doa agar segala yg TERBAIK buat bapa Sarah dan familynya
b) melawat bapa / family Sarah (tak tau lah wad IJN tuh bleh masuk ke tak)
c) memberi kata2 semangat dan dorongan menanda sokongan kita.
YM : s_candystriper
Maxis : 017 308 7826
Celcom : 013 678 0735
d) infaq
Bagi sape2 yg dah already tau atau dpt reach Sarah, harap sgt2 leh post komen kt note ni supaya
ramai2 leh tau..

Semoga usaha kita bersama mendapat keredhaan-Nya dan dapat membantu Sarah & Keluarga insya-Allah...

Thursday, July 16, 2009

body shop gift set from mama


salam.. hey, i'm back.. lama sgt x update blog.. sorry, sejak balik malaysia untuk cuti ni, saya banyak bergerak.. means banyak x duduk diam2 kat umah.. ada saja urusan nak dibuat.. inipun first time tidor umah mama sejak balik sebulan lepas.. huhu.. anak yg durhaka~ hehe.. x la.. since xde peluang tdo umah mama, saya banyak keluar lunch ngan mama okay..

ok, enuf bout me, going on to the next thing... ni tag yg cik farahin sruh sgt wat.. mengada2.. xpe .. layan je cik farahin sorg nih..

tag ttg barang2 yahudi yg diboycott...

5 products that i'm boycotting:
marks n spencer
clinique
GAP
GARNIER
LOREAL

i dun wear all this products.. n brand2 di atas pun hanyalah brand baju n produk kecantikan.. bersepah2 brand lain lagi kan??..

5 products i'll try my best to boycott:
Mc Donalds' - ok je nak boycott ni.. bnyk lagi tempat nak makan..
Body Shop - mak saya ske g sini.. n die baru kasi barang body shop kat saya.. tapi malam tu baru die tau body shop antara product yg diboycott.. so, hopefully saya xkan dpt barang body shop lagi..hehe
coca cola - i used to really like carbonated drink.. so, it's used to be hard not to drink it.. but i've learn to drink lots of plain water.. heh~
auchan - since duduk kat yugo, dah jarang g ashan.. lagipun ada pasar kat depan tuh.. pastu ada ATAK.. tapi actually x sure jugak, sebab ATAK pun ada jual barang2 ashan.. so ATAK ni anak syarikat ashan ke? sape tau??
danone - banyak biskut2 danone yg saya suke.. huhu.. takpe.. tolak tepi

5 products hard to boycott:

All products Nestle - air minum pagi nombor satu dari dulu is milo..kalau kat russia.. nesquik.. tapi tu pun nestle... camne tuh.. option dua.. minum susu.. tp dutch lady pun nestle.. so saya minum susu serbuk je la..
Carefour - ini susah.. dlu g giant subang je.. but sejak mydin terbesar di malaysia bukak kat sebelah giant, jalan nk g giant asik jam jek.. jadi family ktrg asik g carefour je.. huhu
lagi 3.. hurm.. entah la.. buat dua je la ek.. 2 ni je yg susah nak tolak tepi~


ok, saya xmo tag sape2.. sebab saya mmg x suke tag org.. so, xpe ek..

saya tak sure ramai x yg memboycott bebarang ni.. tp, jom la reramai2 kte boycott mereka2 ni.. x mati pon kalau x gne all this products, btol x? so, marilah kte bermujahadah bramai2.. insyaAllah biler kte wat sesama, lagi senang nk boycott.. it's the least we can do to help our fellow muslims..





Saturday, May 23, 2009

Ujian itu Rahsia Allah

"Kadangkala Allah hilangkan sekejap matahari.
Kemudia Dia datangkan pula guruh dan kilat.
Puas kita menangis, mencari di mana matahari?
Rupanya Allah nak hadiahkan kita PELANGI"

-unknown-

Sunday, May 17, 2009

adik-adik n kakak-kakak

special entry for my dear sisters..

thank u for all the fun that we had today~

the fun games
the supportive attitude
the abundance of food that we can't even finish

meeting my dear kuzmin sisters made me feel like last year again
the feeling of being cared by an older sister
i'm sorry for the first year student dis yr for there is only few of 2nd yr students in pushkin
that is y when jumpe je my kuzmin sister i feel like a kid eventho bapak la besarnye..
perangai!!

