Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

10 million in 20 years

Bismillah. Salam wbt.
10 millions in 20 years.
Is it possible?
Yes I believe so.
But faith without action is nothing.
It is going to be a looong and winding road but I believe that it is all for a greater cause. Money is not everything. But everything needs money. Even doing da'wah needs money. To get to one place to another. Places for daurah. Food for mad'u. Buku-buku tarbiyah. And much more important, to build the ummah, to build our generation. All that need money. And I certainly do not want money to be the main reason holding me from doing da'wah. When you can control money in your hand, then it won't control your heart.



Yes it's going to take a lot of mujahadah. But that is the nature of life. You work for something to get something in return. Even going to Jannah takes a lot of mujahadah. 
I am envious of those who has started their road to financial freedom earlier but I believe patience is the key. Time is precious, but I am going to take one step at a time. Prio…

The Mitsaqan Ghaliza

Bismillah. 

Salam wbt. 

Alhamdulillah, telah sebulan berlalu sejak 6hb September 2013, tarikh termeterainya sebuah mitsaqan ghaliza (pernikahan). Kami, Nadhirah binti Ahmad Fauzi dan Mohd Nadzrul Shah bin Mohd Junit ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan sekalung penghargaan dan jutaan terima kasih kepada semua yang telah datang menghadiri majlis pernikahan, walimatul urus di pihak perempuan dan pihak lelaki, dan tidak lupa juga buat semua yang menitipkan doa buat kami. Jutaan terima kasih juga buat kaum keluarga kerana membantu melancarkan majlis kami tempoh hari. Buat yang tidak dapat hadir, sebuah gambar kami kepilkan untuk tujuan hebahan perkahwinan. Mohon doa daripada semua agar bait yang dibina sentiasa diberkahi Allah, memberi sumbangan kepada ummah dan berkekalan hingga ke Jannah insyaAllah 



Apa itu mitsaqan ghaliza?
Saya tidak pandai menceritakannya panjang lebar. Jadi saya copy paste daripada link ini. Buat tuan penulis asal, saya mohon agar dihalalkan ilmu yang dikong…

Permainan

23 : 115 - Maka apakah kamu mengira  bahawa Kami menciptakan kamu main-main  (tanpa ada maksud) dan bahawa  kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?
Satu ayat persoalan yang mudah tapi sangat besar maknanya jika benar-benar difikirkan.
Allah mentarbiyah kita dengan pelbagai cara, dan salah satunya adalah dengan menyuruh kita menggunakan akal untuk berfikir. Cuba lihat saja betapa banyak ayat al-Quran yang berbentuk soalan? Betapa banyak ayat yang dimulai dengan kalimah ' tidakkah kamu berfikir'? Betapa banyak ayat yang bermula dengan sumpah; yang dengannya Allah mengajak kita berfikir akan kebesaran perkara yang Allah bersumpah dengannya? 
Kerana proses berfikir tidak akan berhenti. Allah mahu untuk kita belajar dan terus belajar. Sebab itulah tarbiyah adalah satu proses yang tidak akan berhenti sampai ke hujung hayat sekalipun.
Saya juga masih belajar dan terus belajar.  Harus belajar menjadi seorang isteri. Harus belajar untuk menjadi seorang anak yang taat kepada ibu bapanya kendat…

2 minggu

Bismillah.

2 minggu.

Tempoh yang singkat.
Pejam celik pejam celik masa itu akan berlalu juga.

Sepertimana diri ini merasakan tempoh 2 tahun di MRSM itu panjang,
ia tiba ke pengakhiran jua.
Sepertimana diri ini merasakan tempoh 6 tahun di Russia sesuatu yang sungguuh panjang,
akhirnya ia juga tiba ke pengakhiran.

Apatah lagi 2 minggu.

Pengakhiran zaman bujangku.
Melangkah ke fasa seterusnya : berbaitul muslim.

