Friday, December 31, 2010

Hutan Terbakar

bismillah.

saya tak kisah kalau ramai yang dah pernah dengar analogi ni.
tapi sebab saya suka, jadi saya share.
benda kita suka, haruslah share.

alkisah, ada satu hutan terbakar.
maka datanglah bomba2 bersama pasukannya memadamkan api yang sangat marak itu.
lama selepas itu, alhamdulillah api di hutan berjaya dipadamkan, maka bermula usaha menyelamatkan mangsa2 kebakaran.
okay, nak diceritakan ada dua orang fireman tu, mereka berjalan dan berjalan maka tibalah mereka di sebatang sungai.
mereka decide singgah sebentar untuk rehat mengumpul tenaga semula.

fireman 1 : mukanya hitam berdebu dek kerana debu2 kebakaran melekat di mukanya.
fireman 2 : bersih berbanding kawannya a.k.a tak hitam pun la. (maybe muka dia kering sangat, debu pun tak boleh nak melekat, allahualam)

apa agaknya yang mereka buat once sampai di sungai?

seorang pergi basuh muka. dan seorang lagi tidak, dia lepak2 bertenggek di batang sungai.

yang pergi membasuh muka = fireman 2
yang x basuh muka = fireman 1


faham tak kenapa jadi camtu?

...

faham kan?

Kalau tak faham, cakap tau?

malam2 new year ni, sila banyak berfikir =)











p.s: jazakillah khayr buat yang share analogi ni dengan saya. Allah susun supaya awak 'tarik' saya yang tengah nak jatuh ni. semoga Allah bersama awak, dalam susah awak. dalam senang awak. dan sentiasa jangan awak lupa, Allah itu dekat. Allah itu dekat. Allah itu dekat.

Thursday, November 4, 2010

say subhanallah!


salam wbt.

it is amazing how Allah created us to be so similar as to having hand, head and legs,
yet so different in the way we think and behave.

say subhanallah!

and through these differences we are all given an opportunity to reach out to people using our own unique way.

so find your inner quality, express and reach out.

!be creative!

now, go on, click away~!








(they contain just some random thoughts. take what's good n leave the rest. so filter it first! remember, based all your thoughts and thinking in accordance to the Quran n sunnah first!)




Wednesday, October 13, 2010

Betul ke tak ni?

pelik tak bila satu hari kita tengok burung minum air coca-cola?
atau pelik tak bila lembu tengok wayang?

pelik kan tapi mungkin je nak berlaku.
dan bila itu berlaku, dan ada di mana-mana, kita pun akan terbiasa.
dan yang "pelik" tadi dah jadi "biasa"

tapi perkara yang "biasa" tetap tak merubah apa yang "betul", dia cuma... "biasa"..

sebab sebetulnya burung minum bukannya dari coca-cola.burung tu boleh mati kalau minum selalu. sebab sebetulnya dia minum air yang bersih yang dia boleh dapat from natural sources.
sama dengan lembu. tugas dia bukan tengok wayang. tugas dia ragut rumput, produce susu, membiak,etc.. bila dia dah mula masuk wayang, maka dia tak buat tugas dia, maka itu salah bukan?. tapi kalau itu "biasa", ape kita nak cakap lagi kan.

_____________________




pernah tak terfikir ape perasaan orang yang takde tangan?

tapi ada dua jenis kan?

satu, yang memang takde tangan sejak lahir. dua, yang takde tangan due to accident, or penyakit yang menyebabkan tangan dipotong. maka sebelum ini dia pernah merasa adanya tangan.

ape beza dua-dua ni.

orang yang pertama, takkan rasa susah yang amat sangat sebab sejak lahir pun tak pernah rasa nikmat pakai tangan. jadi, sejak lahir memang biasa buat kerja pakai tangan. tak tahu pun ape bestnya pakai tangan. cuma mungkin dia akan jeles bila tengok orang lain senang ada tangan.

orang yang kedua, mungkin perlu adaptasi sewaktu mula-mula takde tangan. rasa macam mana susahnya nak butang baju, macam mana nak angkat barang,etc.