i used to have this kind of attitude where i dun really care bout juniors
pandai2 la korg..
aku dlu survive je
malas nye la nak layan dorg ni..
n plus when i'm in my old skool in subang jaya
there r like half a K of student in a batch..
batch sendri pun x kenal
nak amik kesah pasal junior plak

but during today's gathering baru sedar yg actually i like being surrounded by sisters kadang2
bcoz everyday jumpe kawan yang sama
not to say that i dun hv fun with my friends
i really do

layan budak2 kecik ni pnye question
maybe some of us n my old self akan elak la
coz malas la nk kusust2
but then dorg jz nak tahu
if i like kalau dlu ape2 bley tnye k.azmin( ceh~ promote k.azmin di sini..thanx k.azmin),
so do the same la to my adik2
my father always teach me>> treat others like what u expect ppl to treat u!!

one thing surprises me today

it's a small thing

but i think it was so cute

hehe( senyum sesorg)

mau promote org lagi di sini

so sape tak mo dengar bley g jauh2

dah warning ek

OK

nana n thirah ri ni kasi kad..

wishing gud luck for d upcoming exam~
thanks bdk2 kecik ku~
mesti bdk2 ni cuak nak duduk exam kan for the first time in russia..
there is always a first time in everything
and after u overcome it it will b easier for u in the future.
like what we already understand.. usaha yang penting, result itu dah ada..
kejayaan itu anugerah dari-Nya
jgn stress sgt2
jgn asik duk dlm bilik, bgn tdo ngadap buku, mkn ngadap buku,
live like normally
make sure u hv enuf rest, enuf food, coz u can't afford to be sick in the last minute okay my dearies~
and always noe that God is always with u.. so banyakkan doa..ok?

and finally macih n trimas kpd angkatan MAI yg baru ku kenali harini..
kpd grup 3 yg HAVOC ri ni..
eventho kite byk kalah tp kte ceria : )
senyum!!
would be looking forward to having fun with u rocking gurlz again..
jom meramaikan program SUMMER ok??!!

"Dan kami lenyapkan segala rasa dendam yang berada dalam hati mereka, sedang mereka bersaudara, duduk berhadap-hadapan diatas dipan-dipan" (al-Hijr :47)

Sunday, May 10, 2009

Dear Mama

video

Dear mama, epi mother's day~

i'm sorry i'm far away but jez know that i'm always thinking of you and that you are always in my prayer.

mama, please pray for me for the prayers of mother will always be heard.

mama, i love u so much..

mama, i got u a present>> a mug cake~(for recipe click here)

but bcoz u r so far away, i had to eat it all by myself~ sedey : (
hehe..

huhu.. nah present~

Saturday, April 18, 2009

You're Never Fully Dressed Without a Smile : )



salam..

this is a clip from my all time favourite movie>> Annie!!

You're Never Fully Dressed Without a Smile

" It's what you wear from ear to ear, not from head to toe!!"

kenapa macam tu ??
sebab if kite pakai baju macam mana cantik pun, tapi muka tu asik dok masam je memanjang, org pun takut nak dekat btul x?

abis tu xkan la nak senyum waktu marah,sedih,letih? giler pe?
tapi kan, kalau kte senyum waktu kte marah, or sedih or letih, org takkan tau pun kte tgh marah, or sedih or letih..
ingat orang ske ke if muka kita monyok je..
kan best bile semua orang tersenyum je..
dalam metro russia, x kusut ke tgk semua org muka masam je..
skang ni dah start spring baru la nampak baby dlm metro yg suke balas senyum kte when kte acah die... kan best bile senyum..

" smile is a languange that even a baby understands"

susah ke nak senyum??
bnyk sebab kte bley senyum..
senyum kegembiraan
senyum kebahagiaan
senyum terharu
senyum kemenangan
senyum kesedihan
senyum sinis
senyum tahan marah
senyum kambing : )

ha, kan byk sebab nak senyum tu..

so, jom ramai2 senyum!!

senyuman tu pun satu sedekah kan??
hee.. so SMILE!!

Tuesday, March 31, 2009

“We can get back from just anything”

“We can get back from just anything”

A small simple line of script I took from Grey’s anatomy. Get back to what? In the story, Derek has to get back to his normal life, his work and friends. And putting back his mistakes, accepting that it was a mistake, but not letting it to be something that prevent his life to move on. Life has got to move on.

“Get back”
Getting back to the right path.
What is the right path?
The right path
The path so little had chosen
And yet we wish for it every single day
In
al-fatihah : tunjukkanlah kami jalan yang lurus
We ask for it everyday
But do we really mean it?
What part of our daily action shows that we really meant what we ask?

And for anyone who is making his or her way back to the right path,
grab this message: “ we can get back from just anything”.
Anything?
Yup, anything
Just about anything!!

