Saturday, April 2, 2011

Bersangka Baik Edisi 2


bismillah

in the process of writing for berbaik sangka edisi 2, but this came upon my facebook wall.
jap, dah baca berbaik sangka edisi 1? *klik klik*


so, the conclusion is:

watchhh thee videeoooo firsttt!!



















so, the conclusion is : -
1. suspend your judgement
2. consider what you don't know

hurm, mesti ada yang akan kata, eh, macam style baba ali, inianwarhadi, matluthfi, etc,etc~
well, stop judging..
yang penting apa, mesejnya kan?

ok, sekali lagi selamat menjadi DUTA BESAR ISLAM!



Friday, April 1, 2011

Bersangka Baik Edisi 1

bismillahirrahmanirrahim

“Dan janganlah kamu mengikuti sesuatu yang tidak kamu ketahui. Kerana pendengaran, penglihatan dan hati nurani, semua itu akan diminta pertanggungjawabannya.” Al-Isra 17:36

Permainan - boleh dimainkan bersama rakan-rakan. boleh rasanya nak main seorang diri tapi... bosan la.

alat : kertas , pen, rakan-rakan

cara bermain :
orang 1 : fikir satu perkataan (contoh : merah). tulis pada bahagian paling atas kertas. beri pada rakan sebelah kanan.
orang 2: baca perkataan ‘merah’ tadi. lipat bahagian atas kertas agar tutup perkataan merah. tuliskan perkataan pertama yang terlintas selepas melihat perkataan merah, tuliskan di bawah bahagian yang terlipat, bukan atas lipatan
orang 3 : seperti orang 2
dan seterusnya
main sampai puas, or sampai kertas dah tak boleh nak lipat lagi.
buka lipatan, dan bacakan apa yang tertulis dari atas ke bawah.

contoh result :
merah - menyala - api - neraka - Jahanam - syurga - tenang - angin - sejuk - aiskrim

*game ni ala2 telefon buruk*

kesimpulan :

1. manusia memang secara otomatisnya suka meng’judge’ or mempunyai sangkaan. sangkaan baik mahupun buruk.

2. ternyata apa yang selalu kita sangkakan tidak seperti situasi sebenar. siapa sangka aiskrim ada kaitan dengan merah.

3. jadi, hentikan bersangka buruk. sebab jarang sekali sangkaan buruk itu benar.
sebagai manusia juga, kita tak lepas dari dijudge oleh orang. tapi mungkin anda kata:

“ so what, ade aku kisah ape orang pikir pasal aku? lantak korang la, janji aku tak kacau idup korang, mak bapak korang, kucing, kura-kura korang. ko ingat ko bagus sangat!~”

4. well, cuba kalau orang yang judge anda tu bukan islam dan nampak anda, lantas terlintas di kepalanya :

“ so wearing hijab is not a compulsary thing to do”..... “ oh my god, his hair is all messed up, DIRTY MUSLIM!” ...... “ oh tudung tu maksudnya tutup rambut je, baju semua sama je ngan yang aku pakai sekarang”

5. nah, kan anda telah menjadi penjenayah penyebar salah faham terhadap islam. nak tak bangkit-bangkit di akhirat kelak, tiba-tiba tercatat di kitab dosa-dosa yang anda rasa tak pernah buat, tapi rupa-rupanya dosa-dosa itu berasal dari perbuatan yang orang lain buat sebab mencontohi perbuatan anda? (panjang sungguh ayat~)
sebab itu perlu hati-hati dalam tindakan. kerana lahir sebagai islam, anda secara otomatisnya menjadi duta BESAR islam. ( note : tak nak guna perkataan duta kecil, sebab duta kecil tugasnya nampak kecil)


selamat menjadi DUTA BESAR ISLAM.