Monday, December 31, 2012

Diari Musim Sejuk 2013 : Hari 1 - 5

Bismillah.

Salam wbt.

Hari ini adalah hari kelima cuti musim sejuk. Salah satu resolusi saya adalah untuk mencatat atau menulis report aktiviti seharian sepanjang musim cuti. Tidak kira lah dimana. Online or oflline. Report bertulis a.k.a blog ataupun report bergambar a.k.a instagram. Kenapa ? Untuk make sure setiap hari dilalui dengan bermanfaat. Bak kata satu ukhti ni : produktif dan positif! (okay, satu hari nanti awak akan baca jugak blog post ni, sila berbangga akak quote awak!)

In short, setakat ini :-

1. Hari pertama : Tonton beberapa video RIS (Reviving Islamic Spirit - klik ). Research trip keluarga untuk graduation. Mencari tiket yang sesuai, apartment yang sesuai. Tulis semua gol yang sepatutnya complete by bulan Disemeber. Gulp. Banyak yang tak selesai lagi. Susun - susun semua gol ke dalam hari-hari dalam bulan January. 



Tips : Pastikan anda tulis semua gol anda di tempat yang mudah dilihat. Eg : tampal di dinding berhadapan meja study. Sebelum ni tulis di dalam spreadsheet (google docs), jadi tidak dilihat setiap hari, membuatkan kadang-kadang terlupa dan lari target.

2. Hari kedua : Groceries shopping, ikea breakfast outing with housemates dan sedikit house chores. Siapkan beg awal-awal untuk pulang ke Malaysia. Energy draining activity. 

Tips : Setiap kali pulang ke Malaysia, hantar barang-barang yang kurang dipakai, atau tidak dipakai (tetapi masih elok). Supaya di waktu graduasi nanti, tidak ada barang yang terlalu banyak untuk dibawa pulang. Eg : hadiah-hadiah harijadi berbentuk perhiasan. Baju-baju dan buku-buku yang jarang dipakai. Pegang setiap barang , dan tanya diri anda : dalam sehari (atau seminggu, atau sebulan), saya pakai atau tidak barang ini? 

Tips tiba-tiba nak tambah : Kita tak perlu nak ada barang banyak sangat. Sekadar memenuhi keperluan. I was a victim of consumerism, and believe am still one, tetapi mungkin dengan lebih kesedaran dan mujahadah. Pernah seorang pasangan ikhwah dan akhawat pindah rumah dan ditolong russian muslim, orang russian muslim menegur mengapa terlalu banyak barang; kerana sepatutnya hidup kena bersederhana. katanya Rasulullah dulu tak banyak barang pun rumahnya. Tetapi sebenarnya barang-barang itu bukanlah semuanya milik mereka. Terdapat buku-buku (dan peralatan rumah lain) sumbangan orang-orang lain yang diberikan kepada mereka. Memandangkan rumah mereka menjadi tumpuan orang berkumpul; thus having a mini library, etc. But nevertheless, dapat kan point yang sepatutnya tidak banyak barang? Another example, ketika ukhti serumah saya melawat rumah seorang russian muslim, tidak banyak barang di rumahnya. Carpet pun sekadar cukup untuk mereka duduk. Sebuah rak tv yang tiada tv, tapi dipenuhi buku. Itu sahajalah ruang tamunya. Saya tahu bukan mudah untuk mendidik diri untuk tidak membeli barang. Because we live in the age of consumerism. Dengan iklan tv nya, dengan peer pressure nye, dengan segala movie yang menunjukkan betapa 'cosy'nye sebuah bilik yang ada banyak plush cushion, teddy bearsSSS, all matching colours of items. Kita yang mudah tergoda ni memanglah tak tahan kan. But we have a choice! Duit yang kita pegang itu ada amanah kita terhadapnya untuk dibelanjakan di atas jalan yang betul. Jom sama-sama (sebab saya pun masih lemah bab ni) , kita choose untuk tidak kalah kepada '-ism' consumerism ini. Mari, menolak al-hawa!~  (hah, kan dah tertulis panjang!)