God is fair and he tests you on what he knows you can handle.
You are sick but you hate the medicine.
Who doesn’t?
But if you let yourself through the few little seconds for the
brown-icky-yucky-slimy cough syrup to go down the throat,
You are on your way to become healthy again.
You might hate cough syrup, and maybe other people don’t. Some people hate vegetable, and some don’t. But we
CAN get through it. Ok, so the whole wide world knows you hate cough syrup. And they tease and mock you for it. But when you drank the spoonful up, are they going to laugh at you? urm, yes they will because it shows how silly u r for hating it in the first place. But it will last for a short while, and they will get bored to tease you and they move on with their life. And maybe, those who are sick and reject the cough syrup in the first place, will be encourage to drink it up too. And you can tell them how it feels. They might hesitate at first. But are you going to let them stay sick? Of course you want them to be as healthy as you are, don’t you think?

Life is like a long line. And hating cough syrup is just one tiny spot in that very long line. You’ll get through it.

My brother used to hate crab. He rejects it BIG TIME. Just no matter how much u eat it in front of him devouring the taste of it, he won’t be tempted. I never stop asking him to try one whenever we r having crab for lunch. NEVER. And at last, at the age of around 15 or so, he decided to give it a try. Did he die of eating it? NO!! Yes, no is the answer. Did he liked it? Very much indeed. Did I mock him? Yes, haha..~ I said to him
“ tu la kau, dulu xnak sangat, skarang baru tau ketam ni best.. nah amik lagi” for the past 14 years of his life, he had missed it.. He had missed the chance of eating one of the tastiest foods God had created. But when I said that, did he stop taking the crab? No. He continues eating it. Because it tastes good. Are you going to throw away what is good because other people you tease you for it? No silly.

So you see, you can get back from just anything.

You can get back from anything, only IF you have still got the time. Because
time doesn’t wait.
My grandmother’s neighbour had passed away few days ago. And also a senior of mine had lost his father also few days ago.
And I wonder, are they satisfied with their life?
Did they have any regret?
Anything they wish they had done before God took them away?
Had they eaten enough crab?

Death does remind us that every wasted second, every wasted minute is borrowed time, and not grabbing it is such a waste, don’t you think?

Friday, March 27, 2009

food fiesta

Salam.. bcoz the label : kitchen frenzy has only one post in it, I've decided to post few pictures on what's going on in my kitchen lately..


~FRUITS FESTIVAL~


~STRAWBERRY WIF CHOC~


~OUR WORK OF ART~


~SOME OF THE GREAT HANDS BEHIND THE SUSHI ART FIESTA 2009~ hehe..

Sunday, March 22, 2009

~Strawberry wif chocolate~

The weather's getting nicer by day. n i'm loving it!! now, everytime i get back from class, from outside the metro till the rinak in yugo zapadnaya, u can see strawberries being sell everywhere.. n it's so cheap.. n it's even nicer when u eat it with chocolate.. : )

n since winter is over (even so, still ada snow yg gatal2 nak turun), the fruits r getting slightly cheaper. yeay!! sangat suka makan buah.. macam kat rumah, there will always be cutted up fruits in the fridge.. not one type of fruit, but MANY of them.. abah memang suka beli buah.. tapi we will not eat it if it is not cut. ada skali tu rosak buah sebab xde org makan.. so, every sunday, abah potong buah banyak2 letak dlm peti ais.. peti ais pun penuh ngan buah. macam kat kedai buah.. tapi buah sedap.. sape x suke makan buah rugi.. hehe.. hilang satu nikmat dunia.. so, THANKS ABAH!!

cube bayangkan sebab buah je, saya bley jadi giler..
itu baru satu nikmat dunia..
sedangkan nikmat di dunia macam setitik air di lautan kalau nak banding ngan nikmat di syurga..
nanti kat syurga, nak makan buah banyak2 pun xpe, kan kan kan?
saya suke buah!!

cakap pasal makan, teringat lipid metabolism.. colloq biochemistry semalam.. masa first2 blaja, rasa cam ala kusutnye ada banyak sangat metabolic pathway ni.. fatty acid syn, cholesterol, ketone bodies.. kalau dah ad fatty acid tu cukup2 la.. sebok2 nak ada ketone bodies ni pehal lak.. tak cukup kusut dah ke.. kesian kat ketone bodies.. diorang pun makhluk allah jugak kan..cube bayangkan, masa starvation, phospholipid xley wat sebab xde glucose yg ley convert to phosphatidic acid, so camne nak pack TAG into VLDL.. when transporter cam VLDL xde, blood glucose pun x cukup, fuel mana lak nak pakai.. ketone bodies punye function lak la skarang.. paling x banyak songeh.. tak payah nak angkut ngan blood lipoproteins yang banyak sangat apoprotein nye.. dissolve dalam blood je.. baik sungguh ko ni yek ketone bodies.. scheme ko pun sket nye senang nak hafal.. banyak jasa ko kat aku.. macih KB..

