Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

Hutan Terbakar

bismillah.

saya tak kisah kalau ramai yang dah pernah dengar analogi ni.
tapi sebab saya suka, jadi saya share.
benda kita suka, haruslah share.

alkisah, ada satu hutan terbakar.
maka datanglah bomba2 bersama pasukannya memadamkan api yang sangat marak itu.
lama selepas itu, alhamdulillah api di hutan berjaya dipadamkan, maka bermula usaha menyelamatkan mangsa2 kebakaran.
okay, nak diceritakan ada dua orang fireman tu, mereka berjalan dan berjalan maka tibalah mereka di sebatang sungai.
mereka decide singgah sebentar untuk rehat mengumpul tenaga semula.

fireman 1 : mukanya hitam berdebu dek kerana debu2 kebakaran melekat di mukanya.
fireman 2 : bersih berbanding kawannya a.k.a tak hitam pun la. (maybe muka dia kering sangat, debu pun tak boleh nak melekat, allahualam)

apa agaknya yang mereka buat once sampai di sungai?

seorang pergi basuh muka. dan seorang lagi tidak, dia lepak2 bertenggek di batang sungai.

yang pergi membasuh muka = fireman 2
yang x basuh muka = fireman 1


faham tak kenapa jadi camt…

say subhanallah!

salam wbt.
it is amazing how Allah created us to be so similar as to having hand, head and legs, yet so different in the way we think and behave.
say subhanallah!
and through these differences we are all given an opportunity to reach out to people using our own unique way.
so find your inner quality, express and reach out.
!be creative!
now, go on, click away~!

MY HALAL KITCHEN

1000 GOOD DEEDS

OWH SO MUSLIM!

THE GOOGLY GOOEYS (they contain just some random thoughts. take what's good n leave the rest. so filter it first! remember, based all your thoughts and thinking in accordance to the Quran n sunnah first!)



Betul ke tak ni?

pelik tak bila satu hari kita tengok burung minum air coca-cola?
atau pelik tak bila lembu tengok wayang?

pelik kan tapi mungkin je nak berlaku.
dan bila itu berlaku, dan ada di mana-mana, kita pun akan terbiasa.
dan yang "pelik" tadi dah jadi "biasa"

tapi perkara yang "biasa" tetap tak merubah apa yang "betul", dia cuma... "biasa"..

sebab sebetulnya burung minum bukannya dari coca-cola.burung tu boleh mati kalau minum selalu. sebab sebetulnya dia minum air yang bersih yang dia boleh dapat from natural sources.
sama dengan lembu. tugas dia bukan tengok wayang. tugas dia ragut rumput, produce susu, membiak,etc.. bila dia dah mula masuk wayang, maka dia tak buat tugas dia, maka itu salah bukan?. tapi kalau itu "biasa", ape kita nak cakap lagi kan.

_____________________




pernah tak terfikir ape perasaan orang yang takde tangan?

tapi ada dua jenis kan?

satu, yang memang takde tangan sejak lahir. dua, yang takde tangan due to accident, or pen…

Asr

Demi masa.

It's not about the time that we had wasted.

It's about TIME THAT IS RUNNING OUT.

Just like the asar time.

When the dawn is starting to set.

And the sun is already at the horizon.

Preaparing to give way to the moon.

Blanketing the world with darkness.

Are we ready yet.

Are we ready yet.

Are we ready yet.

For the day when there is no help but Allah.

Tick.Tock.Tick.Tock.

Time is running out.

And we are all in the state of loss.

Except..

iman. amal soleh.saling berpesan utk kebenaran.saling berpesan untuk kesabaran.



may we be among the exceptions.

amin

CUPPA by YummyTummy

IF

Superhero KITA

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah

Allah panjangkan umur untuk once again mendaftar diri ke dalam madrasah tarbiah ramadhan.
Di mana segala tarbiah sepanjang sebelas bulan lalu di'bukti'kan, di'materialize', di'physicalized'(can't find the right word now)..



Ramadhan

Ramadhan tahun ini lain bagi saya sebab setelah bertahun2 berpuasa di rantauan, tahun ini most of ramadhan will be spent here in Malaysia,insyaAllah. (smile!!)

Rata-rata TV programmes dipenuhi dengan perbicaraan mengenai ramadhan. In short, banyak chit-chat tentang how to go through kelaparan-kehausan, diet ramadhan, how to get your kids to enjoy ramadhan and so on.

Rupa die macam negatif kan?

But there is one worth mentioning here, which saya suuuuka sangaaatt!!! of course. From a panel in one of the talkshow that i usually watch in the morning.




