Monday, December 31, 2012

Diari Musim Sejuk 2013 : Hari 1 - 5

Bismillah.

Salam wbt.

Hari ini adalah hari kelima cuti musim sejuk. Salah satu resolusi saya adalah untuk mencatat atau menulis report aktiviti seharian sepanjang musim cuti. Tidak kira lah dimana. Online or oflline. Report bertulis a.k.a blog ataupun report bergambar a.k.a instagram. Kenapa ? Untuk make sure setiap hari dilalui dengan bermanfaat. Bak kata satu ukhti ni : produktif dan positif! (okay, satu hari nanti awak akan baca jugak blog post ni, sila berbangga akak quote awak!)

In short, setakat ini :-

1. Hari pertama : Tonton beberapa video RIS (Reviving Islamic Spirit - klik ). Research trip keluarga untuk graduation. Mencari tiket yang sesuai, apartment yang sesuai. Tulis semua gol yang sepatutnya complete by bulan Disemeber. Gulp. Banyak yang tak selesai lagi. Susun - susun semua gol ke dalam hari-hari dalam bulan January. 



Tips : Pastikan anda tulis semua gol anda di tempat yang mudah dilihat. Eg : tampal di dinding berhadapan meja study. Sebelum ni tulis di dalam spreadsheet (google docs), jadi tidak dilihat setiap hari, membuatkan kadang-kadang terlupa dan lari target.

2. Hari kedua : Groceries shopping, ikea breakfast outing with housemates dan sedikit house chores. Siapkan beg awal-awal untuk pulang ke Malaysia. Energy draining activity. 

Tips : Setiap kali pulang ke Malaysia, hantar barang-barang yang kurang dipakai, atau tidak dipakai (tetapi masih elok). Supaya di waktu graduasi nanti, tidak ada barang yang terlalu banyak untuk dibawa pulang. Eg : hadiah-hadiah harijadi berbentuk perhiasan. Baju-baju dan buku-buku yang jarang dipakai. Pegang setiap barang , dan tanya diri anda : dalam sehari (atau seminggu, atau sebulan), saya pakai atau tidak barang ini? 

Tips tiba-tiba nak tambah : Kita tak perlu nak ada barang banyak sangat. Sekadar memenuhi keperluan. I was a victim of consumerism, and believe am still one, tetapi mungkin dengan lebih kesedaran dan mujahadah. Pernah seorang pasangan ikhwah dan akhawat pindah rumah dan ditolong russian muslim, orang russian muslim menegur mengapa terlalu banyak barang; kerana sepatutnya hidup kena bersederhana. katanya Rasulullah dulu tak banyak barang pun rumahnya. Tetapi sebenarnya barang-barang itu bukanlah semuanya milik mereka. Terdapat buku-buku (dan peralatan rumah lain) sumbangan orang-orang lain yang diberikan kepada mereka. Memandangkan rumah mereka menjadi tumpuan orang berkumpul; thus having a mini library, etc. But nevertheless, dapat kan point yang sepatutnya tidak banyak barang? Another example, ketika ukhti serumah saya melawat rumah seorang russian muslim, tidak banyak barang di rumahnya. Carpet pun sekadar cukup untuk mereka duduk. Sebuah rak tv yang tiada tv, tapi dipenuhi buku. Itu sahajalah ruang tamunya. Saya tahu bukan mudah untuk mendidik diri untuk tidak membeli barang. Because we live in the age of consumerism. Dengan iklan tv nya, dengan peer pressure nye, dengan segala movie yang menunjukkan betapa 'cosy'nye sebuah bilik yang ada banyak plush cushion, teddy bearsSSS, all matching colours of items. Kita yang mudah tergoda ni memanglah tak tahan kan. But we have a choice! Duit yang kita pegang itu ada amanah kita terhadapnya untuk dibelanjakan di atas jalan yang betul. Jom sama-sama (sebab saya pun masih lemah bab ni) , kita choose untuk tidak kalah kepada '-ism' consumerism ini. Mari, menolak al-hawa!~  (hah, kan dah tertulis panjang!)

# -ism - a suffix appended to many philosophical concepts. eg : Marxism, racism, sexualism.

3. Hari ketiga : Another round of groceries shopping (oh, ramai yang akan menginap di sini di kala cuti, kedai akan tutup beberapa hari ketika new year, so we need to stock up on a lot of things). The Weekend 4 Cake Project! Saya terima 4 tempahan kek red velvet untuk hari ahad (hari kelima). Jadi beberapa jam digunakan untuk membancuh adunan dan membakar kek-kek tersebut. This is by far the most number of cake ordered in a day!~

Tips : When baking or in fact any kind of cooking activities, rancang flow memasak itu, barang apa nak keluar dulu, bekas apa nak guna dulu, dan boleh recycle guna dua tiga kali. Untuk mengurangkan penggunaan bekas yang terlalu banyak, thus pembaziran air yang berleluasa. Tarbiyah yang Allah nak ajar ketika duduk di apartment membuatkan kita lebih berjimat-cermat penggunaan air. Allah tak suka orang membazir! Di rumah tak pernah tengok bil air, parents kita yang bayar. Duduk di hostel dari tahun 1 hingga 5 juga begitu. Sekarang duduk di apartment, kena kira setiap titis air tu perlu dibayar. Actually, it's not so much about kena bayar, tetapi kerana pembaziran itu Allah tak suka.