yang "betul" di sini adalah = mempunyai kedua-dua tangan
tapi sebab dah biasa takde tangan, perkara itu akan jadi "biasa" buat mereka.

sekali lagi, perkara yang "biasa" tetap tak merubah apa yang "betul"


__________________






kalau sebetulnya manusia hidup berbaju, kenapa dibuka-buka?

kalau sebetulnya yang ditebuk hidungnya adalah lembu, kenapa manusia pun nak tebuk jugak?
kalau sebetulnya yang diminum tu air bersih, kenapa nak minum air taraf longkang?

nak buat macam mana kan, "orang lain pun buat, nanti pelik la aku tak buat"
kene la aku pun buka situ sini, kena la aku tebuk gak hidung aku, kena la gak aku minum air "tu", longkang pun longkang la.. janji cool..



______________________



sebetulnya macam mana ye?


betulkan yang biasa dan biasakan yang betul

susah?

biasa la,

sebab tu kene saling berpesan-pesan kepada kebenaran

tapi,

orang kutuk-kutuk segala, haisyh~

sebab tu la Allah pesan lepas tu,

saling berpesan kepada kesabaran.




74:7 dan kerana tuhanmu, bersabarlah

Monday, October 4, 2010

Asr

Demi masa.

It's not about the time that we had wasted.

It's about TIME THAT IS RUNNING OUT.

Just like the asar time.

When the dawn is starting to set.

And the sun is already at the horizon.

Preaparing to give way to the moon.

Blanketing the world with darkness.

Are we ready yet.

Are we ready yet.

Are we ready yet.

For the day when there is no help but Allah.

Tick.Tock.Tick.Tock.

Time is running out.

And we are all in the state of loss.

Except..

iman. amal soleh.saling berpesan utk kebenaran.saling berpesan untuk kesabaran.



may we be among the exceptions.

amin

Friday, October 1, 2010

Sunday, September 19, 2010

change of email

assalamualaikum and hi..
just to inform that from this day onwards my primary email and ym id is >>
nadhirah.fauzi@yahoo.com
sorry for the inconvenience..

nadhirah.

Monday, September 13, 2010

IF

Tuesday, August 10, 2010

Superhero KITA

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Allah panjangkan umur untuk once again mendaftar diri ke dalam madrasah tarbiah ramadhan.
Di mana segala tarbiah sepanjang sebelas bulan lalu di'bukti'kan, di'materialize', di'physicalized'(can't find the right word now)..



Ramadhan

Ramadhan tahun ini lain bagi saya sebab setelah bertahun2 berpuasa di rantauan, tahun ini most of ramadhan will be spent here in Malaysia,insyaAllah. (smile!!)

Rata-rata TV programmes dipenuhi dengan perbicaraan mengenai ramadhan. In short, banyak chit-chat tentang how to go through kelaparan-kehausan, diet ramadhan, how to get your kids to enjoy ramadhan and so on.

Rupa die macam negatif kan?

But there is one worth mentioning here, which saya suuuuka sangaaatt!!! of course. From a panel in one of the talkshow that i usually watch in the morning.




LET'S ENTER THE ADVENTUROUS JOURNEY OF .....RAMADHAN!!
(cakap dengan nada2 iklan koko crunch>> dan coklat pun jatuh mencurah-curah ke ladang gandum, dan jadilah ......KOKO CRUNCH!!)

We all do and we all know that hidup kita dipenuhi dengan cerita2 superheroes. Be it malaysia superheroes like hang tuah,jebat,cicakman, sehingga ke power rangers, superman, batman, and all the '...man' u can name.

Jadi use this concept in conquering ramadhan.

Be your own superhero. Unveil the superhero in you!!YEAH!!~

Superhero perlu kekuatan to battle the evil ( evil out there, evil inside you). Jadi kekuatan itu harus disiapkan. Dengan bangun qiamnya. Lengkap dengan bangun sahurnya. As parents, or kakak n abang, you should set an example to the younger ones. Bapak2 pun kene bangun awal teman the wives siapkan sahur. Boleh tak ultrafather? Kita yang dah besar2 ni kadang2 malas kan nak bangun sahur? Bangun, dan dapatkan pahala sunat bersahur. As a credit point to your strength. Kata nak jadi superhero kan? Lepas tu boleh subuh berjemaah kan. Alang2 satu bulan ni dah boleh bangun awal, nanti later2 pun boleh la teruskan betul tak, my superheroes out there?