LET'S ENTER THE ADVENTUROUS JOURNEY OF .....RAMADHAN!!
(cakap dengan nada2 iklan koko crunch>> dan coklat pun jatuh mencurah-curah ke ladang gand…

Time

Bismillah..Ye, itulah die.. procrastination.. bila nak letak part 2 pun tak tau(prefer previous post).Kalau sampai bila2 pun saya tak letak part 2, pliz find all the 12 sisters n korek2 from them okay?..HolidayCerita cuti kali ni memang different. Referring to MMAians I suppose. Browsing thru status fb yang memenuhi home.. mesti ada talk2 about A**.. alhamdulillah, saya tidak senasib mereka sbb dari awal memang saya tak suka beli tiket flight pakai orang tengah.. tapi balik seorang la pulak (bajet independent). Tapi susunan Allah tu kan sangat cantik kan. Sebabnye sepatutnya saya duduk sebelah orang lelaki, tapi bcoz of ade org nak change2 tempat duduk, nak duduk with family semua.. at last, orang yang duduk sebelah saya adalah seorang perempuan. Tengok macam kecil je adik ni. Tadi nampak la dia ramai2 dengan kawan2 dia kat airport cairo.. macam budak 1st year.. sebab pasang2 telinga terdengar conversation macam 1st year. Tapi tak tahu la dari mana. Kalau saya yang dulu, jangan harap …

I felt it (part1)

26 Jun 2010Train departure time : 8pm3.30am : siap pack the last cupcake utk rehlah sisters Moscow 20109.30am : siapkan tugasan perumpamaan n sirah sahabat (tu pun simpan dlm ipod to be read inside the train)12.30 pm: to spartiv to sent cupcakes1.10 pm : arrived in spartiv, zohor2.00 pm : tak larat nak balik, tertidor di spartiv yg redup lagi tenang.. 3.00 pm : kelam kabut balik bilik, TAK KEMAS beg lagi4.00pm : KELAAAAMMMMM KABUUUTTTT6.10pm: keluar bilik7.00pm: stesen paveletskaya8.00 pm: departure to Volgograd by train
2 July 20102.30 pm : Orang jalan cepat2, langgar2 beg baju kita and the sea of people in the underground train tells me I’m back in Moscow>>>. Urghhhh n I soooo miss Volgograd and its warmth (Qalam, sisters, people….. not the blaring hot sun… hehe.. dan bukan MAN jugak.. entah siapa la hari2 gi MAN tu, org volgo pun tak pi).. rupa-rupanya Moscow ni sejuk rupanya…



Buat penghuni Qalam, Yang kini telah meninggalkan tanah soviet buat selamanya, Sungguh kami di Moscow…

DONE!

Alhamdulillah

Praise be to Allah.
For without him i may not be able to complete my third year smoothly.
Had 4 exams starting from Pharmacology on the 1st, Pathology on the 5th, General Surgery on the 8th and Internal Disease on the 11th.
I'm actually 3 days late in posting this entry. I think this is my 5th time in attempting to complete this entry since the 11th.
Now it's time to work,work,work nadhirah.

From past experiences holidays will past just like a breeze if you do not plan it wisely. Muslims are people who plan their time wisely (Harishun 'Ala Waqtihi)




These are some interesting items that i had 'bookmarked' firstly for myself, n to share with you. All the titles below had been linked for your convenience. So all you have to do is just click on it.



WATCH IT!!

WHITE GIRL (LINKED FROM IZZATI AZMIN'S BLOG)

-about a white girl who moved into a muslim community-
-though it's a bit hard to understand as the English is SOOOO thick-
-contain 9 part-

INSPIRED BY MUHAMM…

kindness

for a while it slipped my mind












that our sense of justice can lead us to injustice. and that we should always repel evil with good. that is my moral responsibility in front of God. n i, for the millionth time had went beyond that limit. n for that i'm truly sorry ya Allah.



42:43: Tetapi orang yang bersabar dan memaafkan,sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diutamakan

Generous Peace - Kareem Salama ( with lyrics )

I see you making those faces
Trying as best to break my nerve
But I’m calm to the face anger and I don’t reply to the ugly words
If They ask me why I’m silent, they say in this world you got to take respect
I say "Gentleman, I'm like incense. The more you burn me, the more I'm fragrant"

Chorus: We can fight but we don’t need to fight tonight yeah we put out the fire
If I’m gonna fight, then I fight for what’s right, let’s go on a little higher
Cuz I was grown u see and I was raised to be, I lace the lines of these times
With generous peace

There's a thin line between virtue and fear, though they look alike
Both demanding restraint and it's enough that I know where it stands in line
I'm not scared of you; I'm scared of me, and I live by controlling my fool
'Cause you're a fool enough for the both of us, but I still try to find the good in you

Chorus

I know it's hard to listen to the words you just can't stand
It's gonna take more than a fist to en…