Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Diari Musim Sejuk 2013 : Hari 1 - 5

Bismillah.
Salam wbt.
Hari ini adalah hari kelima cuti musim sejuk. Salah satu resolusi saya adalah untuk mencatat atau menulis report aktiviti seharian sepanjang musim cuti. Tidak kira lah dimana. Online or oflline. Report bertulis a.k.a blog ataupun report bergambar a.k.a instagram. Kenapa ? Untuk make sure setiap hari dilalui dengan bermanfaat. Bak kata satu ukhti ni : produktif dan positif! (okay, satu hari nanti awak akan baca jugak blog post ni, sila berbangga akak quote awak!)
In short, setakat ini :-
1. Hari pertama : Tonton beberapa video RIS (Reviving Islamic Spirit - klik ). Research trip keluarga untuk graduation. Mencari tiket yang sesuai, apartment yang sesuai. Tulis semua gol yang sepatutnya complete by bulan Disemeber. Gulp. Banyak yang tak selesai lagi. Susun - susun semua gol ke dalam hari-hari dalam bulan January. 


Tips : Pastikan anda tulis semua gol anda di tempat yang mudah dilihat. Eg : tampal di dinding berhadapan meja study. Sebelum ni tulis di dalam spreadsheet (g…

Konsep bersangka baik

Salam wbt.
Salah satu perkara yang saya belajar sejak mengenali tarbiyyah adalah bersangka baik. Atau dalam bahasa arabnya husnuzhon.
Lawan kepada bersangka baik adalah bersangka buruk ataupun suuzhon.
Dalam realiti kehidupan, bersangka baik banyak diaplikasikan apabila berhadapan dengan situasi kurang menyenangkan. Ataupun apabila keadaan yang kita temui menimbulkan persangkaan di dalam hati.
Contoh situasi.
Petang semalam Arianna sangat kelaparan. Musim sejuk sering membuatkan Arianna kelaparan sehingga Arianna terpaksa memasak makanan seusai kelas pada waktu tengahari habis. Selalunya Arianna mampu menunggu sehingga waktu lewat petang untuk makan malam. Nasi panas beserta telur goreng dan kicap sudah cukup membuatkan Arianna kenyang alhamdulillah. Lalu pinggan dibawa ke dapur untuk dicuci. Erkk, terkejut Arianna melihat sinki di dapur dipenuhi air. Haisyhh ni mesti ada orang yang tak kutip sisa makanan di dalam sinki. Tersumbat sinki dibuatnya. Tak mengapalah, Arianna terus mengutip sis…

Productivity (ep.8-How Islam boost our focus?-SALAH)

Salam wbt.
Sebenarnya ada banyak cara Allah S.WT mengajar umat manusia untuk lebih fokus di dalam kehidupan. Cuma kali ini, kita akan bercakap tentang 3 daripada banyak-banyak tu,
Salah : A school of focus
rujuk ayat 23 : 1-2
1. Dengan solat, manusia DISCONNECT daripada dunia dan seoleh-olah CONNECT dengan dunia akhirat.
2. Solat adalah ritual yang simple (berdiri, rukuk, sujud) tetapi pada masa yang sama ia adalah sesuatu yang kompleks ( gerkan + bacaan + hayati makna + khusyuk)
3. Toma'ninah vs. khusyuk  Ramai antara kita yang tidak memerhatikan toma'ninah. Sedangkan ia adalah antara rukun solat. Ingat tak waktu PAFA dulu2 or waktu jawab soalan exam dulu, rukun solat antaranya adalah rukuk berserta tomaninah. bukan rukuk sahaja. betul tak? Apa maksud tomaninah. Maksudnya adalah berhenti sekejap. 
Rasulullah s.a.w. maksudnya:kemudian hendaklah kamu rukuk dan benhenti sekejap dalam keadaan rukuk itu, dan kemudian bangun dan berdiri tegak (iktidal serta toma’ninah).(Riwayat al-Bukhari)…

Productivity (ep.7-Apply the focus equation)

Salam wbt. 