Tapi, jujur, sangatlah belum bersedia lagi.
Usah bercakap tentang cita-cita baitul muslim yang bakal dibina,
kerana individu muslim dalam diri ini pun jauh dari sempurna.
Gusar.
Takut.
Kerana bakal menjadi bebanan pada sang pemimpin keluarga nanti.
Tetapi yakin bahawa itu bukan penghalang melangkah ke fasa baru.
Kerana pasti, sehingga bila-bila pun, bibir takkan mampu menuturkan, hati takkan mampu merasakan bahawa diri telah mencapai kesempurnaan induvidu muslim.
Bila ketakutan menguasai hati, cepat-cepat mengingatkan diri bahawa Allah itu ada, dan susunan Allah itulah yang terbaik.

Hasbunallah wa n…

It's finally here

Salam wbt.
Bismillah.
So today is 9th June 2013.
It means that tomorrow I am going to sit for my final exam as an undergraduate medical student.
Nervous, no?
I know I am suppose to be studying right now, but let's just take a 5 minutes break, ya?
The long 6 year journey is finally coming to an end, and yet I feel like I know nothing! Okay, maybe that is a bit exaggerating. But I guess that is kind of normal in times like this, if you know what I mean.

Jazakillah khayr for my two lovely housemates for making us lunch, er and plus dinner. It's Penang Laksa ya'll!!
Ok the 5 minutes is coming to an end.
p.s : you know what, I finally feel like I understand (if not fully, a bit) the feeling when Rasulullah said  : Bilal, rehatkan kami dengan solat.
May Allah ease!
till next time!~

I'm drooling!!~

My Inner Baker Ultimate Wish List  : This Kenwood kMix Kitchen Machine




i can make the fluffiest buttercream anytime with that whisker!!~ ^_^


oh, just how adorable ^_^ ~

and in my favourite colour too!~

Planning Russian Trip

Bismillah.
Salam wbt.
Today is the 22nd of May 2013.
In less than a month I will be sitting for the State Exam, or much better known to the student as GOS examination ( short for gasudarstvenni ekzamen ). 
I am quite thrilled for it to be over, but don't get me wrong, it's not because of the study, we kind of  have it quite easy here. I'm actually thrilled because that means that my family is coming here soon. Yeay!
Earlier this year, we were told that the GOS exam are going to be held on the 8th and 10th of June. So I suggested to my mother to buy her flight ticket on the 10th, so that she could arrive in Moscow on the 11th. But fate has it that the exam dates has been changed to 10th and 11th. So I have to literally try to answer my exam quickly, and carefully I hope, and run to the airport to pick her up. 
Also, there will be two family trips, the first one is going to be only Mama and me. And another one is for the 5 of us : Abah, Ummi, big bro, lil sis and me. 
That is why, …

Our time is running out

Bismillah.

Salam wbt.

Our time is running out - Muse

Antara lagu favourite zaman dolu-dolu. 

Heh.

Dalam masa sebulan lagi, berakhir lah kehidupan saya sebagai seorang pelajar ijazah perubatan di bumi Moscow, Russia. 

Berdebar?

Pasti ada. 

Kerana apa?

Banyak. Sebilangan kecil kerana akan menghadapi peperiksaan akhir (GOZ Exam). Walaupun sejarah membuktikan tidak pernah orang gagal dalam peperiksaan ini. Dan walaupun sijil kami sudah siap dicetak pun. Tetap debaran itu ada. Takkan nak masuk exam dengan kosong di dalam kepala.

Kemudian, berdebar untuk mengetahui diri yang sebenar di Malaysia nanti bagaimana di sudut Dakwah dan Tarbiyah. Mungkin di sini, cabaran nya tidak besar. Dan mad'u juga adalah di kalangan pelajar juga. Maksudnya 'wavelength' akan lebih kurang sama. Tambahan lagi mengambil bidang yang sama. Tarikan atau ujian luar tidak banyak. Akan tsabat kah saya? Atau menjadi buih yang mengalir di bawa arus sungai. 

Dan berdebar juga mengenangkan bekalan untuk menjadi doktor yan…

Because He is always near!

