Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

Reformis

Salam wbt.
Bismillah.
Ok, a short RnR before continuing writings on the topics of productivity and focus.
Reformis.
Tajuk macam gempak. Tapi isi tak pun. hee~
Sebenarnya ni post-impressed syndrome with people. Mereka manusia biasa yang ahli/pakar dalam bidang masing-masing.
Akibat facebook, ye, sila marah facebook. Saya bertemu dengan video-video pendek siri 1 cinta 1 lagu. Video-video ni milik MyCTVchannel. (Disclaimer : saya bukan mempromote atau menjadi promoter apatah lagi mendapat bayaran untuk memaparkan nama mereka di sini)
Setakat ni ada few series made by MyCTVchannel :-
1. 1 cinta 1 lagu : kebanyakannya mengisahkan tentang kisah manusia yang mempunyai pengalaman hidup berbeza. Ada yang hidup dengan penyakit yang jarang dihadapi manusia. Ada yang menjadi anak kepada ayah yang beristeri 3. Ada yang mengandungkan anak pertama tapi Allah hanya beri satu hari untuk menjadi ibu. Perkara yang kadang-kadang kita tak sangka ada manusia melaluinya. Tapi yang paling saya terkesan adalah 're…

Productivity (ep.3-What do u NEED to focus?)

Salam wrt.


So insyaAllah this is a continuation to our productivity series. 
Click to read episode 2.


Soalan yang bakal dijawab hari ini adalah : apa yang kita perlukan untuk fokus?


'Triad' inilah jawapannya.






1. Proaktif
2. Komitmen jangka panjang
3. Disiplin diri


Proaktif Kita tak boleh tunggu orang untuk suruh kita bertindak. Dalam nak melaksankan sesuatu (to get things done!), kita harus bertanggungjawab ke atasnya. Bukan kawan kita. Bukan orang lain. Kita bercita-cita untuk hafaz Quran pada umur 35 tahun? Maka kita lah yang perlu proaktif untuk laksanakan langkah pertama. Bukan tunggu orang lain yang suruh.


Komitmen jangka panjang Ya. Untuk nak capai sesuatu anda perlu sedar yang anda akan melalui satu 'hubungan' jangka panjang dengannya. Rasanya tiada perkara dalam dunia ni yang makan masa yang sekejap untuk betul-betul berjaya. Nak jadi doktor? Belajar di universiti pun makan masa 6-7 tahun. Itu pun bukan bermakna anda adalah seorang doktor yang berjaya. It takes years of e…

Productivity (ep.2-Kenapa penting sangaaat untuk kita fokus?!)

Salam wbt.


Dah baca episod 1?


Kalau sudah, jom kita sambung insyaAllah.
Bismillah.


Question 1 - Why is it important to focus?


Sebelum pergi lebih jauh, satu perkara yang lupa nak ditekankan semalam adalah kesedaran tentang keadaan kita sekarang ini. Di mana kita adalah manusia yang hidup di zaman yang mudah hilang fokus. Atau mungkin jika di re'phrase' kan, kita adalah manusia yang hidup di dalam 'age of distraction'


Berapa minitkah anda boleh fokus atas suatu tugasan sebelum perhatian anda beralih kepada sesuatu yang lain? Kajian menunjukkan secara purata manusia sekarang hanya boleh fokus selama 30 minit.


Ye ke?


Sekejapnya?


Ramai mengaku pada saya dia takdela fokus sekejap sangat. Kalau dia study, lama lagi dari tu dia boleh fokus kot. Well, with that being said, mungkin boleh evaluasi semula, yang boleh fokus lebih lama daripada 30 minit tu adalah waktu nak dekat exam kan? 


Itu tak aci. Sebab ada pressure.


Ini merujuk kepada perkara-perkara seharian, waktu yang tiada deadlin…

Productivity (ep.1-Let's start!)

Salam wrt. 


Bismillah.


Alhamdulillah beberapa bulan lepas, saya berjaya menghandiri 'online seminar' bertajuk Focus Call yang diberikan oleh founder website Productive Muslim (klik di sini).


Pendahuluan
Rasanya dah jelas yang saya memang jenis yang suka procrastinate kerja (tapi, rasanya semua orang pun cakap yang dia pun jenis procrastinate kerja kan?) Itulah sebab utama kenapa saya hadiri juga online talk ini.


Sumpah best!!
Selepas hadiri online talk and rasa sangat best untuk dikongsi, saya kongsi kepada dua housemate saya. Ditakdirkan (takde benda yang kebetulan kan? *peace*) Allah, ada seorang hamba Allah yang datang mengadu pada saya... apa ye? tak ingat sebenarnya ni apa yang dia adukan. Tetapi kesimpulannya at the end of 'dating' session dengan akhawat ni, saya pun share juga apa saya dapat from talk tersebut. Dan hamba Allah seorang ni pun beritahu pada akhawat lain and so it goes ia menjadi agak 'viral' at least kepada orang di sekeliling saya sehingga naqi…