# -ism - a suffix appended to many philosophical concepts. eg : Marxism, racism, sexualism.

3. Hari ketiga : Another round of groceries shopping (oh, ramai yang akan menginap di sini di kala cuti, kedai akan tutup beberapa hari ketika new year, so we need to stock up on a lot of things). The Weekend 4 Cake Project! Saya terima 4 tempahan kek red velvet untuk hari ahad (hari kelima). Jadi beberapa jam digunakan untuk membancuh adunan dan membakar kek-kek tersebut. This is by far the most number of cake ordered in a day!~

Tips : When baking or in fact any kind of cooking activities, rancang flow memasak itu, barang apa nak keluar dulu, bekas apa nak guna dulu, dan boleh recycle guna dua tiga kali. Untuk mengurangkan penggunaan bekas yang terlalu banyak, thus pembaziran air yang berleluasa. Tarbiyah yang Allah nak ajar ketika duduk di apartment membuatkan kita lebih berjimat-cermat penggunaan air. Allah tak suka orang membazir! Di rumah tak pernah tengok bil air, parents kita yang bayar. Duduk di hostel dari tahun 1 hingga 5 juga begitu. Sekarang duduk di apartment, kena kira setiap titis air tu perlu dibayar. Actually, it's not so much about kena bayar, tetapi kerana pembaziran itu Allah tak suka.

Sedikit tentang cara Rasulullah berjimat air ketika berwudhu' (dipetik dari blog ini)

Bekas air yang digunakan untuk berwudhu’ hanyalah bersaiz kecil. Dalam sebuah hadis lain diterangkan bahawa Rasulullah SAW lazimnya berwudhu’ sebanyak satu “mud” air. [Shahih al-Bukhari, no: 201] Satu “mud” air ialah air yang dapat ditakung dengan kedua-dua telapak tangan orang lelaki bersaiz sederhana yang diletakkan bersama. Ia menyamai kuantiti air sebuah botol air mineral bersaiz kecil (600-700ml). Para ilmuan menyatakan satu “mud” bukanlah batas maksima penggunaan air wudhu’, tetapi menunjukkan sifat hemah penggunaan air oleh Rasulullah SAW. Jumlah ini hendaklah sama-sama kita renungi dalam suasana berwudhu’ masa kini yang menggunakan air paip yang mengalir deras, di mana jumlahnya jauh lebih banyak dari satu “mud”.

So in short, kita nak berwudhu. Wudhu itu meratakan air kepada anggota-anggota tertentu beserta dengan niat. Take note on the word 'meratakan' bukan 'memandikan'. So kat situ jelas tak guna banyak air. Sebabkan kita guna banyak airlah, toilet di russia basah ketika kita ambil sembahyang, dan akhirnya menimbulkan kemarahan cleaner di bangunan belajar. Bukankah itu contoh yang buruk bagi mereka?

4. Hari keempat : Usrah - bulatan gembira yang kalau takde, haih, tak tahulah apa nak jadi. Super energy booster straight dari langit! Ecewah! Then, siapkan frosting keempat-empat kek. Malamnya, kemas rumah besar-besaran.

Tips : Again, apa yang tak pakai selalu or in fact tak pernah pakai, sila give away or buang. Rumah yang bersarang adalah punca banyak penyakit, (or lalat, hehe)

Ini lah hasil-hasil The Weekend 4 Cake Project :-



Red Velvet Cake #1


Red Velvet Cake #2


Red Velvet Cake #3


Red Velvet Cake #4


5. Hari kelima : in sha Allah planning nye : siapkan satu blog post , study heart sound dan menyambung hafazan tertunda. Oh lagi satu : ajar housemate buat kek!!~

Tips : untuk memastikan bacaan Quran kita betul di tempat yang tiada option untuk ada ustaz or ustazah untuk bertalaqqi, boleh dengar bacaan di Quran reciter, dan kemudian minta kawan checkkan bacaan. Jangan mulakan hafazan dengan bacaan yang salah. Sebab once dah salah, sukar nak diubah. Yang bertambah bestnye Quran reciter ni adalah dia ada memorization tool. Go check it out, nak explain panjang nanti. eheh! 