Sedikit tentang cara Rasulullah berjimat air ketika berwudhu' (dipetik dari blog ini)

Bekas air yang digunakan untuk berwudhu’ hanyalah bersaiz kecil. Dalam sebuah hadis lain diterangkan bahawa Rasulullah SAW lazimnya berwudhu’ sebanyak satu “mud” air. [Shahih al-Bukhari, no: 201] Satu “mud” air ialah air yang dapat ditakung dengan kedua-dua telapak tangan orang lelaki bersaiz sederhana yang diletakkan bersama. Ia menyamai kuantiti air sebuah botol air mineral bersaiz kecil (600-700ml). Para ilmuan menyatakan satu “mud” bukanlah batas maksima penggunaan air wudhu’, tetapi menunjukkan sifat hemah penggunaan air oleh Rasulullah SAW. Jumlah ini hendaklah sama-sama kita renungi dalam suasana berwudhu’ masa kini yang menggunakan air paip yang mengalir deras, di mana jumlahnya jauh lebih banyak dari satu “mud”.

So in short, kita nak berwudhu. Wudhu itu meratakan air kepada anggota-anggota tertentu beserta dengan niat. Take note on the word 'meratakan' bukan 'memandikan'. So kat situ jelas tak guna banyak air. Sebabkan kita guna banyak airlah, toilet di russia basah ketika kita ambil sembahyang, dan akhirnya menimbulkan kemarahan cleaner di bangunan belajar. Bukankah itu contoh yang buruk bagi mereka?

4. Hari keempat : Usrah - bulatan gembira yang kalau takde, haih, tak tahulah apa nak jadi. Super energy booster straight dari langit! Ecewah! Then, siapkan frosting keempat-empat kek. Malamnya, kemas rumah besar-besaran.

Tips : Again, apa yang tak pakai selalu or in fact tak pernah pakai, sila give away or buang. Rumah yang bersarang adalah punca banyak penyakit, (or lalat, hehe)

Ini lah hasil-hasil The Weekend 4 Cake Project :-



Red Velvet Cake #1


Red Velvet Cake #2


Red Velvet Cake #3


Red Velvet Cake #4


5. Hari kelima : in sha Allah planning nye : siapkan satu blog post , study heart sound dan menyambung hafazan tertunda. Oh lagi satu : ajar housemate buat kek!!~

Tips : untuk memastikan bacaan Quran kita betul di tempat yang tiada option untuk ada ustaz or ustazah untuk bertalaqqi, boleh dengar bacaan di Quran reciter, dan kemudian minta kawan checkkan bacaan. Jangan mulakan hafazan dengan bacaan yang salah. Sebab once dah salah, sukar nak diubah. Yang bertambah bestnye Quran reciter ni adalah dia ada memorization tool. Go check it out, nak explain panjang nanti. eheh! 



Untuk record pergerkan hafazan, boleh guna Quran tracker.


Astaghfirullah. Sebenarnya plan asal nak blog tentang benda paling best yang dishare dalam usrah semalam, and plannye nak tulis report ringkas as muqaddimah sahaja. Turns out report ringkas telah pun menjadi segmen tips kehidupan. Mungkin ada sebab terbaik Allah susun begini. Layan kan sahaja lah ye? ^__^




Sunday, December 16, 2012

Konsep bersangka baik

Salam wbt.

Salah satu perkara yang saya belajar sejak mengenali tarbiyyah adalah bersangka baik. Atau dalam bahasa arabnya husnuzhon.

Lawan kepada bersangka baik adalah bersangka buruk ataupun suuzhon.

Dalam realiti kehidupan, bersangka baik banyak diaplikasikan apabila berhadapan dengan situasi kurang menyenangkan. Ataupun apabila keadaan yang kita temui menimbulkan persangkaan di dalam hati.

Contoh situasi.

Petang semalam Arianna sangat kelaparan. Musim sejuk sering membuatkan Arianna kelaparan sehingga Arianna terpaksa memasak makanan seusai kelas pada waktu tengahari habis. Selalunya Arianna mampu menunggu sehingga waktu lewat petang untuk makan malam. Nasi panas beserta telur goreng dan kicap sudah cukup membuatkan Arianna kenyang alhamdulillah. Lalu pinggan dibawa ke dapur untuk dicuci. Erkk, terkejut Arianna melihat sinki di dapur dipenuhi air. Haisyhh ni mesti ada orang yang tak kutip sisa makanan di dalam sinki. Tersumbat sinki dibuatnya. Tak mengapalah, Arianna terus mengutip sisa yang tertinggal. Air pun bergerak laju. Arianna pun mencuci pinggannya dengan senang hati.

Esok paginya, ketika semua orang bergegas bersiap ke kelas, Arianna ternampak Jaja mencuci pinggan tanpa membuang sisa makanan ke dalam tong sampah terlebih dahulu. Selesai mencuci pinggan, Jaja tidak mengutip sisa yang terdapat di dalam singki dan membiarkan sahaja air tertakung. Arianna senyap.

Dalam hati Arianna, "takpelah, mungkin Jaja dah lambat tu. Dia lupa."Arianna sekali lagi mengutip sisa makanan dan membuangnya di dalam tong sampah.

Malam itu, selesai makan malam, sekali lagi Jaja kelihatan tidak membuang sampah ke dalam tong sampah dan sekali lagi membiarkan singki bertakung dengan air.

Hati Arianna terus bersangka baik, "Mungkin Jaja tak perasan air tu bertakung. Kan Jaja tak pakai cermin mata tu, rabun."

Tamat.

