Thursday, January 31, 2013

Kapal layar : Sebuah tadabur alam


Salam wbt.

Bismillah.

Pantai dan laut. Antara tempat yang diminati untuk dilawati tiap kali pulang ke tanah air. Ada banyak bangunan dan tempat yang kita lawati setiap kali bercuti. Tapi untuk saya, terbukti setiap kali, berinteraksi dengan alam itu yang paling diminati.

Minda terbawa jauh kepada jaulah di bumi andalusia, Spain dan Portugal cuti musim sejuk lepas. Setelah berhari-hari menghadap bangunan yang hebat seperti Masjid Besar Cordova dan Al-Hambra, ternyata hati kami paling gembiiiiraaa sekali ketika melihat hidupan laut yang pelbagai di Oceanarium dan ketika menghirup udara segar cliff yang curam di Cabo da Roca, the westernmost end of Europe.

[kredit]
Berinteraksi dengan alam. Dan kini kaki ini berada di pantai. Ditemani air laut yang sentiasa menjadi teman setia si pantai. 

Beberapa catamaran sedang berlayar di lautan. Membelah air laut yang tenang. Layarnya tegak menentang sang angin. Sesekali sang pengemudi menukar arah layar mengikut rentak tiupan angin.

Teringat kepada sepotong kata-kata. Tak ingat di mana mendengarnya. 

"Manusia ibarat pengemudi kapal. Kita tidak boleh mengubah arah angin. Tapi kita boleh mengawal layarnya"

Cabaran hidup. Datang dari pelbagai arah. Dan datang dengan pelbagai bentuk. Ada orang diuji dengan kelaparan. Ada orang diuji dengan kekayaan. Ada orang diuji dengan PERANGAI orang.

Dan datangnya bukan diminta. Apatah lagi boleh dikawal.

Tapi yang pasti kita boleh mengawal reaksi kita, respon kita, tindakan kita keatas segala cabaran yang dIhidang.

Seorang pengemudi kapal. Tujuan akhirnya adalah ke pelabuhan/jeti yang tertentu. Maka mengharungi lautan itu satu kemestian baginya. Tanpa angin, tidak bergeraklah sebuah kapal layar. Namun angin itu jugalah yang menjadi sebuah cabaran apabila ia berubah arah, ditambah pula jika kelajuannya tinggi. 

Mampukah si pengemudi melawan kuasa Tuhan yang meniupkan angin tersebut? 
Namun Tuhan itu jugalah yang memberi ilham, hikmah dan kebijaksanaan untuk si pengemudi agar mampu mengawal layarnya. 

Seorang manusia yang bijak akan terlebih dahulu mempelajari ilmu mengemudi kapal layar sebelum turun ke laut. Ketika mengharungi lautan, dia tidak akan marah pada sang angin yang berubah arah. Ya, dia akan kecewa, dia akan geram! Tapi dia tidak akan mengoyak layarnya, tidak akan menterbalikkan kapalnya, apatah lagi terjun ke dalam laut. Dia akan bijak untuk mengubah arah layar, atau dia akan bijak untuk menurunkan layar sebentar. Statik sebentar di atas laut, sementara menunggu sang angin meredakan lajunya.

Mengharungi hari demi hari dalam hidup, selalu kita akan berjumpa situasi yang pelik. Tak semena-mena kita dimarahi. Walau kita tak buat salah apa pun. Tak sangka-sangka kita kecelakaan. Walau kita dah berhati-hati sangat. Tak pernah diduga akan jatuh dengan teruk. Apabila kita menyangka asas kita kukuh dan kita sudah melangkah penuh yakin. 

Tapi kita kena bijak untuk terlebih dahulu mempelajari ilmu menghadapi situasi yang pelbagai itu. 
Sabar. 
Tenang. 
Kembali pada Tuhan. 
Ambil masa untuk bernafas. Agar otak penuh bertenaga untuk berfikir.
Bertanya pada yang arif. 
Semua itu Allah dah ajar di dalam Al-Quran. Dan diteladankan melalui Nabi Muhammad SAW.

