Sunday, June 10, 2012

Reformis

Salam wbt.

Bismillah.

Ok, a short RnR before continuing writings on the topics of productivity and focus.

Reformis.

Tajuk macam gempak. Tapi isi tak pun. hee~

Sebenarnya ni post-impressed syndrome with people.
Mereka manusia biasa yang ahli/pakar dalam bidang masing-masing.

Akibat facebook, ye, sila marah facebook. Saya bertemu dengan video-video pendek siri 1 cinta 1 lagu. Video-video ni milik MyCTVchannel. (Disclaimer : saya bukan mempromote atau menjadi promoter apatah lagi mendapat bayaran untuk memaparkan nama mereka di sini)

Setakat ni ada few series made by MyCTVchannel :-

1. 1 cinta 1 lagu : kebanyakannya mengisahkan tentang kisah manusia yang mempunyai pengalaman hidup berbeza. Ada yang hidup dengan penyakit yang jarang dihadapi manusia. Ada yang menjadi anak kepada ayah yang beristeri 3. Ada yang mengandungkan anak pertama tapi Allah hanya beri satu hari untuk menjadi ibu. Perkara yang kadang-kadang kita tak sangka ada manusia melaluinya. Tapi yang paling saya terkesan adalah 'respond' mereka terhadap situasi yang mereka hadapi. Nilai tarbiyah yang saya dapat : Mereka manusia biasa, tapi hati mereka besar. Saya, err?

2. A piece of cake : Err.. ini macam a fun tutorial for ideas of baking. Jadi, sebagai pencinta dan penjual cakes and cupcakes, haruslah saya meminatinya. *peace*

3. DIY Crew : Memaparkan manusia-manusia yang mampunyai perniagaan kecil-kecilan tetapi mostly creative-based business. Ada yang buat beading kat baju, ada yang buat doodle arts, ada yang buat illustration. Oh, sebab saya sangat kagum dengan orang yang creative! Tapi saya akan lagi kagum kalau mereka guna karya mereka untuk meneguhkan ummah apatah lagi meramaikan ummah. (Disclaimer : Abah saya, adik saya, mama saya, abang saya and not forgotten ummi saya sangat creative dan pandai seni. Saya tak. Sebab tu saya ada inclination and appreciation terhadap perkara-perkara yang mempunyai creative streaks) 

Ok, tapi apa kaitan dengan reformis?

Haha. Sebenarnya nak quote ayat Tariq Ramadhan (Ye! Saya dapat attend talk Tariq Ramadhan di Moscow, Alhamdulillah... pakcik Tariq sangat comel (perangai ye!) dan best )

"We are not trying to REFORM Islam because Islam is already perfect the way God had sent it, but all we need is to REFORM our understanding of Islam"

Dia tekankan point ni sebab ramai yang memandang Islam itu mungkin hanya pada halal dan haramnya, dan ada juga yang memandang Islam itu dengan satu cara sahaja. Dengan menjadi Islam, kita bukan menjadi orang Arab. Atau untuk bercakap secara waqiiyahnya, menjadi Islam bukan menjadi Melayu.

Islam tidak rigid

There are many ways untuk manusia mengenali atau terkesan dengan Islam.

As pakcik Tariq cakap juga, "there are so many trends in Islam - literalist, reformist, sufism, etc" Because God created us with inclination towards certain things. Ada orang suka kepada yang berseni. Ada orang tak faham langsung apa itu seni. Ada orang cakap tu kena direct baru faham. Ada orang suka ayat yang menggegak gempita. Jadi tak kisahlah suka yang mana.

"As long as these trends is not swayed from aqidah."

So, syarat yang utama aqidah harus betul. Syahadah harus jelas. Selagi dalam lingkungan/batasan ini, lakukan sesukamu. Dalam batasan Ilahi, lakukan sesukamu. (Eh, takut orang salah faham pula, tak kot ye?)

"Diversity is okay unless it is within aqidah's limit"

You see, hari ini saya ter'inspired' oleh mereka yang yang pandai dengan seni. Even though dalam video tu tak sepatah pun sebut tentang Islam, tapi saya melihat mereka guna potensi diri mereka untuk hidup. Saya kini mendoakan potensi mereka digunakan untuk khair ummah. Dan saya jadi terinspired sangat-sangat untuk lebih kenali potensi diri untuk khair ummah juga!

So don't be afraid kalau apa yang anda minat itu bukan perkara yang main stream. Kerana dalam dunia ni, manusia datang dalam pelbagai rupa dan perasaan. Dan adalah satu talent untuk kita mengenali jiwa-jiwa manusia dan cara hatinya tersentuh. Lagi banyak skill yang kita ada, membolehkan kita untuk lebih banyak menyentuh hati-hati manusia yang sangatlaaah diverse itu! So, be inspired!~

Friday, June 8, 2012

Productivity (ep.3-What do u NEED to focus?)

