Wednesday, February 25, 2009

the Muslims make me sick

few days ago.. dlm keadaan yg internet connection yg sangat mengharukan, mendukacitakan n menyedihkan, saya pun gedek2 hard disk yg dah berserabut n berselirat.. so, after sedikit organizing keadaan dlm hard disk kembali aman.. bnyk rupenye bende yg blom dibaca. bende dlu2 yg si'save' konon2 nk baca tapi x terbaca2..

so, jari pun meng'click' pada satu article:

“why should i ask my non-muslims friends to revert to Islam when the Muslims make me sick?”

lbey kurang camni kot title die.. can't remember maybe dah terdelete..dlm article tu the writer ada mencela lelaki2 muslim yg die jumpa kat masjid ( the writer lives in the west, where mosque susah nak dicari, n he reverted to islam before meeting any muslim, in other way, he reverted to islam because he fell in love with the nature of the religion not because of it's ummah)so, antara llk masjid yg dia jumpa .. setengahnya.. bukan semuanya.. dan point yg suke nak dipetik is die kata llk muslim yg stereotype slalu ckp : Islam is when your wife wears the hijab. (bangga sungguh llk yg wat statement ni kat die)

statement yg agak menerangkan pengetahuan islam most guys n also girls.. cos that’s the situation yg slalu ada kat llk n pompuan di malaysia.. asal kawan pompuan x pkai tudung, salah bukan main.. tegur pedas2.. x salah pun tindakan tu sbenarnya.. mengajak kpd kebaikan.. sapa2 pun bley menegur.. kalau nak tunggu perfect baru nak tegur orang, x gerak la kerja dakwah kan.. amar makruf nahi munkar.. tapi slalunya part 2 yg nahi munkar tu x wat plak.. tinggal solat subuh ke, mengata2 ke, pegang memegang-mandang memandang- yang x halal.. tu pun dosa jugak kan? ye x? ada dalil nye juga kan? quran kite bukannya ada satu ayat je.. bukan ada ayat an-nur:31 je kan..

yg penting kat sini.. teruskan usaha menegur secara berhikmah.. n jgn lpe jugak tinggalkan yg mungkar.. moga2 kte tak jadi cam golongan yg stereotype tadi.. ingatan juga buat diri saya yg x perfect lagi.. mana yg salah harap ditegur.. scr berhikmah.. : )

Tuesday, February 10, 2009

Tombo Ati




Javanese text
Tombo Ati iku limo perkorone
Kaping pisan moco Kuran lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang soleh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe
Salah sawijine sopo iso ngelakoni
Mugi-mugi Gusti Allah nyembadani

English Translation
Remedies of heart, there are five of it
the First, read Quran and understand its meaning
the Second, prayer at night, do it
the Third, make your companion a pious person
the Fourth, keep your stomach hungry (i.e fasting regularly)
the Fifth, remember your Lord at night constantly
One of it, anyone who can do it
may Allah almighty fulfill his wish

Malay Translation
Ubat Hati, ada lima perkaranya
Yang pertama,baca Quran dan maknanya
Yang kedua, solat malam dirikanlah
Yang ketiga,berkumpullah dgn org soleh
Yang keempat, perbanyaklah berpuasa
Yang kelima, zikir malam berpanjanglah
salah satunya siapa bisa menjalani
moga2 gusti Allah mencukupi

me likey-likey this song.. lagu ni asal dari sebuah hadis.. ingatlah 5 ubat hati ni kay.. amal2kan..
salam..

dah almost a month blog ni ditinggalkan..
maaf, sbb agak sibuk dgn urusan..
tapi, exam dah pun abis..
n pergi ke germany pun sudah..
n skarang dah pun ada kat bilik balik...
bermulanya satu lagi sem baru...

moga diberi keampunan..
moga diberi kekuatan..
moga diberi keistiqamahan..
moga diberi hidayah..
moga diberi kelapangan dada..

byk yang ingin dikongsi..
cuma ayat x tersusun..
jari blom bergerak..
kpala dipusing2 oleh bnyk perkara2..
jln2 lebih slippery - kene jalan hati2..

maka blom ada posting baru..

nanti..
bila ayat dah tersusun..
bila jari dah bergerak..
bila kpala dah x pusing2 lagi..
jln2 kurang slippery bler ais dah cair..

maka insyaallah ada posting baru..

rindu sgt~
pd apa?
suasana itu~
knape?
sbb susah nk dpt~
jadi?
jom wujudkan suasana tu kat bilik kte~
lagi?
abah mama farris n zurah
so?
cepat2 lah abis sem ni..
pastu?
bley balik mesia

missing jaulah syitawiyah 09..