Today we'll talk about the focus equation.

FOCUS= DISCONNECT + SIMPLIFY
DISCONNECT 
= sacred time for yourself
= unplug!!
= disconnect time
= solitude zone
= get outside / change environment
= make yourself invisible online
= stop ALL notifications
= internet blocking software, eg : Freedom

SIMPLIFY
= de-clutter your desktop
= de-clutter your desk
= de-clutter your mind
= de-clutter your life = able to say NO!
= avoid multi-tasking! one task at a time! (unitask as a rule, multitask as an exception!)

and lastly PRACTICE. PRACTICE. PRACTICE!!!
"to develop focus takes time and effort"

"you need to build focus into your routines"

Productivity (ep.6-Schedule focus sessions)

Salam wbt.
Now that you have listed all your MITs, it's time to decide WHEN to execute them.
When we have so many things to do, 24 hours seems to be not enough. And we often say how we wish there's more than 24 hours in a day.
Ironically even if we were given a thousand hours in a day, we find ourselves not doing things that we were suppose to do.
Some tried to write down a daily schedule, fitting everything into every hours of the day. what to do at 8 am, what to do at 9.30 am, etc. and by doing that we tend to feel suffocated by just trying to follow those schedule.
A simple thing to do is actually by understanding your daily cycle, and choosing the best time for your FOCUS SESSION.
[credit]
What is focus session?
It is the time where you can complete your MITs.
Ideally, focus session should be early in the morning or late in the evening.
According to a hadith by the Prophet SAW, which i cannot remember the exact wording of it right now. Anyways, it's telling us that the work we d…

Productivity (ep.5-Identify MIT)

Salam wbt.
Sudah berjaya mengosongkan or menyusun segala keserabutan dalam otak?
Ok, now let's move on to the next step > IDENTIFY MITs
err, bukan MIB tau..
hah, tak tau MIB tu ape yek.. hmm, tak payah tau pun takpe..
MITs = Most Important Tasks
Setiap hari cuba kenal pasti perkara/tugasan yang paling penting untuk disiapkan.
Rule 1 : perkara itu mestilah penting, tetapi bukan urgent.
pelik kan? dulu-dulu selalu orang bagi tips, kategorikan semua to do list kepada 4  - important n urgent - important but not urgent - urgent but not important - not urgent n not important
and of course, kita akan tend untuk siapkan yang important n urgent.
So sekarang, lain pulak. kita try listkan yang PENTING tapi TAK URGENT.
Rule 2 : perkara itu mestilah memberi kesan jangka panjang kepada kita.
mesti macam kabur-kabur, tak berapa nak faham kan?
takpe, tenang-tenang,jom kita buat contoh sikit. senyum :)
menghafal al-quran
penting tak? penting. tick satu urgent tak? tak urgent. aikk? ye lah, bukan kena jadi hafiz or …

Productivity (ep.4-Clear your mind)

Salam wbt.
*peluh peluh*
dengan muka tak malunya ingin menyambung siri tertunda daripada bulan 6 lalu. aci tak?
Sepintas lalu tiga episod lepas, kita bincangkan tentang kenapa penting sangat untuk kita fokus. Dan harap-harapnya semua dah hadam sebab musababnya. Kini kita mulakan dengan langkah praktikalnya. *fuh, akhirnya!*
Jadi langkah pertama adalah - CLEAR YOUR MIND!
Ya, dengan mengosongkan minda.
Oops, jangan salah faham.
Bukan kosongkan minda sampai tak fikir apa-apa. Maksudnya, bersihkan dan susun segala yang berlegar-legar di dalam kepala ke tempat yang sepatutnya. Kalau ada banyak sangat benda nak kena ingat dan nak kena fikir, mudah ke maklumat baru nak masuk. Mudah ceritanya, atau analoginya, kalau dalam lecture asyik fikir list barang nak kena beli lepas ni, gula, ayam 5 ekor, minyak, oh garam pun nak habis dah.... mesti dalam lecture satu habuk pun tak masuk. kan kan?
So macam mana? Pertama, kitaperform a brain dump. [credit]
Tempat untuk otak memuntahkan segala-galanya. Rekod dan ca…

