Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2009

kalau x nak tulis tajuk bley?

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang1. Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,2. dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu,3. yang memberatkan punggungmu?4. Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu, 5. Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,6. sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.7. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, 8. dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.Surah 94Salam insyaAllah di pagi (kwsn Russia dan sewaktu dengannya) ini, sekadar sebuah perkongsian rasa hati.. Bukan cubaan untuk mengupas dengan dalam apatah lagi memberikan tafsir. Sebarang kesalahan harap dimaafkan.Harapan agar tidak tersalah maksud, tiada niat untuk berbuat demikian. Yang baik diambil, yang salah harap ditegur. InsyaAllah = )Surah ini dibincangkan pada usrah kali lepas bersama-sama 2 surah lain : Ad-Duha dan Al-Alaq. Semua pun terkesan di hati tapi yang aka…

of 3 cups of coffee n sleepless nights

assalamualaikum readers..

bismillah..

alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah
udah selesai final mcq microb..
minggu lepas weather russia tunggang terbalik.. hampir ke -30 celcius.. begitu jugaklah tunggang terbaliknye hidup saya.. terlalu lah banyaknye bahan bacaan yg harus diselesaikan dalam waktu yang sedikit.. sampai kan 1 malam 3 cawan kopi.. setiap cawan 2 sudu besar serbuk kopi.. sampai katil pun x jumpe beberapa malam.. huhu.. pastu kene marah ngan nenek2 bertauliah bilik Y2H.. (padan muke diri sendiri)

tidak seperti tahun2 yg lain exam final letaknye hampir penghujung bulan 1..
tahun ini hujung bulan 12 sudah selesai urusan exam..
maka secara otomatisnye ( wujud kah di dalam kamus dewan versi ke 4?) cuti musim sejuk saya bermula (walau secara teknikalnya ada zachot id n patho yg masih blum dituntut drpd lecturer) sehingga minggu pertama bulan februari tahun hadapan = 2010! fuhh.. sebulan 2 minggu la lebih kurang~ adakah banyak masa itu? sebenarnye, kalau x diguna sebetulnye akan…

yakinlah dan pejamkan mata

bismillah..teringat kata2 seorang sister hari tu, "perasan x bile kte dalam tarbiyyah, ape pun yang terjadi, kte xkan terlalu up n terlalu down.. ble kte rasa susah,sdey n celaru, kte akan pujuk hati kite, ini ujian n tarbiyyah from Allah n kte pun akan letak pergantungan kat Dia.... n if kte nyer hidup lancar n smooth, kte akan jadi berwaspada, sebab mungkin xde ujian tu lah ujian yang sedang Allah bentangkan kat kite.. biasalah, ujian kesenangan n kelapangan tu kan sebenarnye lagi susah.. "(lbey kurang kata2 sister tu.. afwan curi ayat.. hehe)

rasa lain sungguh dgn dulu

pantang sungguh if nak down skarang... mesti ada insan2 istimewa yang akan hantar msg, emel and whateva la yang akan menceriakan org yg "berseri2" ni.. haha

kerana dia berkongsi dengan saya penulisan yang istimewa ini, saya pun nak bagi korg2 sume baca juga..

insyaAllah, pasni kita YAKIN N PEJAMKAN MATA ok?
tekan n baca tau!!! wajib!! hehe..

http://salim-a-fillah.blog.friendster.com/2009/12/yakinlah-dan…

cuaca hari ini mendung

bismillah.. segala puji bagi Allah yang memegang hati2 kita..

bekalan makanan tengah hari saya tadi, cuaca hari ini mendung..

"apabila telah aku bebankan kemalangan(bencana) kepada salah seorang hambaKu pada badannya,hartanya atau anaknyam kemudian ia menerima dengan KESABARAN yang SEMPURNA, maka Aku merasa enggan menegakkan timbangan pada hari kiamat atau membukakan buku catatan amal baginya.." hadits qudsi~

kenyang alhamdulillah..
insyaallah cuaca esok lebih cerah berbanding hari ini~