Untuk record pergerkan hafazan, boleh guna Quran tracker.


Astaghfirullah. Sebenarnya plan asal nak blog tentang benda paling best yang dishare dalam usrah semalam, and plannye nak tulis report ringkas as muqaddimah sahaja. Turns out report ringkas telah pun menjadi segmen tips kehidupan. Mungkin ada sebab terbaik Allah susun begini. Layan kan sahaja lah ye? ^__^




Sunday, December 16, 2012

Konsep bersangka baik

Salam wbt.

Salah satu perkara yang saya belajar sejak mengenali tarbiyyah adalah bersangka baik. Atau dalam bahasa arabnya husnuzhon.

Lawan kepada bersangka baik adalah bersangka buruk ataupun suuzhon.

Dalam realiti kehidupan, bersangka baik banyak diaplikasikan apabila berhadapan dengan situasi kurang menyenangkan. Ataupun apabila keadaan yang kita temui menimbulkan persangkaan di dalam hati.

Contoh situasi.

Petang semalam Arianna sangat kelaparan. Musim sejuk sering membuatkan Arianna kelaparan sehingga Arianna terpaksa memasak makanan seusai kelas pada waktu tengahari habis. Selalunya Arianna mampu menunggu sehingga waktu lewat petang untuk makan malam. Nasi panas beserta telur goreng dan kicap sudah cukup membuatkan Arianna kenyang alhamdulillah. Lalu pinggan dibawa ke dapur untuk dicuci. Erkk, terkejut Arianna melihat sinki di dapur dipenuhi air. Haisyhh ni mesti ada orang yang tak kutip sisa makanan di dalam sinki. Tersumbat sinki dibuatnya. Tak mengapalah, Arianna terus mengutip sisa yang tertinggal. Air pun bergerak laju. Arianna pun mencuci pinggannya dengan senang hati.

Esok paginya, ketika semua orang bergegas bersiap ke kelas, Arianna ternampak Jaja mencuci pinggan tanpa membuang sisa makanan ke dalam tong sampah terlebih dahulu. Selesai mencuci pinggan, Jaja tidak mengutip sisa yang terdapat di dalam singki dan membiarkan sahaja air tertakung. Arianna senyap.

Dalam hati Arianna, "takpelah, mungkin Jaja dah lambat tu. Dia lupa."Arianna sekali lagi mengutip sisa makanan dan membuangnya di dalam tong sampah.

Malam itu, selesai makan malam, sekali lagi Jaja kelihatan tidak membuang sampah ke dalam tong sampah dan sekali lagi membiarkan singki bertakung dengan air.

Hati Arianna terus bersangka baik, "Mungkin Jaja tak perasan air tu bertakung. Kan Jaja tak pakai cermin mata tu, rabun."

Tamat.

Sejujurnya, saya cukup TIDAK SUKA apabila bersangka baik dibuat begini.  Saya ulang semula, TIDAK SUKA!. Maksudnya kita bersangka baik diatas sangkaan-sangkaan juga. Mengapa? Kerana dalam hati kita masih tidak selesai isu tersebut. Bayangkan jika beberapa ketika setelah kejadian di atas berlaku, sekali lagi Arianna melihat Jaja membiarkan air di singki bertakung, dan ketika itu iman Arianna di tahap yang sangat rendah. Boleh jadi Arianna akan melampiaskan kata-kata yang kurang enak "eh, Jaja, mak bapak kau tak pernah ajar ke buang dulu sisa makanan dalam tong sampah?!! Asik tersumbat je sinki tu lepas kau guna! Aku je yang asik asik kena kemaskan. Aku aku aku. Penat la!!" Kan haru.



So how?

Konsep bersangka baik yang saya imani adalah, pertamanya seek first to understand. Jika bertemu dengan situasi kurang menyenangkan, selesaikan terus isu tersebut dengan berterus terang. Tanya kenapa si polan berbuat demikian. Kalau nyata salah di mata anda, terangkan mengapa. Dalam banyak keadaan, si polan itu tidak tahu pun perbuatannya mengundang sangkaan buruk di hati anda. 