Bismillah.
Assalamualaikum wrt. 
This is a random rambling. But it won't be long I promise. So just bear with me for a few minutes, okay?
So often we meet with these ayah in Quran :-
Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang “Aku” maka (ketahuilah) bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdo’a apabila berdo’a kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka itu beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran( Al Baqarah: 186)
Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan Kami lebih dekat dari pada urat lehernya (Al Qaaf:16)
From the above mentioned ayah, Allah had told us that He is near. He listens to us. Even that which is whispered only in the heart and not verbalised for others to hear. So directly He is telling us to seek him in every thing we do. Because He will be the first to know of any mishap, any victory, any losses, any gains that …

Take 5 : How To Frost A Cake

Salam wbt.
Bismillah.
It's a new semester. New subject.
Today was organising day. Organising money. Organising timetable. Organising table. Organising thoughts. Organising life.
So when the engine runs for a long time, it became hot. That calls for a small break.
And it lead to this.


Happy watching. Happy learning.
This is how you frost a cake.
This tutorial is using ganache. But be it buttercream, creamcheese, etcetera, the technique is rather similar :)



Random Worries

Salam wbt.
Bismillah.
Lagi dua hari, saya akan mengambil penerbangan terakhir saya untuk ke Moscow daripada Malaysia, insyaAllah.
Tempoh hidup di Russia bakal berakhir. Tinggal 6 bulan sahaja lagi.
6 tahun bukanlah tempoh yang sekejap.
Satu perempat hayat hidup dihabiskan disana.
Perubahan fasa remaja kepada awal dewasa.
Fasa yang mengdefinasikan siapa saya.
Belajar bidang yang rata-rata digeruni orang. Belajar hidup jauh dari keluarga. Belajar membuat keputusan. Belajar menguruskan hidup. Belajar kerenah perangai manusia. Belajar mendengar. Belajar memasak. Eh.
Dan yang paling bermakna sekali,  belajar apa itu makna sebenar sebuah kehidupan.
Berdebar-debar. Kerana hanya tinggal 6 bulan, untuk melengkapkan diri menjadi doktor yang SELAMAT untuk ummat untuk berlatih sebaik mungkin sebelum berdepan dengan dakwah dan tarbiyah di Malaysia
Kerana sehingga kini pun, rasa macam tak belajar apa pun ilmu perubatan Kerana sehingga kini pun, rasa macam tak pernah buat kerja dakwah dan tarbiyah dengan betul dan baik pun.

Anatomy for the blind

Salam wbt.
Bismillah.
A couple of weeks ago, we made a visit to a reflexology centre to accompany one of my family member for a session of therapeutic reflexology.  Traditionally, reflexology is known as a method of applying pressure to certain points on the hand or feet that corresponds to certain organs or parts of the body.
Therapeutic reflexology, however, has a rather wider meaning. Let's look at the definition which I took from this website.
Specific finger and thumb pressure techniques are used on the feet, lower legs, hands, arms, face and or ears to enable therapists to identify and respond to congestion and imbalances, for example, tightness in the chest reflexes [attributable  to stress], sensitivity in the bladder reflexes [ possible bladder infection], granular areas in the stomach and colon reflexes [likely constipation] etc. If the therapeutic reflexologist applies firm pressure technique, this will prevent a 'tickle' sensation. During the session, different sens…

Kapal layar : Sebuah tadabur alam

Salam wbt.
Bismillah.
Pantai dan laut. Antara tempat yang diminati untuk dilawati tiap kali pulang ke tanah air. Ada banyak bangunan dan tempat yang kita lawati setiap kali bercuti. Tapi untuk saya, terbukti setiap kali, berinteraksi dengan alam itu yang paling diminati.
Minda terbawa jauh kepada jaulah di bumi andalusia, Spain dan Portugal cuti musim sejuk lepas. Setelah berhari-hari menghadap bangunan yang hebat seperti Masjid Besar Cordova dan Al-Hambra, ternyata hati kami paling gembiiiiraaa sekali ketika melihat hidupan laut yang pelbagai di Oceanarium dan ketika menghirup udara segar cliff yang curam di Cabo da Roca, the westernmost end of Europe.
Berinteraksi dengan alam. Dan kini kaki ini berada di pantai. Ditemani air laut yang sentiasa menjadi teman setia si pantai. 
Beberapa catamaran sedang berlayar di lautan. Membelah air laut yang tenang. Layarnya tegak menentang sang angin. Sesekali sang pengemudi menukar arah layar mengikut rentak tiupan angin.
Teringat kepada sepotong kata-…