Sejujurnya, saya cukup TIDAK SUKA apabila bersangka baik dibuat begini.  Saya ulang semula, TIDAK SUKA!. Maksudnya kita bersangka baik diatas sangkaan-sangkaan juga. Mengapa? Kerana dalam hati kita masih tidak selesai isu tersebut. Bayangkan jika beberapa ketika setelah kejadian di atas berlaku, sekali lagi Arianna melihat Jaja membiarkan air di singki bertakung, dan ketika itu iman Arianna di tahap yang sangat rendah. Boleh jadi Arianna akan melampiaskan kata-kata yang kurang enak "eh, Jaja, mak bapak kau tak pernah ajar ke buang dulu sisa makanan dalam tong sampah?!! Asik tersumbat je sinki tu lepas kau guna! Aku je yang asik asik kena kemaskan. Aku aku aku. Penat la!!" Kan haru.



So how?

Konsep bersangka baik yang saya imani adalah, pertamanya seek first to understand. Jika bertemu dengan situasi kurang menyenangkan, selesaikan terus isu tersebut dengan berterus terang. Tanya kenapa si polan berbuat demikian. Kalau nyata salah di mata anda, terangkan mengapa. Dalam banyak keadaan, si polan itu tidak tahu pun perbuatannya mengundang sangkaan buruk di hati anda. 

" Jaja, selalu kalau basuh pinggan, Jaja buang dulu tak sisa dia dalam tong sampah?"
" err, tak, kenapa? kena buang dulu ye? nanti waktu basuh nanti dia turun la dalam lubang tu kan?"
" ohh, tak, sebenarnya kalau yang besar-besar tu dia tak muat nak lalu, nanti dia tersekat then nanti air bertakung. dulu abah Arianna selalu pesan, buang dulu semua sisa dalam pinggan ni, baru basuh pinggan, takdelah sinki tersumbat nanti, nak cuci pun senang" dengan suara paling lembut sambil tersenyum Arianna menerangkan.
" hee.. okay, baik Arianna! thanks tegur kita~"

Nampak macam sangat illogical kalau orang tak tahu yang kita kena buang dulu sampah before basuh pinggan. Common sense kan tu? Tapi jangan terkejut kalau saya kata saya dah banyaak jumpa orang yang tak buang dulu sisa tu. It goes to show that apa yang kita rasa common sense tu, kadang-kadang bukan common sense pada orang lain. 

Sekarang selepas penjelasan dibuat, datangnya fasa bersangka baik. Untuk mengubah tabiat, bukannya mengambil satu saat, mahupun satu hari. Ada harinya Jaja masih terlupa untuk membuang sisa makanan terlebih dahulu. Apabila Arianna melihatkan perkara ni, terus Arianna menenangkan hatinya, "Jaja dah tahu, maybe dia terlupa aja". Arianna pun kadang-kadang akan ingatkan semula Jaja jika Jaja kelihatan sudah lupa untuk berbuat demikian.

:)

Sungguh penat untuk selalu kena bersangka baik. Erkk, boleh ke cakap macam tu? 
To tell you the truth, sudah banyaaak kali orang datang kepada saya dan mengadu tentang masalah mereka dan keluar perkataan ini,

"saya dah banyak kali sangka baik dengan dia. takkan dia tak faham-faham!"

In the very first place, orang yang anda marah atau tak puas hati tu, tak tahu pun yang awak mempunyai sangkaan atas dia! macam mana lah dia nak faham. betul tak? Dan tambahan lagi, dia tak suruh pun anda bersangka baik terhadap dia. Penat diri anda sendiri sahaja.

Kalau anda rasa tak adil untuk anda, apatah lagi untuk dia. Pada dia, dia tak buat salah, dia tak tahu pun dia buat salah. tiba-tiba sahaja dia dimarahi. adil tak? Islam itu agama nasihat. Even nasihat kecil pun adalah satu sedekah.

Kenapa kita memilih untuk menyemakkan hati kita dengan segala macam persangkaan? 

Dan bila kita tadabbur quran pun, kita encounter ayat ni,

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. (Al-Hujurat : 12)

Terus terang adalah jalan mudah menyelesaikan banyak masalah. Ini antara prinsip yang sangat saya pegang.

Panjang-panjang ni tulis, takut terlepas pandang point yang saya nak sampaikan.

Kesimpulannya :-
1. Bersangka baik atas sangkaan; atau bersangka baik dengan kejelasan. yang mana satu pilihan anda?
2. Never  EVER rely on the word common sense. Sebab setelah hidup selama 22 tahun yang singkat ini, saya dah banyak kali jumpa perkara yang orang kata common sense tapi pada orang lain, tak tergolong dalam common sense nye pun. jadi untuk kesejahteraan umat manusia, sila jangan assume semua manusia mempunyai common sense yang sama. ingat bahawa sensitiviti manusia berlainan. jika ada masalah, terangkan. full stop.

istighfar. istighfar. istighfar. semua yang saya tulis ini hanyalah pandangan peribadi saya yang lemah dan sentiasa melakukan kesalahan. cuma apa yang saya rasa terbaik untuk diri saya. jika rasa ianya tidak applicable, silakan cari cara yang lain. *senyum*

Selamat hidup dengan hati yang lebih ringan dan lebih besar insyaAllah. kita keluarkan sangkaan-sangkaan dalam hati kita dan buatkan hati kita lebih besar. in sha Allah semuanya akan lebih baik. optimis :)





Monday, November 12, 2012

Productivity (ep.8-How Islam boost our focus?-SALAH)

Salam wbt.