Salam wrt.


So insyaAllah this is a continuation to our productivity series. 
Click to read episode 2.


Soalan yang bakal dijawab hari ini adalah : apa yang kita perlukan untuk fokus?


'Triad' inilah jawapannya.






1. Proaktif
2. Komitmen jangka panjang
3. Disiplin diri


Proaktif
Kita tak boleh tunggu orang untuk suruh kita bertindak. Dalam nak melaksankan sesuatu (to get things done!), kita harus bertanggungjawab ke atasnya. Bukan kawan kita. Bukan orang lain. Kita bercita-cita untuk hafaz Quran pada umur 35 tahun? Maka kita lah yang perlu proaktif untuk laksanakan langkah pertama. Bukan tunggu orang lain yang suruh.


Komitmen jangka panjang
Ya. Untuk nak capai sesuatu anda perlu sedar yang anda akan melalui satu 'hubungan' jangka panjang dengannya. Rasanya tiada perkara dalam dunia ni yang makan masa yang sekejap untuk betul-betul berjaya. Nak jadi doktor? Belajar di universiti pun makan masa 6-7 tahun. Itu pun bukan bermakna anda adalah seorang doktor yang berjaya. It takes years of experience pulak untuk menjadikan kita seorang doktor yang betul-betul berpengalaman dan berjaya. Kita pakai semula contoh hafaz quran tadi. It is not achieved in a day. It takes months for some people, years for others. Kalau satu hari nak hafal satu ayat je, cuba kira berapa hari perlu untuk hafal satu Quran tu? You are smart enough to do the calculation i think. So one thing you really need to understand is, this will demand you to put in a long term commitment.

Dispilin diri
Ini berkait rapat dengan point komitmen jangka panjang. Kita perlu tahu untuk capai sesuatu yang besar harus ada disiplin diri. Sebab ia akan menuntut anda untuk melaksanakannya tiap hari. Ya. Tiap hari. Anda akan perlu praktis untuk fokus setiap hari. Bukan pada waktu peperiksaan sahaja anda akan fokus. Jujur kalau anda fokus at least untuk 1 jam satu hari untuk lakukan sesuatu perkara, hasil yang akan dapat akan jauh berbeza dengan cuba menghadam sesuatu secara banyak dan dengan masa yang suntuk. Other than that, kita perlu disiplin baru kita akan capai target dalam waktu yang kita mahukan. Contoh hafaz Quran sekali lagi boleh? Hee~ contoh kita guna formula 1 hari 1 ayat. It will makes it lebih kurang beberapa belas tahun untuk complete satu Quran. Jadi jika kita tak disiplin, maknanya ada hari hafal, tapi hari lain tinggal, maka bertambah lah masa untuk capai target nak hafaz Quran by certain age? Tak faham? Tak mengapa, nanti kita akan bercakap tentang teknik untuk fokus. InsyaAllah pada waktu itu ia akan nampak lebih jelas.


So alhamdulillah sehingga hari ini kita telah berjaya menghabiskan bahagian teori dalam siri produktiviti. 


(mode: sedikit happy, sebab sebelum ni kalau janji nak tulis apa-apa, mesti tak tulis pun.. hihi.. terima kasih Allah)


Episod seterusnya insyaAllah akan masuk bahagian praktikal. Kita akan mulakan dengan langkah pertama iaitu : Clear your mind!~

Tuesday, June 5, 2012

Productivity (ep.2-Kenapa penting sangaaat untuk kita fokus?!)

Salam wbt.


Dah baca episod 1?


Kalau sudah, jom kita sambung insyaAllah.
Bismillah.


Question 1 - Why is it important to focus?


Sebelum pergi lebih jauh, satu perkara yang lupa nak ditekankan semalam adalah kesedaran tentang keadaan kita sekarang ini. Di mana kita adalah manusia yang hidup di zaman yang mudah hilang fokus. Atau mungkin jika di re'phrase' kan, kita adalah manusia yang hidup di dalam 'age of distraction'


Berapa minitkah anda boleh fokus atas suatu tugasan sebelum perhatian anda beralih kepada sesuatu yang lain? Kajian menunjukkan secara purata manusia sekarang hanya boleh fokus selama 30 minit.


Ye ke?


Sekejapnya?


Ramai mengaku pada saya dia takdela fokus sekejap sangat. Kalau dia study, lama lagi dari tu dia boleh fokus kot. Well, with that being said, mungkin boleh evaluasi semula, yang boleh fokus lebih lama daripada 30 minit tu adalah waktu nak dekat exam kan? 