" Jaja, selalu kalau basuh pinggan, Jaja buang dulu tak sisa dia dalam tong sampah?"
" err, tak, kenapa? kena buang dulu ye? nanti waktu basuh nanti dia turun la dalam lubang tu kan?"
" ohh, tak, sebenarnya kalau yang besar-besar tu dia tak muat nak lalu, nanti dia tersekat then nanti air bertakung. dulu abah Arianna selalu pesan, buang dulu semua sisa dalam pinggan ni, baru basuh pinggan, takdelah sinki tersumbat nanti, nak cuci pun senang" dengan suara paling lembut sambil tersenyum Arianna menerangkan.
" hee.. okay, baik Arianna! thanks tegur kita~"

Nampak macam sangat illogical kalau orang tak tahu yang kita kena buang dulu sampah before basuh pinggan. Common sense kan tu? Tapi jangan terkejut kalau saya kata saya dah banyaak jumpa orang yang tak buang dulu sisa tu. It goes to show that apa yang kita rasa common sense tu, kadang-kadang bukan common sense pada orang lain. 

Sekarang selepas penjelasan dibuat, datangnya fasa bersangka baik. Untuk mengubah tabiat, bukannya mengambil satu saat, mahupun satu hari. Ada harinya Jaja masih terlupa untuk membuang sisa makanan terlebih dahulu. Apabila Arianna melihatkan perkara ni, terus Arianna menenangkan hatinya, "Jaja dah tahu, maybe dia terlupa aja". Arianna pun kadang-kadang akan ingatkan semula Jaja jika Jaja kelihatan sudah lupa untuk berbuat demikian.

:)

Sungguh penat untuk selalu kena bersangka baik. Erkk, boleh ke cakap macam tu? 
To tell you the truth, sudah banyaaak kali orang datang kepada saya dan mengadu tentang masalah mereka dan keluar perkataan ini,

"saya dah banyak kali sangka baik dengan dia. takkan dia tak faham-faham!"

In the very first place, orang yang anda marah atau tak puas hati tu, tak tahu pun yang awak mempunyai sangkaan atas dia! macam mana lah dia nak faham. betul tak? Dan tambahan lagi, dia tak suruh pun anda bersangka baik terhadap dia. Penat diri anda sendiri sahaja.

Kalau anda rasa tak adil untuk anda, apatah lagi untuk dia. Pada dia, dia tak buat salah, dia tak tahu pun dia buat salah. tiba-tiba sahaja dia dimarahi. adil tak? Islam itu agama nasihat. Even nasihat kecil pun adalah satu sedekah.

Kenapa kita memilih untuk menyemakkan hati kita dengan segala macam persangkaan? 

Dan bila kita tadabbur quran pun, kita encounter ayat ni,

Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. (Al-Hujurat : 12)

Terus terang adalah jalan mudah menyelesaikan banyak masalah. Ini antara prinsip yang sangat saya pegang.

Panjang-panjang ni tulis, takut terlepas pandang point yang saya nak sampaikan.

Kesimpulannya :-
1. Bersangka baik atas sangkaan; atau bersangka baik dengan kejelasan. yang mana satu pilihan anda?
2. Never  EVER rely on the word common sense. Sebab setelah hidup selama 22 tahun yang singkat ini, saya dah banyak kali jumpa perkara yang orang kata common sense tapi pada orang lain, tak tergolong dalam common sense nye pun. jadi untuk kesejahteraan umat manusia, sila jangan assume semua manusia mempunyai common sense yang sama. ingat bahawa sensitiviti manusia berlainan. jika ada masalah, terangkan. full stop.

istighfar. istighfar. istighfar. semua yang saya tulis ini hanyalah pandangan peribadi saya yang lemah dan sentiasa melakukan kesalahan. cuma apa yang saya rasa terbaik untuk diri saya. jika rasa ianya tidak applicable, silakan cari cara yang lain. *senyum*

Selamat hidup dengan hati yang lebih ringan dan lebih besar insyaAllah. kita keluarkan sangkaan-sangkaan dalam hati kita dan buatkan hati kita lebih besar. in sha Allah semuanya akan lebih baik. optimis :)