Sebenarnya ada banyak cara Allah S.WT mengajar umat manusia untuk lebih fokus di dalam kehidupan. Cuma kali ini, kita akan bercakap tentang 3 daripada banyak-banyak tu,

Salah : A school of focus

rujuk ayat 23 : 1-2

1. Dengan solat, manusia DISCONNECT daripada dunia dan seoleh-olah CONNECT dengan dunia akhirat.

2. Solat adalah ritual yang simple (berdiri, rukuk, sujud) tetapi pada masa yang sama ia adalah sesuatu yang kompleks ( gerkan + bacaan + hayati makna + khusyuk)

3. Toma'ninah vs. khusyuk 
Ramai antara kita yang tidak memerhatikan toma'ninah. Sedangkan ia adalah antara rukun solat. Ingat tak waktu PAFA dulu2 or waktu jawab soalan exam dulu, rukun solat antaranya adalah rukuk berserta tomaninah. bukan rukuk sahaja. betul tak? Apa maksud tomaninah. Maksudnya adalah berhenti sekejap. 

Rasulullah s.a.w. maksudnya: kemudian hendaklah kamu rukuk dan benhenti sekejap dalam keadaan rukuk itu, dan kemudian bangun dan berdiri tegak (iktidal serta toma’ninah). (Riwayat al-Bukhari). 

4 tempat yang harus tomaninah adalah rukuk, iktidah, sujud dan duduk di antara dua sujud.

Cerita tentang khusyuk. Ada orang yang kakinya harus dibedah/diamputasi. Tetapi keadaan pada waktu itu, mereka berada di tempat yang tiada kelengkapan perubatan yang mencukupi. Maka amputasi harus dilakukan tanpa bius. Jadi pesakit meminta izin untuk bersolat, dan katanya ketika di dalam keadaan sujud, silakan potong kakinya. Betapa di dalam keadaan khusyuk, perkara dunia tidak dipeduli hatta kesakitan pada badan pun tidak disedari.

Huhu, macam mana nak jadi macam tu?? 

Sedikit tips yang diberi kepada saya.

Anologi sebuah kipas. 

Kalau kita tekan button 'stop' adakah kipas akan berhenti berpusing sekelip mata. Tidak kan? Sebab ia perlukan masa untuk betul-betul berhenti berpusing.  

Seperti itu jugalah otak manusia. Takkan la sedang sibuk memikirkan banyak perkara, kita boleh switch off or pause begitu sahaja. Mestilah ia perlukan masa to come to a complete halt. 

Sebab itu kita diajar untuk berbuat beberapa perkara.

Kita stop apa sahaja perkara yang sedang kita buat sewaktu AZAN. ambil WUDU' sambil menghayati setiap perbuatan. maksudnya, ketika membasuh tangan, mohon kepada Allah ampun atas segala perbuatan yang dilakukan tangan. ketika berkumur mulut, mohon ampun atas perkataan yang salah. and so on. SOLAT SUNAT RAWATIB dua rakaat. dan tiba waktu mengerjakan solat, insyaAllah fokus kita dah pun betul-betul berada untuk mengerjakan solat.

sebagai motivasi, Allah tidak memberkati perbuatan hambanya yang dilakukan setelah azan. Jadi solat dulu sebelum buat perkara lain. 

Ambil masa untuk ke masjid. insyaAllah bertambah fokus. sebab di masjid kita takkan tefikir perkara-perkara lain. di sana tujuannya hanya satu, iaitu untuk beribadah. 

Baca surah baru. Jangan bila rakaat satu baca al-ikhlas. Rakaat kedua baca al-kafiruun. dan begitulah juga untuk setiap kali solatnya. Dengan membanyakkan hafazan, kita akan cuba untuk take time dalam solat untuk fokus baca surah baru. Tidaklah solat kita macam robot jadinya. 

Dan lastly, doa kepada Allah agar dikurniakan nikmat khusyuk di dalam solat itu.

IF YOU CAN IMPROVE FOCUS IN SALAH, INSYAALLAH YOU CAN IMPROVE FOCUSS IN OTHER ASPECTS OF YOUR LIFE

episod seterusnya = Lowering Your Gaze : Help Your Heart Focus

Productivity (ep.7-Apply the focus equation)

Salam wbt. 

[credit]

Today we'll talk about the focus equation.

FOCUS = DISCONNECT + SIMPLIFY

DISCONNECT 
= sacred time for yourself
= unplug!!
= disconnect time
= solitude zone
= get outside / change environment
= make yourself invisible online
= stop ALL notifications
= internet blocking software, eg : Freedom

SIMPLIFY
= de-clutter your desktop
= de-clutter your desk
= de-clutter your mind
= de-clutter your life = able to say NO!
= avoid multi-tasking! one task at a time! (unitask as a rule, multitask as an exception!)

and lastly PRACTICE. PRACTICE. PRACTICE!!!

"to develop focus takes time and effort"

"you need to build focus into your routines"

Tuesday, October 16, 2012

Productivity (ep.6-Schedule focus sessions)

Salam wbt.

Now that you have listed all your MITs, it's time to decide WHEN to execute them.

When we have so many things to do, 24 hours seems to be not enough. And we often say how we wish there's more than 24 hours in a day.

Ironically even if we were given a thousand hours in a day, we find ourselves not doing things that we were suppose to do.

Some tried to write down a daily schedule, fitting everything into every hours of the day. what to do at 8 am, what to do at 9.30 am, etc. and by doing that we tend to feel suffocated by just trying to follow those schedule.

A simple thing to do is actually by understanding your daily cycle, and choosing the best time for your FOCUS SESSION.


What is focus session?

It is the time where you can complete your MITs.

Ideally, focus session should be early in the morning or late in the evening.

According to a hadith by the Prophet SAW, which i cannot remember the exact wording of it right now. Anyways, it's telling us that the work we do early in the morning is accompanied by abundance of blessings, in comparing to those we do in the evening.

You'll actually surprise yourself at how many things you can achieve in just few hours..

