Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2011

Mari berpuisi

Bismillah
Mari berpuisi*smile*
(I)aku melihatmu benar-benar mencintaikumemendam rindu di kala kaujauh darikuuntuk itu aku jarang menemuimubukan kerana bosan atau dosa yang kulakukannamun kerana sabda Nabi kitakunjungilah sahabatmu sewaktu-waktu
(II)lakukanlah kunjungan sewaktu-waktukerana jika sering dilakukanakan menjadi bibit perselisihanku lihat turunnya hujan yang terus-menerusakan membuat bosannamun jika berhentitangan-tangan menengadah penuh harapan
(III)jika kulihat perubahan pada diri sahabat karibkubumi yang terbentang luas seakan menghimpit dirikujika aku menghampirinya untuk membereskannyamatanya memancarkan kemarahan padakupadahal hatiku tak marah
(IV)aku heran, mengapa selalu merindukan merekamenanyakan keadaannya kepada setiap orang yang kutemuipadahal mereka di sini bersamakumataku mencari mereka kesana-kemaripadahal mereka ada di dekat pelupuknyahatiku bergejolak merindukannyapadahal mereka ada di antara tulang rusukku
(V)kurasa engkau selalu menjauh darikumaka aku pun menja…

Hutan Terbakar (part 2)

bismillah.
pada yang belum baca Hutan Terbakar, sila scroll ke bawah dahulu, baru baca post yang ini, okay?

kepada yang dah baca, persoalan yang timbul dari post yang lepas adalah =
kenapa mamat muka bersih yang pegi basuh muka? instead of yang muka hitam berdebu tu?



simple.




bila kita dalam hutan, kita ada cermin ke? so bila kita tengok kawan yang bersama2 kita mukanya hitam dek kena debu, mesti kita assume muka kita skarang ni pun mesti penuh berdebu. so spontaneously, bila ada air, kita basuh muka.
yang kawan lagi satu nih, tak nampak apa2 pada wajah kawan dia. hence, no action from him to bersihkan muka dia what so ever.
point di sini
dengan siapa kita bersama, it affects our action.... greatly.

in simpler way of saying it, environment(friends,family,etc) affects us. but don't let it controls you. you control what ever happens to you. don't simply let unnecessary thing affects you. how you may ask. firstly, by befriending the people who will lead you to straight path.
and to look at …