fun subject biochem ni actually, tapi ramai yang mengeluh, me including. kadang2 rasa nape la nak kene hafal scheme2 yg amat la banyak.. x ley ke if nak faham je n kalau nak oral test kite terangkan la scheme tu jek.. nape nak suh hafal jugak2? ni baru satu subject.. banyak lagi subject len nak blaja.. tapi nasib baik avdeva x kusut2 macam saliva kan? hehe.. selingan je tu..

neway, setelah mengusutkan diri dengan fikiran tentang biochem walaupun banyak lagi bende yang boley difikirkan tetiba dalam majlis kat embassy smalam (Fiqh Perubatan by ustaz amin) saya dapat satu point yang saya sangt suke nak share..

Hukum mempelajari ilmu itu terbahagi kpd 4:
1. Ilmu fardhu ain
2. Ilmu fardhu kifayah
3. Ilmu farhu ain kifa'i
4. Ilmu harus

Ilmu fardhu ain wajib dipelajari semua - perkara yang membahaskan tentang rukun islam dan iman. Ilmu fardhu kifayah - macam yang kite semua faham, jika ada yang belajar, maka masayarakat lepas dari tanggungjawab mempelajarinya. Ilmu harus cam sihir, dipelajari tetapi x bley diamalkan.

But what is fardhu ain kifa'i??

It means menjadi wajib bagi orang yang berkecimpung di dalam bidang itu.. camne tu?
means saya dah masuk bidang medic.. so menjadi wajib ke atas saya untuk mempelajari ilmu yang termasuk di bawah ruang lingkup ilmu medic dengan bersungguh-sungguh. fardh ain bagi saya. tapi bagi orang2 yang blaja engineering, tak wajib la diorang nak blaja pasal tangan kaki kpale org, tapi wajib diorang mahirkan diri dalam bidang diorang.. bila sebut fardu ain maksudnye wajib, perkara wajib kalau tinggal, pe maksudnya? dosa.. ye pandai adik adik sekalian..

so lepas ni kalau saya rasa malas nak belaja saya kene fikir dosa kalau saya x blajar sungguh2.. bukan je mudharat pada markah colloq, tapi mudharat pada diri, dan silap2 bley bawak fitnah.. tak mau la kan..

cube fikir plak, ilmuan islam dulu, bukannya pakar dalam satu bidang jek, banyak bidang, ibnu sina pakar perubatan tuh, pakar falsafah jugak.. banyak lagi yang cam die.. paling kurang 7 ilmu fardhu ain kifa'i mereka.. kite? baru cakap biochem, baru cakap anat, mengeluh panjang berjela.. adoi~

so, nad, chaiyok!! study patho plak.. sok colloq patho... Doakan ek~

Sunday, March 15, 2009

doa

doa ku sentiasa mengiringi setiap langkah kamu-kamu
jangan biarkan langkah-langkah itu mandul
saya sayang kamu-kamu semua
kamu nak tahu?
kamu-kamu semua beri semangat pada saya
saya sayang kamu..

Wednesday, March 11, 2009

Happy Women's Day- Part 2 (End)- A lovely story


Salam.. Although women's day dah lepas.. But mission ari tu nak post article pasal women x tercapai.. Sampai ari ni baru dpt nak post something..


The story is shared by my roomate hanis.. It took place in a moscow trolley bus.. She was on the way from the embassy to evropii mall or more known to us as Kiev..


It was late in the evening and the bus was full with ppl.. And we had women's day programme since morning.. And since we entered Amazing Race, we've had enough running already.. Quite worn out actually… so she decided that if she get a seat on the bus she'll probably won't give it up to anyone ( any babushka included)..


At the next stop, entered an elderly couple.. The gentleman next to Hanis stood up to gave his seat.. The wife gestured to her husband to sit down.. But so did the husband.. The two resort not to sit down.. Being a 'nice girl' (i'm forced to write this.. Hehe.. Kidding.. Hanis memang baik kan).. Hanis eventually decided to stand up so that both of them could sit down.. The wife whispered to hanis thank you in a very2 low voice..


From where she stood Hanis could see that the couple actually communicate through sign language.. It was clear at that moment that the husband is actually a mute (org bisu).. Hanis watched them with much curiosity.. At every station the bus make a stop, the husband would ask his wife whether they had reached their destination.. The wife would patiently answer 'no' and explain to him that she will tell him if they have arrived at the right stop.. But at every station, he will kept asking.. But she will again patiently answer his question.. And without fail she did it with a smile on her face..