Your focus session doesn't have to be long.. a mere 2-3 hours is sufficient to get all your MITs done for the day.

so how do we know what is the best time for our focus session?
it's that time of the day where you are most energetic and less distracted.



for me, it's usually in the morning where everyone is busy doing their own routine. so everyone is still in their own little space. and thus less distraction. and also around 5-6pm ish. where everyone is too tired to be talking or just tired to do anything per se. so that's the time where i can get most of my MITs done.

so when your focus hour comes along, take out your MITs that you have listed down, choose one for a start and begin doing it. now, make sure you take a break after 25-30 minutes. because as time goes along, you'll get tired and thus focus less. take a 5 minute break. make a cup of hot drink, open the window and take a fresh breathe of air, bring a cup of drink to your friend, pray 2 rakaats. whatever it is you can do in 5 minutes. but make sure not to open your gadgets, or facebook or twitter. or else, you'll get stuck at it for more than 5 minutes. after that 5 minutes, get back into your focus zone and complete your task.

check out this technique > Pomodoro


apps is available on pc, mac, androids n iphone.

Saturday, October 13, 2012

Productivity (ep.5-Identify MIT)

Salam wbt.

Sudah berjaya mengosongkan or menyusun segala keserabutan dalam otak?

Ok, now let's move on to the next step > IDENTIFY MITs

err, bukan MIB tau..

hah, tak tau MIB tu ape yek.. hmm, tak payah tau pun takpe..

MITs = Most Important Tasks

Setiap hari cuba kenal pasti perkara/tugasan yang paling penting untuk disiapkan.

Rule 1 : perkara itu mestilah penting, tetapi bukan urgent.

pelik kan?
dulu-dulu selalu orang bagi tips, kategorikan semua to do list kepada 4 
- important n urgent
- important but not urgent
- urgent but not important
- not urgent n not important

and of course, kita akan tend untuk siapkan yang important n urgent.

So sekarang, lain pulak. kita try listkan yang PENTING tapi TAK URGENT.

Rule 2 : perkara itu mestilah memberi kesan jangka panjang kepada kita.

mesti macam kabur-kabur, tak berapa nak faham kan?

takpe, tenang-tenang,jom kita buat contoh sikit. senyum :)

menghafal al-quran

penting tak? penting. tick satu
urgent tak? tak urgent. aikk? ye lah, bukan kena jadi hafiz or hafizah esok kan? so tak urgent lah tu. mungkin target kita lagi 5 tahun nak hafaz quran. jadi tak urgent lah tu kan?
so tick lagi satu.

then beri kesan jangka panjang tak? of course. sampai ke akhirat gituh. so tick lagi satu.

so now, kita dah ada satu perkara yang masuk ke dalam list of MITs. *tangan ke langit, melompat-lompat kegembiraan*

pernah perasan tak, kalau sebelum ni hafaz quran tu tak pernah masuk pun agak-agaknya dalam to do list kita.(kalau ada, bagus, alhamdulillah). yang masuk semua yang remeh-remeh macam beli barang la, siapkan homework la, semua berbunyi-bunyi urgent je. sebab tu sampai sekarang tertatih-tatih lagi dalam hafazan. sobs :'(

err, selain hafaz quran, apa lagi??
ini pun saya ambil tips daripada productive muslim. listkan 4 MIT je setiap hari. 
1 for ISLAM (eg : hafazan, baca buku tarbiyah )
1 for PERSONAL (eg : belajar soft skills baru)
1 for STUDY/WORK (eg : CPG, OHCM)
1 for FAMILY (eg : mengaji adik)

jadi setiap hari semua aspek dalam hidup kita, kita sentuh. baru seimbang dunia akhirat. no, i don't want to be orang yang menghadap quran 24/7, tapi hak family tak tertunai. and no, saya tak nak menghadap quran 24/7, tapi menjadi fitnah apabila gagal dalam study. 

motivasi super cool

tak rasa cool ke bila baca sirah Rasulullah SAW, kita akan jumpa nabi beribadah, tapi kita jumpa juga nabi berniaga, kita jumpa juga nabi berlari-lari dengan aisyah (oh so sweeettt), kita jumpa nabi memujuk fatimah, kita jumpa nabi angkat barang mak cik yahudi, kita jumpa nabi pimpin negara.. 
pandang diri sendiri, apa aderrr??
jadi kalau Rasulullah SAW tu idola kita, mesti kenaaaaa sangat2 try untuk jadi macam dia, yes, no?

sobs :'(

selamat menge'list' MIT masing-masing~

Thursday, September 13, 2012

Productivity (ep.4-Clear your mind)

Salam wbt.

*peluh peluh*

dengan muka tak malunya ingin menyambung siri tertunda daripada bulan 6 lalu. aci tak?

Sepintas lalu tiga episod lepas, kita bincangkan tentang kenapa penting sangat untuk kita fokus. Dan harap-harapnya semua dah hadam sebab musababnya. Kini kita mulakan dengan langkah praktikalnya. *fuh, akhirnya!*

Jadi langkah pertama adalah - CLEAR YOUR MIND!

Ya, dengan mengosongkan minda.

Oops, jangan salah faham.

Bukan kosongkan minda sampai tak fikir apa-apa. Maksudnya, bersihkan dan susun segala yang berlegar-legar di dalam kepala ke tempat yang sepatutnya. Kalau ada banyak sangat benda nak kena ingat dan nak kena fikir, mudah ke maklumat baru nak masuk. Mudah ceritanya, atau analoginya, kalau dalam lecture asyik fikir list barang nak kena beli lepas ni, gula, ayam 5 ekor, minyak, oh garam pun nak habis dah.... mesti dalam lecture satu habuk pun tak masuk. kan kan?

So macam mana? Pertama, kita perform a brain dump.