(so, strength point= qiam+sahur+subuh berjemaah)

Then, what's next?

In this holy adventure, superhero bukan je tak makan n minum.

(Tak power la kalau itu je dia boleh buat kan?)

Abis tu ape lagi?

In order to win this fight successfully, superhero semua kena control anger, control mulut jangan cakap bukan2, nanti strength kurang kan. watch all his doings, jangan buat benda-benda tak berfaedah, lepas tu dia kena banyak tolong orang, give helping hands because this is a month of giving kan. banyak lagi la, kiranya puasa bukan sekadar menahan lapar dan dahaga, but much more to it.


Magic points!!

Haa... ada magic points lagi???.


Selalunya waktu pagi, kat sekolah ke, office ke mesti ada waktu makan pagi kan, or waktu rehat. around 10 am gituh rite?

Semua superheroes yang nak dapat magic points can do it easily dengan mengerjakan solat sunat dhuha. Tak lama pun kan. Kadang2 makan pagi lagi lama kot. Campur dengan borak2 kedai kopi dengan kawan2, dah brape minit tu?

(=sunat dhuha, amalkan!!)

Geng superheroes!!

Whoa.. superheroes pun ada geng ka?

Sape penah tengok ultraman? Die kan ada ultraman father, ultraman seven, ultraman daia, n macam2 lagi kan? Dia ada geng2 die. So sape geng2 kita sebenarnya?

Sila cari cerita superheroes KITA (=ISLAM). Do you know that the battle of Badar is in the holy month of Ramadhan. Talk about real superheroes!! Jom kita cari cerita2 ahlul badar yok!!

Superheroes perempuan pulak mcm mane???!!

Jangan tak tau, perempuan pun hebat kot!! WOOT!!WOOT!!

"Tangan yang menghayun buaian bisa menggoncang dunia"

1. Khadijah - the main backbone dalam perjuangan Rasulullah. Need i say more?

2. Asma abu bakar - berjalan jauh menghantar bekalan buat bapa dan Rasulnya biar perut mengandungkan anak. Hello, susah kot pregnant woman nak gerak jauh2? Subhanallah hebatnya!!

3. Nusaiba - perisai Rasulullah!!

Yang saya bagi ni nama2 famous, tak aci.. jom cari lagi biografi srikandi KITA!!

(=homework kan diri anda!!)


nampak tak macam mana senangnya kita nak tukar perspektif kita daripada





puasa-lapar-dahaga-letih-layu wal kuyu








to









kuat-bertenaga-battle-pejuang agama Allah dan Rasul.



at the end of the day, we don't want to be all layu n kuyu. Rugilah kita sekiranya di akhir puasa yang kita dapat hanyalah lapar n dahaga.


What a waste!!Tak mauu~


so,i hope it's clear to you~
practice it with your friend n family.


LEPAS TU, CREATE YOUR CUSTOMIZED VERSION OF SUPERHERO STORY??
SHARE WITH ME HOW YOU PLAN TO BATTLE THIS... BATTLE(ape ye word lain)
ok, dah jumpa... FIGHT THIS BATTLE??
what's your superhero story?



BOOSTER KIT!!

1. watch this 10 minutes short video click here

2. pictures to adorn your desktop

Thursday, July 22, 2010

Time

Bismillah..

Ye, itulah die.. procrastination.. bila nak letak part 2 pun tak tau(prefer previous post).

Kalau sampai bila2 pun saya tak letak part 2, pliz find all the 12 sisters n korek2 from them okay?..