At last, when they had reach their destination the wife got up and ask Hanis whether she is going out at this station also.. But she did it in a very low voice that it seems like she was whispering.. It is as if she had decided it's better not to talk or talk in a very low voice because her husband can't talk.. So by doing that she would not hurt her husband and this way, she could understand his husband's feeling being a mute..


Sweet tak? The wife sanggup go thru thick n thin together with him.. ok, kte x tau b4 kawen mmg laki tu dah mute, or laki tu baru lost his voice bcoz of sakit ke.. x kisah la.. tapi the wife sabar je.. n it's women's day.. mesti la the wife nak special treatment ke.. like any other women on that day.. instead, die gembira by pleasing her husband..

Brape byk married couple yang sweet cam diorang.. Yg bley cakap pun banyak gaduh.. So is it better if we were mute?? To have that kind of patience takes a lot of years to built up i guess.. Don’t have to look so far pun, y don't we take a look at our relationship with our friends, brape byk yg sanggup go thru thuck n thin together? Brape byk yg sanggup tahan kerenah kawan? Kelemahan kawan? Saya sendiri selalu mengeluh sorg2.. kalau kawan susah, kadang2 saya fikir dlu.. nanti dah detik kedua baru saya teringat 'eh, dia tu kwn aku, kalau aku x tolong sape lagi nak tolong'.. kenapa x pada detik pertama i think of that..


Entah brape byk kawan saya kene sabar dgn perangai saya.. Thank you gurlz.. You gurlz never failed to cheer me up when i'm down..

Happy women's day!!

Friday, March 6, 2009

Women's Day Special Part 1

On the 8th of March, Russia will be celebrating Women's Day.. so starting today, i'm going to find articles on Women for you to read.. and today's article is dedicated to all the mums in the world.. thank you for raising us up..

read on..

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya,

“Mengapa engkau menangis?"

"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.

"Aku tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata,

"Dan kau tak akan pernah mengerti" Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,

"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak laki-laki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita suka menangis. Akhirnya ia mendapat petunjuk dari Tuhan, Antara bisikan yang didengarinya adalah:

1. "Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

2. "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

3. "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

4. "Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

5. "Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

6. "Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suaminya tanpa ragu "

7. "Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan walaupun kadangkala dia tidak memerlukannya."

Tahukah kamu: Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, karena itulah pintu hatinya – tempat dimana cinta itu ada."

Wednesday, February 25, 2009

the Muslims make me sick

few days ago.. dlm keadaan yg internet connection yg sangat mengharukan, mendukacitakan n menyedihkan, saya pun gedek2 hard disk yg dah berserabut n berselirat.. so, after sedikit organizing keadaan dlm hard disk kembali aman.. bnyk rupenye bende yg blom dibaca. bende dlu2 yg si'save' konon2 nk baca tapi x terbaca2..

so, jari pun meng'click' pada satu article:

“why should i ask my non-muslims friends to revert to Islam when the Muslims make me sick?”

lbey kurang camni kot title die.. can't remember maybe dah terdelete..dlm article tu the writer ada mencela lelaki2 muslim yg die jumpa kat masjid ( the writer lives in the west, where mosque susah nak dicari, n he reverted to islam before meeting any muslim, in other way, he reverted to islam because he fell in love with the nature of the religion not because of it's ummah)so, antara llk masjid yg dia jumpa .. setengahnya.. bukan semuanya.. dan point yg suke nak dipetik is die kata llk muslim yg stereotype slalu ckp : Islam is when your wife wears the hijab. (bangga sungguh llk yg wat statement ni kat die)

statement yg agak menerangkan pengetahuan islam most guys n also girls.. cos that’s the situation yg slalu ada kat llk n pompuan di malaysia.. asal kawan pompuan x pkai tudung, salah bukan main.. tegur pedas2.. x salah pun tindakan tu sbenarnya.. mengajak kpd kebaikan.. sapa2 pun bley menegur.. kalau nak tunggu perfect baru nak tegur orang, x gerak la kerja dakwah kan.. amar makruf nahi munkar.. tapi slalunya part 2 yg nahi munkar tu x wat plak.. tinggal solat subuh ke, mengata2 ke, pegang memegang-mandang memandang- yang x halal.. tu pun dosa jugak kan? ye x? ada dalil nye juga kan? quran kite bukannya ada satu ayat je.. bukan ada ayat an-nur:31 je kan..

yg penting kat sini.. teruskan usaha menegur secara berhikmah.. n jgn lpe jugak tinggalkan yg mungkar.. moga2 kte tak jadi cam golongan yg stereotype tadi.. ingatan juga buat diri saya yg x perfect lagi.. mana yg salah harap ditegur.. scr berhikmah.. : )