Dan kita sendirilah yang perlu belajar untuk mengaplikasikannya di dalam detik-detik seharian. 

Dan itulah sebenarnya yang paling susah. Kan? Haihhh~
Kerana bila musibah menimpa, melatah yang mendahului. 
Melatah dalam kata-kata, melatah dalam perbuatan, melatah dalam tindak balas.
Bukannya sabar yang didahului.
Bukan ketenangan yang didahului.
Bukan kembali pada tuhan yang didahului.
Bukan.

Maka jadilah dia manusia yang tidak pandai mengemudi.

Dan habislah kapal yang disalahkan. Tiang disalahkan. Air laut yang disalahkan. Angin yang disalahkan. Paling teruk, apabila si ikan di laut juga disalahkan. Bukan kita tak biasa mendengar orang mengungkit dan mengaitkan yang entah apa-apa apabila musibah menimpa.

Maka, marilah kita bertindak bijak dan mari menjadi pengemudi yang baik.
Pengemudi di lautan hidup yang sementara.
Kerana insyaAllah Jannah yang ditujui itu akan kekal selamanya :)

[kredit]









Wednesday, January 23, 2013

Hari-hari Dalam Hidupku


Bismillah.

Salam wbt.
Buku tulisan Zainab Al-Ghazali ni sudah lama masuk di dalam 'to read' list. Akhirnya pada tahun akhir pengajian di Russia berjaya juga dibaca. It is certainly a page turning book. Buku ini mengisahkan perjalanan hidup Zainab Al-Ghazali dengan bertumpukan kisah menjelang Zainab Al-Ghazali hendak dipenjarakan dan kisahnya sepanjang dipenjarakan.

Disclaimer : Post kali ini bukan bertujuan untuk menceritakan sinopsis buku hari - hari dalam hidupku. Saya hendak menceritakan beberapa point yang sangat terkesan di hati daripada kisah Zainab Al-Ghazali in sha Allah.

Siapa?

Beliau adalah wanita yang menubuh dan memimpin Jamaah Muslimat di Mesir. Beliau akhirnya memberi baiat kepada Imam Syahid Hassan Al Banna dalam menggembleng tenaga beliau dan Jemaah Muslimat ke arah menegakkan hak hakimiyyah Allah di muka bumi.

Fikir-fikirkan!

1. Hafalan Al-Quran

Ketika beliau ditangkap, beliau hanya sehelai sepinggang. Tanpa pakaian lain apatah lagi peralatan lain.  Kerana tiada mushaf quran bersamanya, Zainab Al-Ghazali hanya mengulangi segala surah-surah yang telah beliau hafal. Katanya, ia seolah-olah pertama kali dia membaca surah Baqarah. 

Bayangkan jika kita berada dalam keadaannya, apakah surah yang boleh kita ulang-ulangkan bacaannya? *sedih* Seorang senior yang kini bertugas sebagai Houseman Officer juga pernah menceritakan, kesibukan seorang HO menyebabkan kurangnya masa untuk kita dapat membaca al-quran sepertimana kita lakukan sekarang. Maksudnya, duduk dan memegang mushaf dan kemudian membacanya. Dia hanya bergantung kepada segala hafalan yang pernah dilakukan. Sepertimana juga matsurat. Keadaan tidak seideal sekarang di mana kita boleh duduk bersama housemate selepas subuh dan membaca matsurat bersama-sama. Ketika masuk ke alam pekerjaan, kita harus bijak mencuri masa ketika memandu atau ketika berjalan untuk membacanya.

Maka beruntunglah mereka yang banyak hafalannya apatah lagi yang telah menghafaz keseluruhan al-Quran. *sedih sekali lagi* 

InsyaAllah ini jadi motivasi untuk speed up hafazan di tahun akhir pembelajaran, dan sebelum menempuh alam pekerjaan yang lebih menuntut masa itu.