Tempat untuk otak memuntahkan segala-galanya.
Rekod dan catat semua ke atas kertas atau sekarang orang banyak pakai smart phone kan? tulis la dalam iTelefon anda ke, SamsungNota anda ke, etc.

Syaratnya tempat yang anda catatkan itu haruslah :-

1. Searchable (mudah dicari)
2. Retrievable (mudah didapati)
3. Accesible (mudah diakses)

Bila anda dah perform brain dump, eventually kepala akan kurang kusut untuk recall semula semua yang harus diingati. Dan eventually lebih mudah untuk anda fokus kepada apa yang harus difokuskan pada waktu itu. *mudah*

Tapi this thing needs practice. Seriously, sebab at first kita akan underestimate keupayaan performing this brain dump. Alah, takkan benda kecil pun nak tulis. But believe me, your life will become easier.

Apa yang nak ditulis?
Semua yang perlu diingati. Contoh :-
- bayar duit tiket train pada wani 2297.5 ruble
- reply msg kak xxx
- study satu chapter obs 10 teachers
- refill botol gula
- lekat hook dinding 
- contact adik yyy
- update kedatangan event sekian sekian sekian

TOOLS YOU MIGHT WANT TO USE!

Ini cadangan software yang anda boleh guna
1. google docs - free, accessible bila ada internet around, autosave, senang nak share
2. evernote - *my personal favourite!!!* :) saya tahu ramai yang ada evernote tapi tak faham apa yang mudahnya.. boleh check website ni untuk apply daily routine anda ke dalam evernote >> TheSecretWeapon.org
3. Mindjet Manager. correct me if i'm wrong tapi software ni perlu berbayar rasanya
4. Your old time favourite - the simple notepad / buku 555

Terpulang nak guna apa, janji ia memenuhi 3 syarat di atas - searchable, retrievable and accesible.

Yang kedua pula, apa sahaja AKTIVITI yang boleh kurangkan keserabutan kepala anda

Contohnya jogging, dengar instrumental songs, kacau kawan bilik sebelah (hihi), memasak, baking (yums!), basuh baju, vacuum ruang tamu, siram pokok, and the list goes on. Seriously i find it interesting untuk mengetahui cara orang menenangkan diri. Tapi the all time favourite haruslah dengan membaca al-Quran. Kan dengan ayat-ayatNya hati akan menjadi tenang. Ye tak? Jadi, terima kasih kepada sahabat-sahabat yang sudi baca Quran dengan menguatkan sedikit suara sampai saya dengar waktu kepala ni berserabut. *peace* 

Selamat mencuba. (ewah, macam rancangan memasak pulak~)

Sunday, June 10, 2012

Reformis

Salam wbt.

Bismillah.

Ok, a short RnR before continuing writings on the topics of productivity and focus.

Reformis.

Tajuk macam gempak. Tapi isi tak pun. hee~

Sebenarnya ni post-impressed syndrome with people.
Mereka manusia biasa yang ahli/pakar dalam bidang masing-masing.

Akibat facebook, ye, sila marah facebook. Saya bertemu dengan video-video pendek siri 1 cinta 1 lagu. Video-video ni milik MyCTVchannel. (Disclaimer : saya bukan mempromote atau menjadi promoter apatah lagi mendapat bayaran untuk memaparkan nama mereka di sini)

Setakat ni ada few series made by MyCTVchannel :-

1. 1 cinta 1 lagu : kebanyakannya mengisahkan tentang kisah manusia yang mempunyai pengalaman hidup berbeza. Ada yang hidup dengan penyakit yang jarang dihadapi manusia. Ada yang menjadi anak kepada ayah yang beristeri 3. Ada yang mengandungkan anak pertama tapi Allah hanya beri satu hari untuk menjadi ibu. Perkara yang kadang-kadang kita tak sangka ada manusia melaluinya. Tapi yang paling saya terkesan adalah 'respond' mereka terhadap situasi yang mereka hadapi. Nilai tarbiyah yang saya dapat : Mereka manusia biasa, tapi hati mereka besar. Saya, err?

2. A piece of cake : Err.. ini macam a fun tutorial for ideas of baking. Jadi, sebagai pencinta dan penjual cakes and cupcakes, haruslah saya meminatinya. *peace*

3. DIY Crew : Memaparkan manusia-manusia yang mampunyai perniagaan kecil-kecilan tetapi mostly creative-based business. Ada yang buat beading kat baju, ada yang buat doodle arts, ada yang buat illustration. Oh, sebab saya sangat kagum dengan orang yang creative! Tapi saya akan lagi kagum kalau mereka guna karya mereka untuk meneguhkan ummah apatah lagi meramaikan ummah. (Disclaimer : Abah saya, adik saya, mama saya, abang saya and not forgotten ummi saya sangat creative dan pandai seni. Saya tak. Sebab tu saya ada inclination and appreciation terhadap perkara-perkara yang mempunyai creative streaks) 

Ok, tapi apa kaitan dengan reformis?

Haha. Sebenarnya nak quote ayat Tariq Ramadhan (Ye! Saya dapat attend talk Tariq Ramadhan di Moscow, Alhamdulillah... pakcik Tariq sangat comel (perangai ye!) dan best )

"We are not trying to REFORM Islam because Islam is already perfect the way God had sent it, but all we need is to REFORM our understanding of Islam"

Dia tekankan point ni sebab ramai yang memandang Islam itu mungkin hanya pada halal dan haramnya, dan ada juga yang memandang Islam itu dengan satu cara sahaja. Dengan menjadi Islam, kita bukan menjadi orang Arab. Atau untuk bercakap secara waqiiyahnya, menjadi Islam bukan menjadi Melayu.