Holiday

Cerita cuti kali ni memang different. Referring to MMAians I suppose. Browsing thru status fb yang memenuhi home.. mesti ada talk2 about A**.. alhamdulillah, saya tidak senasib mereka sbb dari awal memang saya tak suka beli tiket flight pakai orang tengah.. tapi balik seorang la pulak (bajet independent). Tapi susunan Allah tu kan sangat cantik kan. Sebabnye sepatutnya saya duduk sebelah orang lelaki, tapi bcoz of ade org nak change2 tempat duduk, nak duduk with family semua.. at last, orang yang duduk sebelah saya adalah seorang perempuan. Tengok macam kecil je adik ni. Tadi nampak la dia ramai2 dengan kawan2 dia kat airport cairo.. macam budak 1st year.. sebab pasang2 telinga terdengar conversation macam 1st year. Tapi tak tahu la dari mana.

Kalau saya yang dulu, jangan harap la nak bertegur sapa ramah mesra selagi dia tak tegur dulu. Tapi mana boleh lepas peluang kan? Alhamdulillah adik ni pun dah disentuh rupanya. Dari bumi Poland rupanya. Alhamdulillah. Banyak juga bincang2, melayan soalannya juga. Betul la katanya 1st year. Duduknya di Malaysia pun dekat sahaja.



Dapat kawan baru.


Ukhti, kalau panjang umur, kita berjumpa lagi ye ?


Smile. = )

Sunday, July 4, 2010

I felt it (part1)

26 Jun 2010

Train departure time : 8pm

3.30am : siap pack the last cupcake utk rehlah sisters Moscow 2010

9.30am : siapkan tugasan perumpamaan n sirah sahabat (tu pun simpan dlm ipod to be read inside the train)

12.30 pm: to spartiv to sent cupcakes

1.10 pm : arrived in spartiv, zohor

2.00 pm : tak larat nak balik, tertidor di spartiv yg redup lagi tenang..

3.00 pm : kelam kabut balik bilik, TAK KEMAS beg lagi

4.00pm : KELAAAAMMMMM KABUUUTTTT

6.10pm: keluar bilik

7.00pm: stesen paveletskaya

8.00 pm: departure to Volgograd by train


2 July 2010

2.30 pm : Orang jalan cepat2, langgar2 beg baju kita and the sea of people in the underground train tells me I’m back in Moscow>>>. Urghhhh n I soooo miss Volgograd and its warmth (Qalam, sisters, people….. not the blaring hot sun… hehe.. dan bukan MAN jugak.. entah siapa la hari2 gi MAN tu, org volgo pun tak pi).. rupa-rupanya Moscow ni sejuk rupanya…





Buat penghuni Qalam,

Yang kini telah meninggalkan tanah soviet buat selamanya,

Sungguh kami di Moscow merindui setiap saat bersama antunna,

Subhanallah, bumi Volgograd dan penghuninya banyak mengajar saya.

Hurm.. banyak

Tertampar, jangan cerita.. baaaannnyyaaakkk sangat.

Untuk saya yang jahil apa itu ukhuwwah,

Mungkin di situlah saya tahu,

Mungkin itulah dia,

Ye ke?

Saya rasa ye,

Because,

I felt it

= )



ps: I love you

ps2: I don’t know what to tell, and mostly where to begin, for that is why I named this part 1. May Allah give me will and time to share the story about the rest of the journey.

Sunday, June 13, 2010

DONE!

Alhamdulillah

Praise be to Allah.
For without him i may not be able to complete my third year smoothly.
Had 4 exams starting from Pharmacology on the 1st, Pathology on the 5th, General Surgery on the 8th and Internal Disease on the 11th.
I'm actually 3 days late in posting this entry. I think this is my 5th time in attempting to complete this entry since the 11th.
Now it's time to work,work,work nadhirah.

From past experiences holidays will past just like a breeze if you do not plan it wisely. Muslims are people who plan their time wisely (Harishun 'Ala Waqtihi)




These are some interesting items that i had 'bookmarked' firstly for myself, n to share with you. All the titles below had been linked for your convenience. So all you have to do is just click on it.



WATCH IT!!