2. Allah Ghayatuna ( Allah adalah tujuan kami )

Seluruh hidup Zainab Al-Ghazali ditumpukan hanya untuk satu matlamat iaitu Allah. Apabila mendirikan rumah tangga juga, sejak dari awal telah diberitahu kepada suaminya yang padanya bekerja di jalan Allah itulah yang terutama baginya. Dan jika dia mendapati keduanya bertemu di persimpangan jalan, maka yang akan dipilih adalah bekerja di jalan Allah. Allahuakbar. Dan Zainab Al-Ghazali ternyata bukan cakap-cakap kosong, kerana sememangnya beliau bekerja bersungguh-sungguh di jalan Allah. Telah juga Allah menetapkan bagi Zainab seorang suami yang cukup baik dan memahami perjuangannya itu. 

Refleks diri kita adakah benar kita telah meletakkan seluruh penghidupan dengan Allah sebagai matlamat. Adakah kita memilih kerja, tempat kerja, pasangan hidup, tempat tinggal semuanya kerana Allah? Sedangkan masa yang kita gunakan pun masih hendak diasingkan untuk diri sendiri. Harus ada masa khas untuk diri kita sendiri. Harus ada ruang privacy kita. Harus ada barang hak mutlak kita sahaja. Hmm. *sedih*

3. Prinsip yang jelas

Semasa di dalam penjara, Zainab disiksa dengan teruk dan dipaksa untuk mengaku bahawa Ikhwanul Muslimin mempunyai agenda untuk menjatuhkan Jamal Abdul Nasir, pemerintah Mesir pada ketika itu yang terkenal dengan kezalimannya. Bermati-matian beliau memperkatakan yang Haq, iaitu IM tidak pernah mengatakan hal yang sebegitu. Namun terdapat sosok-sosok yang pernah mengaku menjadi ahli IM yang berpaling tadah dek kerana tidak tahan dengan seksaan. Ada sosok-sosok yang lemah dek nafsu apabila disogok dengan kemewahan. Zainab juga disajikan dengan berita-berita yang Syed Qutb dan beberapa tokoh IM lain yang turut berpaling tadah. Namun semua tribulasi ini tidak menggoyahkan apa yang telah tersemat kemas di hati Zainab. Kerana prinsipnya jelas. Akidahnya jelas. Dan ketika memberi baiat dengan IM juga , beliau jelas dengan apa yang dibawa : terus terang, suci dan tiada kepentingan.

Untuk mempunyai akidah yang menunjang dan prinsip yang kukuh sebegitu harus dimulai dengan kefahaman. Tanpa kefahaman yang jelas, akidah tidak akan tertanam dengan begitu kuat. Kita semua maklum pohon yang tidak berakar kuat, mudah sekali patah jika dipukul angin yang kencang. Tidak seperti pokok yang akarnya jauh mencengkam bumi, biarpun angin yang kuat bertiup, tidak berganjak walau seinci. 

Untuk kita mempunyai akidah yang sebegitu, kena dimulai dengan faham. Barulah kita akan kekal dan tsabat di jalan yang telah dijanjikan dengan segala ujian ini.

*Ya Allah, berilah kekuatan kepada hambaMu ini*

4. Cukuplah Allah sebagai penolong dan pelindung.



Hasbunallah wa ni'mal wakeel. Kalimat yang berulang-ulang dan acapkali disebut oleh Zainab Al-Ghazali. Ketika disiksa berbagai cara : dicakar anjing, dibiarkan didalam bilik yang banyak tikus, didudukkan di dalam penjara air, disebat sambil digantung, dan banyak lagi; kalimah "hasbunallah wa ni'mal wakeel" inilah yang meniti di bibir. Dan itulah yang menjadi sumber kekuatan bagi Zainab untuk menempuh segala dugaan yang beliau sendiri tidak dapat menduga bagaimanakah bentuknya.