Islam tidak rigid

There are many ways untuk manusia mengenali atau terkesan dengan Islam.

As pakcik Tariq cakap juga, "there are so many trends in Islam - literalist, reformist, sufism, etc" Because God created us with inclination towards certain things. Ada orang suka kepada yang berseni. Ada orang tak faham langsung apa itu seni. Ada orang cakap tu kena direct baru faham. Ada orang suka ayat yang menggegak gempita. Jadi tak kisahlah suka yang mana.

"As long as these trends is not swayed from aqidah."

So, syarat yang utama aqidah harus betul. Syahadah harus jelas. Selagi dalam lingkungan/batasan ini, lakukan sesukamu. Dalam batasan Ilahi, lakukan sesukamu. (Eh, takut orang salah faham pula, tak kot ye?)

"Diversity is okay unless it is within aqidah's limit"

You see, hari ini saya ter'inspired' oleh mereka yang yang pandai dengan seni. Even though dalam video tu tak sepatah pun sebut tentang Islam, tapi saya melihat mereka guna potensi diri mereka untuk hidup. Saya kini mendoakan potensi mereka digunakan untuk khair ummah. Dan saya jadi terinspired sangat-sangat untuk lebih kenali potensi diri untuk khair ummah juga!

So don't be afraid kalau apa yang anda minat itu bukan perkara yang main stream. Kerana dalam dunia ni, manusia datang dalam pelbagai rupa dan perasaan. Dan adalah satu talent untuk kita mengenali jiwa-jiwa manusia dan cara hatinya tersentuh. Lagi banyak skill yang kita ada, membolehkan kita untuk lebih banyak menyentuh hati-hati manusia yang sangatlaaah diverse itu! So, be inspired!~

Friday, June 8, 2012

Productivity (ep.3-What do u NEED to focus?)

Salam wrt.


So insyaAllah this is a continuation to our productivity series. 
Click to read episode 2.


Soalan yang bakal dijawab hari ini adalah : apa yang kita perlukan untuk fokus?


'Triad' inilah jawapannya.






1. Proaktif
2. Komitmen jangka panjang
3. Disiplin diri


Proaktif
Kita tak boleh tunggu orang untuk suruh kita bertindak. Dalam nak melaksankan sesuatu (to get things done!), kita harus bertanggungjawab ke atasnya. Bukan kawan kita. Bukan orang lain. Kita bercita-cita untuk hafaz Quran pada umur 35 tahun? Maka kita lah yang perlu proaktif untuk laksanakan langkah pertama. Bukan tunggu orang lain yang suruh.


Komitmen jangka panjang
Ya. Untuk nak capai sesuatu anda perlu sedar yang anda akan melalui satu 'hubungan' jangka panjang dengannya. Rasanya tiada perkara dalam dunia ni yang makan masa yang sekejap untuk betul-betul berjaya. Nak jadi doktor? Belajar di universiti pun makan masa 6-7 tahun. Itu pun bukan bermakna anda adalah seorang doktor yang berjaya. It takes years of experience pulak untuk menjadikan kita seorang doktor yang betul-betul berpengalaman dan berjaya. Kita pakai semula contoh hafaz quran tadi. It is not achieved in a day. It takes months for some people, years for others. Kalau satu hari nak hafal satu ayat je, cuba kira berapa hari perlu untuk hafal satu Quran tu? You are smart enough to do the calculation i think. So one thing you really need to understand is, this will demand you to put in a long term commitment.

Dispilin diri
Ini berkait rapat dengan point komitmen jangka panjang. Kita perlu tahu untuk capai sesuatu yang besar harus ada disiplin diri. Sebab ia akan menuntut anda untuk melaksanakannya tiap hari. Ya. Tiap hari. Anda akan perlu praktis untuk fokus setiap hari. Bukan pada waktu peperiksaan sahaja anda akan fokus. Jujur kalau anda fokus at least untuk 1 jam satu hari untuk lakukan sesuatu perkara, hasil yang akan dapat akan jauh berbeza dengan cuba menghadam sesuatu secara banyak dan dengan masa yang suntuk. Other than that, kita perlu disiplin baru kita akan capai target dalam waktu yang kita mahukan. Contoh hafaz Quran sekali lagi boleh? Hee~ contoh kita guna formula 1 hari 1 ayat. It will makes it lebih kurang beberapa belas tahun untuk complete satu Quran. Jadi jika kita tak disiplin, maknanya ada hari hafal, tapi hari lain tinggal, maka bertambah lah masa untuk capai target nak hafaz Quran by certain age? Tak faham? Tak mengapa, nanti kita akan bercakap tentang teknik untuk fokus. InsyaAllah pada waktu itu ia akan nampak lebih jelas.


So alhamdulillah sehingga hari ini kita telah berjaya menghabiskan bahagian teori dalam siri produktiviti. 


(mode: sedikit happy, sebab sebelum ni kalau janji nak tulis apa-apa, mesti tak tulis pun.. hihi.. terima kasih Allah)


Episod seterusnya insyaAllah akan masuk bahagian praktikal. Kita akan mulakan dengan langkah pertama iaitu : Clear your mind!~

Tuesday, June 5, 2012

Productivity (ep.2-Kenapa penting sangaaat untuk kita fokus?!)

Salam wbt.


Dah baca episod 1?


Kalau sudah, jom kita sambung insyaAllah.
Bismillah.


Question 1 - Why is it important to focus?