Reformis

Salam wbt.
Bismillah.
Ok, a short RnR before continuing writings on the topics of productivity and focus.
Reformis.
Tajuk macam gempak. Tapi isi tak pun. hee~
Sebenarnya ni post-impressed syndrome with people. Mereka manusia biasa yang ahli/pakar dalam bidang masing-masing.
Akibat facebook, ye, sila marah facebook. Saya bertemu dengan video-video pendek siri 1 cinta 1 lagu. Video-video ni milik MyCTVchannel. (Disclaimer : saya bukan mempromote atau menjadi promoter apatah lagi mendapat bayaran untuk memaparkan nama mereka di sini)
Setakat ni ada few series made by MyCTVchannel :-
1. 1 cinta 1 lagu : kebanyakannya mengisahkan tentang kisah manusia yang mempunyai pengalaman hidup berbeza. Ada yang hidup dengan penyakit yang jarang dihadapi manusia. Ada yang menjadi anak kepada ayah yang beristeri 3. Ada yang mengandungkan anak pertama tapi Allah hanya beri satu hari untuk menjadi ibu. Perkara yang kadang-kadang kita tak sangka ada manusia melaluinya. Tapi yang paling saya terkesan adalah 're…

Productivity (ep.3-What do u NEED to focus?)

Salam wrt.


So insyaAllah this is a continuation to our productivity series. 
Click to read episode 2.


Soalan yang bakal dijawab hari ini adalah : apa yang kita perlukan untuk fokus?


'Triad' inilah jawapannya.






1. Proaktif
2. Komitmen jangka panjang
3. Disiplin diri


Proaktif Kita tak boleh tunggu orang untuk suruh kita bertindak. Dalam nak melaksankan sesuatu (to get things done!), kita harus bertanggungjawab ke atasnya. Bukan kawan kita. Bukan orang lain. Kita bercita-cita untuk hafaz Quran pada umur 35 tahun? Maka kita lah yang perlu proaktif untuk laksanakan langkah pertama. Bukan tunggu orang lain yang suruh.


Komitmen jangka panjang Ya. Untuk nak capai sesuatu anda perlu sedar yang anda akan melalui satu 'hubungan' jangka panjang dengannya. Rasanya tiada perkara dalam dunia ni yang makan masa yang sekejap untuk betul-betul berjaya. Nak jadi doktor? Belajar di universiti pun makan masa 6-7 tahun. Itu pun bukan bermakna anda adalah seorang doktor yang berjaya. It takes years of e…

Productivity (ep.2-Kenapa penting sangaaat untuk kita fokus?!)

Salam wbt.


Dah baca episod 1?


Kalau sudah, jom kita sambung insyaAllah.
Bismillah.


Question 1 - Why is it important to focus?


Sebelum pergi lebih jauh, satu perkara yang lupa nak ditekankan semalam adalah kesedaran tentang keadaan kita sekarang ini. Di mana kita adalah manusia yang hidup di zaman yang mudah hilang fokus. Atau mungkin jika di re'phrase' kan, kita adalah manusia yang hidup di dalam 'age of distraction'


Berapa minitkah anda boleh fokus atas suatu tugasan sebelum perhatian anda beralih kepada sesuatu yang lain? Kajian menunjukkan secara purata manusia sekarang hanya boleh fokus selama 30 minit.


Ye ke?


Sekejapnya?


Ramai mengaku pada saya dia takdela fokus sekejap sangat. Kalau dia study, lama lagi dari tu dia boleh fokus kot. Well, with that being said, mungkin boleh evaluasi semula, yang boleh fokus lebih lama daripada 30 minit tu adalah waktu nak dekat exam kan? 


Itu tak aci. Sebab ada pressure.


Ini merujuk kepada perkara-perkara seharian, waktu yang tiada deadlin…