Allahuakbar. Hanya dengan membaca kisahnya sudah kita rasakan betapa beratnya siksaan yang dihadapi, apatah lagi untuk jasad yang merasainya. Hanya sedikit calar di tangan atau di kaki sudah menimbulkan pedih yang amat untuk diri kita. Boleh bayangkan kesakitannya jika disebat 500 kali tanpa henti?

Walaupun menjumpai ayat hasbunallah wa ni'mal wakeel berkali-kali ketika mengulangi bacaan al-Quran, atau mengucapkannya berkali-kali; tetapi inilah kali pertama saya merasai sebenar-benar pergantungan seseorang terhadap Allah ketika mengucapkannya. Penyerahan, kebergantungan dan pengharapan yang mutlak! Astaghfirullah.

Sebenarnya banyak lagi point yang boleh dikeluarkan setalah membaca buku tersebut, tetapi biarlah sampai disini sahaja. Kerana yang empat ini sahaja sudah cukup berat itu diterjemah dalam bentuk amal. 

Moga Allah redha  =(

Tuesday, January 22, 2013

Classic Cheesecake


Salam wbt.
Bismillah.

This wil be a quick one.
InsyaAllah i wil edit this post back as soon as i have some time in hand.
For now, i'll just describe it as simple as i can.
It's for a friend who I promised a long time ago to put up this post.
So this one is for you.
And a very big apology for this very late update.

This recipe is taken from Martha Stewart Classic Cheesecake recipe. [link]
And some added alteration from my part to suit my taste.

Happy baking!~





Bahan-bahan

Untuk crust
5 sudu besar butter
1 1/2 pack Biskut marie brand lubyotovo (bukan spt di dlm gambar)
3/4 cawan gula
secubit garam

Untuk filling
2 1/2 kotak 400g Viola cream cheese 
1 1/2 cawan gula
1 sudu kecil grated orange (mandarin) zest plus 1 tablespoon fresh orange (mandarin) juice
4 biji telur
1 cawan smetana (sour cream)
1 teaspoon vanila essence
secubit garam

Langkah-langkahnya: -





1. Hancurkan Biskut Marie




2. Cairkan butter. 
Jika guna microwave, letak kitchen towel di atas mangkuk yang diguna agar butter tak splash ke dinding microwave.




3. Gaul bersama 1 + 2



4. Prepare kertas minyak/baking sheet. 
DIY : jika tiada kertas minyak/baking sheet, ambil kertas A4 dan sapukan minyak dengan rata ke atasnya. 
Bakar crust di dalam oven selama 15-20 minit.




5. Mix bersama cream cheese dan gula



6. Tambahkan telur satu persatu. Kemudian tambahkan esen vanila dan mandarine orange yang di di grate tadi.






7. Masukkan smetana pada step yang terakhir. Rupa bancuhan harus ebih kurang seperti di atas insyaAllah





8. Tuang semua filling ke atas crust tadi.







9. Balut springform dengan aluminium foil. Kenapa? Kerana ia bakal dibakar dengan technique "bath". Caranya letak springform/bekas cake yang digunakan ke dalam dulang yang lebih dalam untuk diisi air. Kalau oven tak muat cukup sekadar meletakkan secawan air di sisi kek. Semua ini bertujuan untuk memastikan keadaan dalam oven sentiasa lembap dan supaya kek tidak crack di tengah.




10. Masukkan ke dalam oven pada suhu 190 darjah celcius selama 1 1/2 jam




11. Bagaimana nak tahu dah siap? setelah 1 1/2 jam, buka peti oven. Try goyangklan bekas. Sepatutnya ada bahagian yang nampak bergerak : jelly like. Maknanya takdelah srazu (russian for immediately) keras. Biarkan ia menyejuk sebelum memasukkan ke dalam peti ais untuk satu malam.




12.  Bahagian atas kek kali ni tidak berapa lawa kerana sedikit terbakar. Dan tak sempat diambil gambar ketika ia bersama topping. Boleh ditambah blueberry jem ke atas cheesecake ini. satu pesanan : letak apa-apa topping sejurus sebelum makan. jangan letak jika belum mahu makan. kenapa? supaya air tidak meresap ke dalam kek.

wallahualam.