Tuesday, February 10, 2009

Tombo Ati




Javanese text
Tombo Ati iku limo perkorone
Kaping pisan moco Kuran lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang soleh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe
Salah sawijine sopo iso ngelakoni
Mugi-mugi Gusti Allah nyembadani

English Translation
Remedies of heart, there are five of it
the First, read Quran and understand its meaning
the Second, prayer at night, do it
the Third, make your companion a pious person
the Fourth, keep your stomach hungry (i.e fasting regularly)
the Fifth, remember your Lord at night constantly
One of it, anyone who can do it
may Allah almighty fulfill his wish

Malay Translation
Ubat Hati, ada lima perkaranya
Yang pertama,baca Quran dan maknanya
Yang kedua, solat malam dirikanlah
Yang ketiga,berkumpullah dgn org soleh
Yang keempat, perbanyaklah berpuasa
Yang kelima, zikir malam berpanjanglah
salah satunya siapa bisa menjalani
moga2 gusti Allah mencukupi

me likey-likey this song.. lagu ni asal dari sebuah hadis.. ingatlah 5 ubat hati ni kay.. amal2kan..
salam..

dah almost a month blog ni ditinggalkan..
maaf, sbb agak sibuk dgn urusan..
tapi, exam dah pun abis..
n pergi ke germany pun sudah..
n skarang dah pun ada kat bilik balik...
bermulanya satu lagi sem baru...

moga diberi keampunan..
moga diberi kekuatan..
moga diberi keistiqamahan..
moga diberi hidayah..
moga diberi kelapangan dada..

byk yang ingin dikongsi..
cuma ayat x tersusun..
jari blom bergerak..
kpala dipusing2 oleh bnyk perkara2..
jln2 lebih slippery - kene jalan hati2..

maka blom ada posting baru..

nanti..
bila ayat dah tersusun..
bila jari dah bergerak..
bila kpala dah x pusing2 lagi..
jln2 kurang slippery bler ais dah cair..

maka insyaallah ada posting baru..

rindu sgt~
pd apa?
suasana itu~
knape?
sbb susah nk dpt~
jadi?
jom wujudkan suasana tu kat bilik kte~
lagi?
abah mama farris n zurah
so?
cepat2 lah abis sem ni..
pastu?
bley balik mesia

missing jaulah syitawiyah 09..

Thursday, January 15, 2009

exam fever - HISTOLOGY!!



after dah berehat2, bercuti2, belajar2, sok dah pun 16 HARIBULAN!! cukup dah ke usaha?? huhu... x tau la... berserah je skang ni kat Tuhan... gud luck my frens... ingat result tu memang dah ada kay.. kpd yg still x tau, sok exam at 9.30 in the morning...don't forget your zachot book n lab coat.. chaiyok2!!

Friday, January 9, 2009

head over heels on CHEESE CAKE



Salam..
As many would have known by now, i LOVE cheese cake..
n as many would have known , i love making it..
n as many had ask for the recipe,
n bcoz i always forget to give it to those who ask..
so, i'm just going to post the recipe here okay..

the recipe below is called NO BAKED CHEESECAKE..it's so easy that u don't need an oven to do it.. but u do need to have a fridge... i'm sure everyone does, ryte?

NO BAKED CHEESECAKE

400g creaam cheese
1 cup of water
2 tablespoon of gelatin
1/2 cup of sugar
canned pineaples

base:
3/4 of butter
30 pieces of marie biscuits

for the cream cheese, usually in malaysia, we would use philadelphia cream cheese, but in russia, i always use the brand Violette, bcoz it's easier to find.. u can find it in any Ashan.. find vegetable gelatin.. can find it in rinak(pasar)... and if any of u don't know what marie biscuit is, u can find it in any major supermarket, or even in kedai2 konfeti in rinak..

here's how u do it

1. hancurkan biskut marie
2. gaul wif butter..
3. tekan at the bottom of the tupperware, or bekas or ape2 yg korg gne.. make sure mampat.. if not hancur
4. put it in the fridge for at least half an hour
5. Now, cairkan cream cheese using double boiler method.. meaning boil water on the stove.. n amik another periuk yg lebih kecil n letak atas air yg mendidih... cairkan cream cheese dlm periuk yg kecil tu..
6. in another periuk, didihkan 1 cup of water, half cup of sugar n 2 tablespoon of gelatin..n what i always do is add sket air nanas..
7. bila dah didih.. campurkan cream cheese with it.. n add as many chopped pineapple that u like..
8. when everything is mixed, pour it on top of the base.. put inside the fridge.. take it out after maybe 5 hours... but i always leave it overnight..

i always put in pineapple coz it will make the cake less muak.. coz it is cheesy kan.. some ppl use other flavour.. ada org yg penah amik this recipe from me, they modify by using yam ice cream.. oh ya, u can put in whipped cream jugak...

btw, gambar di atas hanya hiasan... heh~ later i upload the real pics of the cheese cake i made kay..

next time i'll try some recipe on baked cheese cake plak okay..