WHITE GIRL (LINKED FROM IZZATI AZMIN'S BLOG)

-about a white girl who moved into a muslim community-
-though it's a bit hard to understand as the English is SOOOO thick-
-contain 9 part-

INSPIRED BY MUHAMMAD


- a very refreshing campaign about our beloved Prophet p.b.u.h-
-LOVE IT!!-
- a series of video with different topics such as: women rights, environment, health, human right-
- here is the trailer-
-enjoy-



THINK OUTSIDE THE TRIANGLE
(BOXES ARE BORING)
BE INSPIRED

-how cute (^_^)-



- a really nice read-
-inspired from the recent incident on the Mavi Marmara-
-little snippets from the article as a sneak peak:

"Mana Allah kamu? Mana Muhammad kamu?” Dia menjerit kuat.“Lihat semua, inilah dia orang Islam yang hina. Percaya kepada yang tiada. Percaya kepada yang tidak berguna!” Pekedai tadi memandang sekeliling.
“Kami telah menawan Palestin 62 tahun. Dan sepanjang waktu itu, entah berapa kali kami telah mendengar laungan nama Allah dari mulut mereka. Tetapi tetap kami yang berkuasa. Hari ini, semua yang mati itu, semuanya menjerit nama Allah di hujung nyawa mereka, tetapi tetap kami berdiri di sini menawan kamu semua.”

“Dan ketahuilah, masih ada lagi tenteraku yang sedang berbaris di hadapan istanaku untuk ke mari. Sesungguhnya, aku benar-benar mengotakan janji. Inilah dia kekuatan Tuhanku. Inilah dia warisan Rasulku. Sungguh, Dia tersangat mulia, tidak perlu turun sendiri untuk berurusan dengan manusia sepertimu. Sungguh, Rasulullah itu tersangat mulia, tidak perlu bangkit dari kubur untuk menguruskan kamu. Aku, hamba-Nya dan ummat kepada baginda, sebagai wakil menjalankan hukumNya dan membela ummat baginda.” Mata Al-Mu’tasim membesar.

-take time to browse other title, like: BULAN



LISTEN TO IT!!

-one of my most listen to online murabbi!-

pakcik nouman!!

-makes u want to learn arabic language more than ever-

for list of his lectures visit Halal Tube
or just click here

well, all above activities requires you to have a laptop in front. and laptops are BORING!. Head out for some air n maybe have yourself a little picnic.



Had a picnic today at the highest ground on Moscow today. Subhanallah the view is beautiful n there's a flowing stream underneath where u can find drink water straight from it. Here is something you might want to think upon while having yourself a little picnic

surah ibrahim verse 24-25

“Have you not considered how Allah presents an example, [making] a good word like a good tree, whose root is firmly fixed and its branches [high] in the sky? It produces its fruit all the time, by permission of its Lord. And Allah presents examples for the people that perhaps they will be reminded.” 14:24-25





now what's your ideas for this holiday?
share it with other readers by commenting below okay?


Thursday, June 10, 2010

kindness









for a while it slipped my mind












that our sense of justice can lead us to injustice. and that we should always repel evil with good. that is my moral responsibility in front of God. n i, for the millionth time had went beyond that limit. n for that i'm truly sorry ya Allah.



42:43: Tetapi orang yang bersabar dan memaafkan,sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diutamakan

Sunday, May 30, 2010

Pengkhianat

CHOOSE THE RIGHT FRIEND









as syaitan will use the wrong one as a TOOL to make us go astray
25:28-29

Monday, May 3, 2010

Generous Peace - Kareem Salama ( with lyrics )





I see you making those faces
Trying as best to break my nerve
But I’m calm to the face anger and I don’t reply to the ugly words
If They ask me why I’m silent, they say in this world you got to take respect
I say "Gentleman, I'm like incense. The more you burn me, the more I'm fragrant"

Chorus: We can fight but we don’t need to fight tonight yeah we put out the fire
If I’m gonna fight, then I fight for what’s right, let’s go on a little higher
Cuz I was grown u see and I was raised to be, I lace the lines of these times
With generous peace

There's a thin line between virtue and fear, though they look alike
Both demanding restraint and it's enough that I know where it stands in line
I'm not scared of you; I'm scared of me, and I live by controlling my fool
'Cause you're a fool enough for the both of us, but I still try to find the good in you

Chorus

I know it's hard to listen to the words you just can't stand
It's gonna take more than a fist to enlighten an ignorant man
And don't you see how we fear the patient eyes of a lion?
And don't you see how we fear those lions in their silence?

Chorus