Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

Bersangka Baik Edisi 2

bismillah
in the process of writing for berbaik sangka edisi 2, but this came upon my facebook wall. jap, dah baca berbaik sangka edisi 1? *klik klik*

so, the conclusion is:
watchhh thee videeoooo firsttt!!


















so, the conclusion is : - 1. suspend your judgement 2. consider what you don't know
hurm, mesti ada yang akan kata, eh, macam style baba ali, inianwarhadi, matluthfi, etc,etc~ well, stop judging.. yang penting apa, mesejnya kan?
ok, sekali lagi selamat menjadi DUTA BESAR ISLAM!


Bersangka Baik Edisi 1

bismillahirrahmanirrahim
“Dan janganlah kamu mengikuti sesuatu yang tidak kamu ketahui. Kerana pendengaran, penglihatan dan hati nurani, semua itu akan diminta pertanggungjawabannya.” Al-Isra 17:36
Permainan - boleh dimainkan bersama rakan-rakan. boleh rasanya nak main seorang diri tapi... bosan la.

alat : kertas , pen, rakan-rakan

cara bermain :
orang 1 : fikir satu perkataan (contoh : merah). tulis pada bahagian paling atas kertas. beri pada rakan sebelah kanan.
orang 2: baca perkataan ‘merah’ tadi. lipat bahagian atas kertas agar tutup perkataan merah. tuliskan perkataan pertama yang terlintas selepas melihat perkataan merah, tuliskan di bawah bahagian yang terlipat, bukan atas lipatan
orang 3 : seperti orang 2
dan seterusnya
main sampai puas, or sampai kertas dah tak boleh nak lipat lagi.
buka lipatan, dan bacakan apa yang tertulis dari atas ke bawah.

contoh result :
merah - menyala - api - neraka - Jahanam - syurga - tenang - angin - sejuk - aiskrim
*game ni ala2 telefon buruk*

kesimpulan :

1. …