Friday, January 2, 2009

2nd post of the day.. this time it's bout NOKIA

"Connecting people"

Sounds familiar?? U can read it in any NOKIA ad i suppose.. Ring a bell? hehe..
Neways, i went to kuzmin today, spent almost the whole day there, with my 3rd year seniors n 1st year juniors… n I'm the only second year rep.. Heh~ I'm the lucky n special one i guess… haha…

So what does going to kuzmin has anything to do with NOKIA ad? Have a guess please..


Any idea??

Of course we weren't invited to become their models for any of their new products… so u can put that aside..

We didn't get any new phone also… so minus that..

None of us bought new phone…

Hurm~ enuf with teka meneka

Okay, so i went there for an event and they named it "Connecting People"..
The purpose>> I'm sure you can tell by now.. To connect people… mostly between 1st n 3rd yr students, coz they lived so far away from each other n there is no way to meet each other apart from maybe if they go to the embassy during hari raya n stuff.. So why i kacau-kacau want to be there also?? Bcoz i'm the only one dlm usrah k.fida yg 2nd yr… n if nk jemput 2nd yr len, it will be too packed… takpela, 3rd yr dah knal 2nd yr kan… so what took the whole day?? Some games n activities..

1st check point -- SUSHI BAR!!
I made sushi for the first time in my life!! N it looked ACCEPTABLE.. Haha… n then we ate it all.. Huhu~ all 6 rolls… just imagine how much nasi pulut were involved…

2nd check point -- DRAWING CLASS!!
We were made to draw anything that we think represents n best describes who we r…

3rd check point -- DO YOU KNOW??
Gotta be one of the most challenging, coz it requires thinking, n thinking is tiring.. But it really made me realize how little my general knowledge is.. But our group were, as said by the check point master, by far the only group that manage to get it far n answer most of the questions… 8 out of 10.. Ok, i'll list some of the questions:
1. Turkey's money currency
2. Hungary's capital city
3. Al birouni is known for..
4. Identify hadis
5. Identify ayat al-quran
6. Palestine's prime minister
7. Can't remember
8. Can't remember

4th check point -- THE BLIND N THE MUTE!!
One of us were ask to mute n one was blindfolded, the other two normal.. I volunteered to be the mute one.. Then, i was asked to look at a picture of a certain things being put together.. It was some sort of a structure.. Then i had to describe it to the two normal persons, in any way possible, to make them understand what the structure r made of and what they were suppose to look like in the end.. After they understand what i was suppose to tell them, they went to the other room where the blindfolded girl is sitting in n they had to instruct her to take all the materials needed n construct the structure.. It was funny.. I mean, it was obvious that the blindfolded person CANNOT SEE, so y did the normal ppl said things like, "AMBIK BARANG WARNA MERAH TU", "YG KAT TEPI HEATER TU", "SINI SIKIT,SINI SIKIT" … memang funny

5th check point -- EXERCISE TIME!!
We had to measure our heart rate before n after exercise.. The fun part was the video that they use.. It was an Hindustan mix with aerobic sort of thing… i think u can imagine how it is like…

Next.. Well there's only 5 check point btw..

So, every event has a purpose n every purpose has an event, okay that's crap..
so what did i really get today?? Apart from some sushi n chocolates, i did get something else which is the main thing i want to share actually.. We gather back and made conclusions which i think are very important for us to realize..

Sushi bar-- apart from learning how to make sushi n EAT IT, k.azmin made a point about eating that i want to point down here… k.azmin tnye, apa itu makan.. Ada yg jawab, to get nutrients which will be further metabolized in our body for energy production ( doctor-ish), some say, masuk mulut, kunyah n telan…n some other answers... so semua orang look at makan differently with different purpose.. Bagi org yg pertama tuh, selagi perbuatan makan itu tidak provide kan diri dia wif enuf nutrients for energy production, maknanya dia blum mencapai tujuan makan… bagi org yg kedua pun sama lah, bila mana dia masuk mende dlm mulut, kunyah n telan meaning dia dah capai tujuan, dia DAH MAKAN.. So kalo dia juluk mulut dia n muntahkan balik cam bulimic wat tuh, kite tak ley kata dia x makan, sbb bagi dia, dia dah makan.. So, yg penting kat sini is for us to realize THE PURPOSE OF IT ALL… purpose semua amalan kita…

Drawing class -- i personally like what k.sal ckp tadi.. For her it's a hard thing to do, to draw something that represents her, not the drawing part, but the part where you have to think bout the stuff that represents you.. Y is it hard.. Bcoz manusia tu x tetap, sentiasa berubah2.. So what we r today might not b what we r in the future… tapi tetibe tringat picture yg k.saadah draw, pokok krismas, coz like she said, tak kira musim apa, pokok tu kekal ngan warna hijau, so she hopes that she will be a person yg sentiasa istiqamah dlm semua yg die wat..