SELAMAT MENCUBA!!~
(baca ayat 3:200 sambil memasak)

Shepard's pie




Ingredients

Meat part :
2 Chicken breast ( cut into small pieces)
Capsicum (green,yellow,red- 1/2 each)
2 Carrot (grated)
1 big onion
3 cloves garlic
Ground black pepper
Soy sauce
Salt and sugar to taste

Potato part :
1 packet instant potato puree ( yes, i cheated a lot of time here)
Butter
Grated cheese
Salt

Egg Yolk (for finishing touch)

1. Sautee onion and garlic. Put in chicken and carrot. Then black pepper, soy sauce and salt to taste.
2. Add in capsicum in the last 5 minutes of cooking because it has a very strong taste. And we don't want that. unless u like it otherwise.
3. Boil water and mix the instant potato puree. Add in as much butter and cheese you want. Add salt.
4. Assemble the dish by putting the meat part first into a casserole dish ware. Then put in the potato. Glazed the top of potato with egg yolk. Fork the potato a bit to create a wavy appearence. The tip of the wave will brown after baking.
5. Bake in oven for about 20-30 minutes at 200 degree celcius.

story : went to picnic with my batch mates with this yummy little thing. u might ask or opt to use minced chicken or meat. well, i've tried it and the feeling is not the same as eating diced chicken. the potato part, be generoussss with the cheese and butter.
happy trying =)
what's behind the name -read by clicking-

Shortbread cookies





[recipe]

the only changes i made are the topping.. instead of using chocolate bar and vegetable shortening, i use susu pekat (what is susu pekat in english??help me) instead.

of fluffy pancakes and holiday





nice sunny fresh holiday morning is never complete without oh so fluffy fluffy pancakes...... and a good 'ol cup of hot cocoa!
yum!


RECIPE FOR FLUFFY PANCAKES

Flour – 1 cup or about 180 gm

Baking powder – 2 teaspoon

Bicarbonate of soda – a pinch

salt – a pinch

sugar – 2 tablespoons

Mix dry ingredients above in a bowl. Make a well.

Add in

One egg – beat

Milk – about 1 cup or 200 ml (I used fresh milk with some vanilla flavour)

1 tablespoon oil – preferable olive oil

Mix or whisk the batter until there are no lumps. Leave to stand for 30 minutes or until bubbles form on the surface.

Use a non-stick pan and fry. Do not use any oil.

Pour a huge tablespoon and leave for a while until bubbles burst and form tiny holes. Flip over and brown the other side.

[recipe taken here].

Easy No-Bake Cappucino Cheese cake



Ingredients

A
450gr cream cheese
3 egg yolk
1/2 cup sugar
3 tbs water
2 tbs gelatin
1 cup whipped cream
1 sachet of instant cappuccino

B
30 pcs of biscuits (marie)
1/2 cup of butter
3 tbs unsweetened cocoa powder

Steps
1. Crush the biscuits into fine pieces (or i usually prefer not-so-fine, less crumbly) then add butter n cocoa powder. Mix n press into your cake pan or any container you are using. Let cool in refrigerator for 30 minutes.
2. On a double boiler, whisk egg yolk, then add sugar and cappuccino mix. Remove from heat.
3. In another pan, dissolve gelatin in the water until boiling.
4. In another container, whisk cream cheese and whipped cream. Add the egg mix and the dissolved gelatin.
5. Pour mixture onto your cake base which had been cooled in the refrigerator. Let chill overnight. And ready to be eaten!!

Only 5 easy steps!! Try it yourself today!!

#Throwback

Bismillah.

Salam wbt.

[kredit]

Just a short announcement that i will be deleting my food blog : delicious.quick.pretty.
All the recipes will be transferred or throwbacked here, and there will be a tab listing all the recipes, just in case you want to search for them.