Itu tak aci. Sebab ada pressure.


Ini merujuk kepada perkara-perkara seharian, waktu yang tiada deadline, tiada exam, no pressure. 


Kita buka buku, sekali ada notification masuk di facebook, klik klik.
Habis tengok notification, tekan button home.
Scroll scroll ke bawah, hmm, tiada yang menarik.
Klik new tab. Open twitter. Scroll2, retweet sini, retweet sana.
Tutup.
Sambung semula nak baca buku.
Tiba-tiba phone pula bergerak-gerak tanda masuk emel.
Emel yang menuntut untuk dijawab segera pula.
Buka facebook group. Tanya tanya.
Jawab jawab.
Ok, nak sambung semula belajar.
"Awak, nak print boleh ? ^_^"
Pasang pasang printer, sambung wayar, ambil kertas, open file, laptop pulak adik beradik siput, lama tunggu baru file open, edit edit sikit, print~~.. pastu kertas tertarik lebih satu pulak, print semula page yang tak jadi.
Emm, haus la pulak. Pergi dapur buat air.
Minum minum.
Tiba-tiba nampak baju tak basuh lagi. 
Basuh baju pulak.
Last2, dah dekat sejam buku yang tadi bukak tak terbaca satu line pun lagi.
Hmmphh.


(ok, contoh di atas adalah contoh realiti buat diri saya, saya manusia penuh kelemahan. jika tak apply pada diri anda, syabas anda manusia hebat dan saya respect and salute anda)


Kita mudah terlari fokus. Sebab pertama adalah teknologi yang sentiasa menarik-menarik kita. Manusia semakin mudah untuk dihubungi. Ada baiknya tidak dinafikan. Tetapi padah apabila tidak pandai menguruskan pertolongan/perhatian yang perlu diberi. Atau dalam kata lain > not knowing how to say no. 


Keduanya adalah sebab manusia tidak tahu tujuan hidup. Dan ini adalah sebab utama mengapa manusia tidak fokus zaman ini.


With that being said, kita masuk kepada point hari ini, mengapa penting untuk kita fokus?


Sila sambung ayat ini : Jika saya tidak fokus, saya akan ______________________________
















Ok, apa jawapan anda?


Jujur, pertama kali saya buat, jawapan saya adalah : jika saya tidak fokus, saya tidak akan berjaya menyelesaikan tugas dan akan bersikap bertangguh-tangguh.


Kata penceramah tersebut, dia guess mesti ramai akan tulis macam tu kan? Debushhh!~


Cuba sekarang fikirkan sesuatu natijah di mana jika anda tak fokus, natijah akan SANGAT SANGAT MERUGIKAN, MENCELAKAKAN, MENGHANCURKAN anda.


Boleh?


Jadi bila kita ada satu perkara yang akan betul-betul kita kerugian, kita akan lebih fokus di dalam hidup.  Kalau boleh tulis atas kertas besar-besar tampal kat dinding. Hari-hari nampak, lama-lama akan tertanam dalam unconscious mind anda insyaAllah.


nak contoh? ini main reka ye.. anda lebih tahu apa yang akan buat anda rasa kerugian.
Jika saya tak fokus, saya takkan jadi khalifah dan abid Allah yang PALING AWESOME!~
Jika saya tak fokus, saya masuk neraka.
Jika saya tak fokus, takde harapan lah nak jadi penegak ustaziyatul alam!~
Jika saya tak fokus, saya tak dapat bantu umat dalam kesusahan.
Jika saya tak fokus, saya akan jadi muslim  yang beri fitnah pada islam.
Jika saya tak fokus, tak payah mimpi masuk syurga.
Cukup?


[picture credit]
Sekarang anda akan nampak betapa fokus itu adalah seperti aset anda. (Oh budak ni, cakap pasal aset pulak..~ tahulah suka jual-menjual)Tak tahu ke apa itu aset? Cari kat mr.google ye? Terima kasih.


Orang selalu kata aset kita adalah wang. Dan orang selau kata masa itu emas. Tetapi anda boleh ada masa yang saaaaangat banyak, tapi jika anda tak fokus, apa pun tidak akan menjadi. 


Ok, ini saya rasa semua mesti pernah rasa.


Kita akan ada cuti panjang. Macam-macam nak buat. Tiba di penghujung cuti, hairan, satu pun macam tak selesai. Ternyatalah masa tak patut jadi alasan. Yang menjadi masalah bukan tiada masa, yang menjadi masalah adalah kita tak pandai fokus dan mengurus hidup. So, after this kalau orang minta kita buat sesuatu atau orang kata kena meeting pada waktu sekian-sekian, tak nak dengar dah alasan : saya tiada masa!~


Jadi, apa perlu kita buat sekarang?