Tak nak tnye ke what did i draw?? Haha..


Do you know?? - - mainly the point here is to not only become a doctor but a doctor who knows- well, other non-doctorly stuff.. N that doesn't count the knowledge how to play games kay people… n also who's hot on the rack, n what's the latest movie kay people… this is serious stuff ppl.. Heh~

Blind n mute -- mata dan telinga itu NIKMAT!! Brape banyak gler ayat Quran yg ckp ttg gunakanlah penglihatan n menyampaikan…. Bnyk kan?? So nuff said, nikmat tuhanmu yg manakah yg kamu dustakan?? Susah kalo xley ckp n xley nmpk… serious susah…

Exercise time - mcm k. athiyah ckp, we doctors r the one who provides health care to people, so it's our responsibility to be as healthy as we can ryte?..

All in all, it's a fun day.. Haven't had this kind of gathering ramai2 wif the 3rd yr since the last year i guess.. Ok, considering tahun ni baru je ada brape hari.. Keh keh… thanks sume ajk n hope we'll hv more of it in the future.. Ukhuwwah itu sgtlah manis.. Cam manis kek yg hanis tgh wat skang.. Yummy~

lying awake at night

2nd jan
1.06 pm

It’s the new year…
Again..
Hurm, did i lived thru last year doing all the things i'm suppose to do..
Was everything i did worth the time..
I still wonder..
Was i any different..
Well, yeah if u wanna count my age..
I am different
Mostly the part where i think i am seeing the world in whole different perspective..
Seems like what i've said n sworn to all my life before this really got me huh..
Life is so amazing
God is amazing

So, here i am stuck writing this… whatever u call it…
I dun care if it sounds lame or what..i am lame.. All i care about is keredhaaN Allah
So, first thing first is to organize my daily routine... prioritize some stuff.. Getting myself together..
If i can do all this, i noe i can pull it togetha..

Apart from that, azam tahun baru!! As cliché as it may sound, i reaLLY want to have some.. So that i noe where i'm heading to, at least… not for perfection, but for the better ..

1. Just go to all the classes n lectures, no matter what ppl say, n how boring it is, coz rite now, that's your responsibility, kalo lecture tu informative pun, tapi tuhan tak redha, x masuk jugak pape dlm otak btul x? Remember this line always " aku nak (fill in the blank) lecture or class kerana nak mencari keredhaan Allah" so, if it doesn't suit, don't do it… simple..
2. Understand other ppl better, u noe ppl r allowed to be different, duh, so spend some time learning them n sacrifice some ego n some laziness… u noe there's nothing to lose.. Some ppl are born to be overly sensitive, lack sensitivity, attention seeking n incapability to entertain themselves.. N some other stuff.. So lived with it if u can't tell them to tolerate… the world is full of colours.. Suck the fact..
3. try to be committed in just ALL the things u r doing.. U noe you r the type of person who can easily put things off in the middle.. DON'T DO THAT.. Maybe, i should keep my choc intake low, coz i remember gulyaev once said, choc makes a person's will power to lessen.. Huhu..
4. Explore moscow, Moscow is such a big place.. (huhu, but i hate the cold weather)
5. Don't get in trouble wif the NEIGHBOUR.. It's their country, need i say more
6. Kurangkan gula dlm makanan, tambahkan manis dlm senyuman… always true
7. Jimatkan air.. Huhu..
8. Try out more recipes, so that u can show off to your sister!! i'm mean.. So that my parents will be proud to hv a daughter like me… haha
9. Try to be less "cheerful", in public of course, i'm sorry but i wish to stay the same when there's only gurls n family around.. Hate to say it but i love myself to throw it out away, all the better n the worst side of me.. Including the lying part.. Hey, i'm sorry for all the bad times.. Sincerely from my heart..
10. Listen to ppl, be more sensitive to ppl around u, coz u r not always right!! U r really bad at listening.. That ego is not going to make you the king of the world.. Or queen i suppose, in my case….
11. Limit yourself to computer games, allowed dosage : 30 minutes on weekdays n 1 hour on weekend
12. Get yourself a driving license, don't procrastinate
13. N more to come.. U can add also.. Help me in becoming a better person..
14. N some other stuff i'm never going to write publicly.. haha