Happy cooking =)

Strawberry Trifle


Assalamualaikum

it's strawberry season in Moscow. spring is here and everyone's fighting for time to have their picnic and bbq. for those who don't know what to bring, this might be a good idea. have fun = )





Ingredients
Strawberries (cut into 4)
Agar-agar (or jelly)
Swiss role

Milk+Custard Powder+sugar or Store-bought(Ready made) whipped cream

Steps
1. Prepare agar-agar. Red makes a great colour for combination with the fruit we are using.
2. If you are using custard cream> boil milk+sugar. stir 3 tbspoon of custard powder in cold water and add to boiled milk. stir. let it sit in room temperature until reaching creamy consistency.
3. Cut the cake into preferred size.. arrange as first layer
4. Arrange strawberry as second layer. try to arrange the one at the side of the glass to make it look presentable.
5. pour custard filling or whipped cream as third layer.
6. repeat layers to your preferences.
7. Chill before eating. It makes such a good dessert if serves cold.
8. Don't forget to say your prayers before eating = )

Sunday, January 13, 2013

Diari Musim Sejuk 2013 : Hari 6 - 18

Bismillah.

Salam wbt.

Hari 6  ( 1 Jan ) : Furqan dikunjungi adik-adik tahun 1 untuk daurah pertama mereka.

Hari 7 ( 2 Jan ) : Memasak bersama ukhti Emy untuk program Snowboarding Trip by AZAM Russia. Alhamdulillah cuaca nya tidak terlalu sejuk buat snowboarder first timer. Buat yang terjatuh, terjelepuk, terbaring, i'm sure you had a good time. Tambah best lagi jika pergi dengan niat yang betul *peace*

Hari 8 ( 3 Jan ) : Berbulatan gembira bersama usrati. Dan impromptu dinner date with ex-mutarabbi at sushi restaurant. Dapat juga makan sushi sebelum pulang Malaysia. (I'm a happy kid ^_^) Subhanallah Allah cipta banyaaak sangat jenis makanan yang kita boleh makan. Rahmat Allah di bumi yang tak biarkan manusia hidup hanya dengan satu jenis makanan. Kerana manusia fitrahnya cepat bosan, cepat lupa. Jadi Allah cipta macam-macam untuk kita ingat pada dia.


Hari 9 ( 4 Jan ) : Persiapan akhir sebelum program AZAM Russia.

Hari 10 - 12 ( 5 - 7 Jan ) : Program 'Training' Fasilitator AZAM Russia. Alhamdulillah 'ala kulli hal atas  izinnya berjalan juga program ni walau dengan seribu macam rintangan. Daripada kekangan kewangan kepada kekangan tempat. Kenangan yang sangat manis menghadiri program tahun ini. Bukan calang-calang orang ustaz dan ummi. Baru sahaja berpisah dengan ustaz dan ummi, dah rasa rindu. Moga semangat dan taujihat yang mereka tanamkan terus terpahat dalam hati. Moga Allah pilih kita untuk berada dalam kalangan yang istiqamah.


Hari 13 - 14 ( 8 - 9 Jan ) : Pulang ke Malaysia Tanah Airku. ^_^. Pengalaman pertama menaiki Etihad Airways. Comment : Bigger seat and leg space compared to other airlines. I think. Perjalanan kali ini ada banyak episod delayed flight. Di Moscow, tidak begitu lama, hanya sejam. Di Abu Dhabi, pada mulanya hanya ditangguh kan untuk menunggu penumpang dari pesawat lain yang belum kunjung tiba. Kemudian, terdapat masalah teknikal pula pada pesawat. Kerana terlalu mengantuk, kami ambil keputusan untuk melelapkan mata. Kemudian terjaga dan melihat sudah sejam berlalu. Tiba-tiba suara pilot memecah kesunyian dengan mengumumkan masalah teknikal tidak dapat dibaiki, dan semua penumpang harus berpindah ke pesawat lain. Oh, belum terbang rupanya. Semua penumpang mula bergerak ke Gate 37. Setibanya di gate 37, pesawat baru masih tidak kelihatan. Saya yakin pada waktu itu semua dalam keadaan keletihan ditambah mamai, menyebabkan tiada orang yang merungut atau membuat bising. Semua orang bertindak untuk duduk di mana sahaja ruang yang ada. Etihad juga bertindak pantas dalam melakukan damage control. Air jus dan air mineral percuma diberikan kepada penumpang. Akhirnya setelah lima jam menunggu, pesawat pun berlepas ke Malaysia. Tiba akhirnya di Malaysia lewat petang 9hb. Hilang sedikit keletihan apabila melihat wajah abang yang sudah lama menunggu di airport. Kesian dia, dah lama tunggu , masuk dalam kereta, dia yang drive, kita kat sebelah tertidur-tidur pulak.

