Tuesday, February 28, 2012

The Most Interesting Creation!

Salam wbt.

Manusia itu satu makhluk yang sangat interesting bukan?

Dia ada rupa yang akan mencuri pandangan kita.
ada emosi yang akan mengganggu kita.
ada adab yang akan menyentuh kita.
ada peribadi yang akan meng'amazed'kan kita.
dan juga maybe menjelikkan kita.
ada talent yang akan menjadikan dirinya unik.
sentiasa ingat akan dirinya tentang talent yang satu itu.
ada kejernihan di wajahnya yang menenangkan kita.
ada semangat yang membakar kita.
ada kelembutan yang mendamaikan kita.
ada keceriaan yang menggembirakan kita.
seperti tidak pernah kedukaan tersinggah padanya
ada kepandaian yang akan mengajari kita.
ada dengannya kepayahan yang pinta kita tolong dia.
ada dengannya masalah yang pinta kita dengari sahaja.
ada kebijaksaan yang setiap apa kita rujuk padanya, pasti terjawab.
ada kebodohan yang tidak termasuk akal!
ada kecuaian yang menggeramkan.
ada habit yang menyesakkan jiwa!
Dia ada keyakinan!
yang membekas di jiwa.
Dia kadang-kadang kelam kabut yang menuntut kita mengingatkannya.
Dia ada senyuman :)
Yang buat kita tak lelah melihatnya.
Hilang segala penat.
Dia punya waktu untuk teman selesaikan segala kebutuhan kita.
Dia juga punya telinga yang sanggup mendengar segala keluh kesah kita.
ada kesungguhan yang membuat kita yakin padanya
ada kesedihan pada raut wajahnya
seperti berendam di dalam seribu duka.
Dan segala macam warna lagi pada diri manusia.

Yang pasti semua ini membuat hidup tak pernah bosan
Yang pasti semua ini mencorak kita menjadi siapa kita hari ini.
Sebab itu saya tak pernah rasa perkataan hipokrit itu valid.
manusia tak pernah boleh claim menjadi 'aku', tak mahu menjadi 'dia' dan 'dia' kerana nanti hipokrit.
kerana ternyata fikiran kita, tindakan kita, minat kita pasti.. PASTI dicorak manusia-manusia itu.
hipokrit lah kita sekiranya yang benar  dan elok sudah terhidang lagi terpampang lagi suluh dan terang. tapi tak mahu kerana takut dituduh hipokrit oleh manusia lain.
ok fine, maybe bukan takut dituduh. manusia begini bukan takut dengan tujahan bisa cercaan mulut manusia. "it's just you know, i'm just like this. it's who i am. i've been like this since forever~"
oops silap. bukan hipokrit namanya.
itu bodoh sombong.
kasar.

tak la.
just that, it's frustrating, really, to see human yang tidak berfikir
and more frustrating bila KITA sendiri juga tidak berfikir
dengan adanya manusia-manusia di sekeliling yang sangat
pelbagai!
it's hard not to take any example or lesson
yang mematangkan diri, or merubah diri.

banyak kita boleh belajar dari manusia sebenarnya
from as simple as how they talk
to bagaimana mereka menyusun atur step-step memasak
to how mereka meletak handle kettle ke arah dalam supaya tiada yang terlanggar dan possibly will cause the kettle untuk jatuh
to how they control their anger
to how they arrange their time to sleep so that they will wake up in time for tahajjud prayer
to how they took care about carrying out little sunnah that most of us tend to overlook
to how they are nice and how they are able to spend some time for the guest, eventhough an exam is coming up the day after
to how dia tutup paip air dan sabun setiap pinggan dahulu sebelum bilas semula semua sekali agar boleh jimat air
to how dia sentiasa optimis!
to how dia sentiasa contain diri daripada bercakap
to how dia berjalan sehingga tiada lecak sikit pun pernah mengenai hujung seluarnya
to how dia selalu call tanya kita nak apa-apa barang tak dari kedai sebelum dia pulang ke rumah

untuk apa?
menjadi manusia!
yang bagaimana?
yang Allah adore, yang Rasulullah possible nak bagi syafaat nanti di akhirat, yang layak masuk syurganya, yang terbaik di kalangan masyarakatnya, yang bermanfaat buat rakan-rakanya, yang tak layak disentuh api neraka. and the list is endless.

mode : sangat bersyukur dan berterima kasih kepada semua insan yang pernah ada dalam setiap kamus hidup saya. kerana biar sekejap mana kehadiran anda, anda mencorak saya sehingga ke hari ini! i am who i am today is partly because of you! semoga Allah memberkati anda dengan orang-orang sekeliling yang akan menjadikan anda manusia ahli syurga insyaAllah!