WE MUST RECLAIM OUR FOCUS!


Huh!~ ok, tahu dah tahu dah nak kena fokus. Tapi macam mana tu? InsyaAllah esok (selepas exam, doakan ^_~) kita akan bercerita tentang : apa yang kita perlukan untuk fokus?

Productivity (ep.1-Let's start!)

Salam wrt. 


Bismillah.


Alhamdulillah beberapa bulan lepas, saya berjaya menghandiri 'online seminar' bertajuk Focus Call yang diberikan oleh founder website Productive Muslim (klik di sini).


Pendahuluan
Rasanya dah jelas yang saya memang jenis yang suka procrastinate kerja (tapi, rasanya semua orang pun cakap yang dia pun jenis procrastinate kerja kan?) Itulah sebab utama kenapa saya hadiri juga online talk ini.


Sumpah best!!
Selepas hadiri online talk and rasa sangat best untuk dikongsi, saya kongsi kepada dua housemate saya. Ditakdirkan (takde benda yang kebetulan kan? *peace*) Allah, ada seorang hamba Allah yang datang mengadu pada saya... apa ye? tak ingat sebenarnya ni apa yang dia adukan. Tetapi kesimpulannya at the end of 'dating' session dengan akhawat ni, saya pun share juga apa saya dapat from talk tersebut. Dan hamba Allah seorang ni pun beritahu pada akhawat lain and so it goes ia menjadi agak 'viral' at least kepada orang di sekeliling saya sehingga naqibah minta untuk share dalam usrah.


Saya happy!!
Alhamdulillah apa yang dinasihatkan di dalam talk tersebut saya cuba amalkan, walaupun JUJUR! ada hari yang terbabas.. err, biasa lah kan nak istiqamah pun perlu latihan ye tak?? yang buat saya happy adalah bila orang sekeliling pun berjaya amalkan and it helps them a lot. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. So, at least kalau saya gagal, ada orang lain yang jayakan.






So, sekarang ni kenapanya?
Atas nasihat seorang akhawat yang turut berjaya meng'productive'kan dirinya (kot!), dia suruh share di blog or wherever. Jadi saya decide untuk menulis di sini. So, sape tanak baca takpe, boleh sambung study surgery okeh (hii, as of this date, next exam untuk 5th year M1 adalah surgery, jadi wahai pembaca yang cantik luar dalam, doakan saya dipermudahkan peperiksaannya yah!)


Let's start
oops , disclaimer jap.. sebabkan saya bukanlah ada 800 jam sehari, maka saya akan pecahkan penulisan kepada beberapa episod. insyaAllah dalam bulan ini juga akan cuba lengkapkan semuanya. sebenarnya apa yang saya tulis kat sini boleh je nak baca di website productive muslim rasanya. tapi apa yang saya tulis akan ditambah dengan apa yang saya betul-betul terasa di hati or practicalitynya (huh, ada ke perkataan ni) terhadap diri saya, okeh? (jangan marah kalau tak suka :) )


Now, let's start for real

Hari ini kita start dengan mind setting dulu.
Hadam equation di bawah


PRODUCTIVITY = FOCUS + ENERGY

Sebelum pergi lebih jauh, perlu ditegaskan ke mana arah productivity kita. Sebab kita boleh nak jadi productive dalam nak buat perkara yang jahat. Maka kita akan letak segala fokus dan tenaga dalam nak menghancurkan seseorang atau sesuatu.

Jadi, di dalam talk tersebut ditekankan bahawa kita perlu berusaha untuk productive ke arah tujuan yang bermanfaat atau ke arah memaksimakan ganjaran di akhirat.

Saya modify pulak sikit, sebab kita dah tahu apa matlamat hidup kita, jadi kita tanamkan bahawa kita harus berusaha untuk productive untuk mencapai 2 matlamat hidup seorang muslim iaitu khalifah (Quran 2:30) dan ibadah (Quran 51:56). okey setakat ni?

Itu yang pertama.

Yang kedua adalah kita perlu ubah tanggapan kita terhadap keupayaan untuk fokus terhadap sesuatu perkara. Instead of menganggap kebolehan untuk fokus itu adalah sesuatu kelebihan, kita kena anggap ia sebagai suatu kemestian. Faham? Saya try rephrase.

yang tak patut >"#untungla dia boleh fokus~"

yang betul > "kita MESTI kena fokus!"

Ok, cukup dulu setakat ni. Nanti overdose. Hadam dulu dua perkara di atas. InsyaAllah esok kita akan bercakap tentang point : Kenapa penting sangaaat untuk kita fokus?

Selamat berusaha dalam 'bercucuk tanam' untuk ladang akhirat.