Hari 15 ( 10 Jan ) : Agak keletihan dek kerana episod delayed flight semalam. Tetapi gagahkan juga untuk spend masa dengan mama tersayang dan aktiviti wajib, 'melaporkan' diri kepada otok terchenta. With ice cream of course. Heh!~


Banana fritters with cookies and cream flavoured ice cream and Daim chocolates with a dash of milk. Yums!

Hari 16 ( 11 Jan ) : Hari bersejarah ukhti Farah Adibah, merangkap classmate dari tahun 1-3, usrati dan roomate di Russia. Disebabkan tidak ramai yang pulang ke Malaysia pada musim cuti sejuk, saya ambil keputusan untuk menggembirakan hatinya dengan berada di sampingnya menjelang saat bergelar menjadi zaujah orang. (haha, entah-entah bukan menggembirakan, lagi mengacau ada, heh? ) Seawal 11 tengahhari sudah tiba di rumahnya untuk membantu persiapan terakhirnya. Akhirnya selepas asar, ukhti Farah selamat diijabkabulkan oleh bapanya sendiri dengan akh Hadi, juga bekas pelajar Russia yang mengambil kursus kejuruteraan.


Hari 17 ( 12 Jan ) : Walimatul urus ukhti Farah dan akh Hadi. Moga Allah berkati baitul muslim yang dibina. Dan moga baitul muslim yang dibina merancakkan lagi perjalanan dakwah dan tarbiyah masing-masing, in sha Allah. Hari yang ditunggu-tunggu juga kerana akan dapat berjumpa dengan akhawat-akhawat senior Rusia yang telah memulakan kerja sebagai houseman officer. Walau hanya dapat berjumpa sesaat dua, sudah dapat melepaskan rindu terhadap mereka. Tanpa mereka, mungkin tidak berjumpa saya dengan dakwah dan tarbiyah. Allah jualah yang menyusun mereka berada dalam episod hidup yang singkat ini. Pulang semula ke Subang Jaya, and was greeted with the sight of abah, farris and ummi cleaning the garden, with the rabbits running around. 

Bliss ^_^






Hari 18 ( 13 Jan ) : HARI GANGGUAN AIR SELURUH SUBANG JAYA. erkkk! air di dalam tangki masih cukup untuk mengharungi breakfast. Walaubagaimanapun, terpaksa lunch di kawasan luar subang jaya, kerana khuatir gangguan akan berlanjutan, dan air dalam tangki akan lebih surut. Hari pertama juga memegang buku pelajaran sejak menjejakkan kaki di Malaysia. By the way, it's Paediatric Sunflower month! Semalam juga sempat buat aktiviti wajib iaitu beli buku di MPH. Managed to grab 5 books. And we shall start by reading Syed Mokhtar Albukhary : Biography. Yosh baca!!~


Till then, buat mereka yang kini sudah lapang, tiada kelas, tiada exam (saya lah tu!), please ensure that your time is well planned. Kerana kita dah pun diingatkan berulang kali di dalam surah al-asr : -


Demi masa!
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh
dan mereka berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.