Sebelum pergi lebih jauh, satu perkara yang lupa nak ditekankan semalam adalah kesedaran tentang keadaan kita sekarang ini. Di mana kita adalah manusia yang hidup di zaman yang mudah hilang fokus. Atau mungkin jika di re'phrase' kan, kita adalah manusia yang hidup di dalam 'age of distraction'


Berapa minitkah anda boleh fokus atas suatu tugasan sebelum perhatian anda beralih kepada sesuatu yang lain? Kajian menunjukkan secara purata manusia sekarang hanya boleh fokus selama 30 minit.


Ye ke?


Sekejapnya?


Ramai mengaku pada saya dia takdela fokus sekejap sangat. Kalau dia study, lama lagi dari tu dia boleh fokus kot. Well, with that being said, mungkin boleh evaluasi semula, yang boleh fokus lebih lama daripada 30 minit tu adalah waktu nak dekat exam kan? 


Itu tak aci. Sebab ada pressure.


Ini merujuk kepada perkara-perkara seharian, waktu yang tiada deadline, tiada exam, no pressure. 


Kita buka buku, sekali ada notification masuk di facebook, klik klik.
Habis tengok notification, tekan button home.
Scroll scroll ke bawah, hmm, tiada yang menarik.
Klik new tab. Open twitter. Scroll2, retweet sini, retweet sana.
Tutup.
Sambung semula nak baca buku.
Tiba-tiba phone pula bergerak-gerak tanda masuk emel.
Emel yang menuntut untuk dijawab segera pula.
Buka facebook group. Tanya tanya.
Jawab jawab.
Ok, nak sambung semula belajar.
"Awak, nak print boleh ? ^_^"
Pasang pasang printer, sambung wayar, ambil kertas, open file, laptop pulak adik beradik siput, lama tunggu baru file open, edit edit sikit, print~~.. pastu kertas tertarik lebih satu pulak, print semula page yang tak jadi.
Emm, haus la pulak. Pergi dapur buat air.
Minum minum.
Tiba-tiba nampak baju tak basuh lagi. 
Basuh baju pulak.
Last2, dah dekat sejam buku yang tadi bukak tak terbaca satu line pun lagi.
Hmmphh.


(ok, contoh di atas adalah contoh realiti buat diri saya, saya manusia penuh kelemahan. jika tak apply pada diri anda, syabas anda manusia hebat dan saya respect and salute anda)


Kita mudah terlari fokus. Sebab pertama adalah teknologi yang sentiasa menarik-menarik kita. Manusia semakin mudah untuk dihubungi. Ada baiknya tidak dinafikan. Tetapi padah apabila tidak pandai menguruskan pertolongan/perhatian yang perlu diberi. Atau dalam kata lain > not knowing how to say no. 


Keduanya adalah sebab manusia tidak tahu tujuan hidup. Dan ini adalah sebab utama mengapa manusia tidak fokus zaman ini.


With that being said, kita masuk kepada point hari ini, mengapa penting untuk kita fokus?


Sila sambung ayat ini : Jika saya tidak fokus, saya akan ______________________________
















Ok, apa jawapan anda?


Jujur, pertama kali saya buat, jawapan saya adalah : jika saya tidak fokus, saya tidak akan berjaya menyelesaikan tugas dan akan bersikap bertangguh-tangguh.


Kata penceramah tersebut, dia guess mesti ramai akan tulis macam tu kan? Debushhh!~


Cuba sekarang fikirkan sesuatu natijah di mana jika anda tak fokus, natijah akan SANGAT SANGAT MERUGIKAN, MENCELAKAKAN, MENGHANCURKAN anda.


Boleh?


Jadi bila kita ada satu perkara yang akan betul-betul kita kerugian, kita akan lebih fokus di dalam hidup.  Kalau boleh tulis atas kertas besar-besar tampal kat dinding. Hari-hari nampak, lama-lama akan tertanam dalam unconscious mind anda insyaAllah.


nak contoh? ini main reka ye.. anda lebih tahu apa yang akan buat anda rasa kerugian.
Jika saya tak fokus, saya takkan jadi khalifah dan abid Allah yang PALING AWESOME!~
Jika saya tak fokus, saya masuk neraka.
Jika saya tak fokus, takde harapan lah nak jadi penegak ustaziyatul alam!~
Jika saya tak fokus, saya tak dapat bantu umat dalam kesusahan.
Jika saya tak fokus, saya akan jadi muslim  yang beri fitnah pada islam.
Jika saya tak fokus, tak payah mimpi masuk syurga.
Cukup?


[picture credit]
Sekarang anda akan nampak betapa fokus itu adalah seperti aset anda. (Oh budak ni, cakap pasal aset pulak..~ tahulah suka jual-menjual)Tak tahu ke apa itu aset? Cari kat mr.google ye? Terima kasih.


Orang selalu kata aset kita adalah wang. Dan orang selau kata masa itu emas. Tetapi anda boleh ada masa yang saaaaangat banyak, tapi jika anda tak fokus, apa pun tidak akan menjadi. 


Ok, ini saya rasa semua mesti pernah rasa.


Kita akan ada cuti panjang. Macam-macam nak buat. Tiba di penghujung cuti, hairan, satu pun macam tak selesai. Ternyatalah masa tak patut jadi alasan. Yang menjadi masalah bukan tiada masa, yang menjadi masalah adalah kita tak pandai fokus dan mengurus hidup. So, after this kalau orang minta kita buat sesuatu atau orang kata kena meeting pada waktu sekian-sekian, tak nak dengar dah alasan : saya tiada masa!~


Jadi, apa perlu kita buat sekarang?


WE MUST RECLAIM OUR FOCUS!


Huh!~ ok, tahu dah tahu dah nak kena fokus. Tapi macam mana tu? InsyaAllah esok (selepas exam, doakan ^_~) kita akan bercerita tentang : apa yang kita perlukan untuk fokus?